用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!! ...
樓主: Bugslife
go

2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!!! [複製鏈接]

回覆:2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!!!

大家自己想清楚自己只有六、七歲的小朋友是否適合這個有爭議性的中國模式國民教育。是否真的必須在九月就給自己小孩去接受,絕不能遲?自己去爭取自己覺得合適自己下一代的教育制度。
沉默不是金,只會比人點喎金!
不做沉默的家長!

到呢一刻仍然以嗰本係學校都不會選用的手冊嚇人,仲講到9月間間學校用,唔係騙人上街是甚麽?可鄙!

回覆:2012年,反洗腦教育,別讓你們現在的孩子,孤身面對!!!

可別太敏感,我那一隻字叫人上街!我只呼籲大家不要沉默為自己下一代想清楚。
乜原來政府花了千幾萬支持的國民教育教學指引是沒有學校會用?但九月就話要試行喎!咁用乜去教?錢也花了,為何不延遲推行?冇謂浪費老師、學生及家長的時間麻!其實大家平日已很忙了!

其實關心件事係好,多D討論係好,但係連講緊本俾學校参考的資料同本課程指引都分唔開,9月無試行安排,只是學校開始為期3年的開展期作規劃和準備也不知,真係唔知點討論?

如果有人仲信教育局會花千多萬寫本課程指引,我建議佢上立法會特別財務委員會網站了解多D先再決定信唔信,用吓腦想吓先

引用:如果有人仲信教育局會花千多萬寫本課程指引

原帖由 rarama 於 12-07-28 發表
如果有人仲信教育局會花千多萬寫本課程指引,我建議佢上立法會特別財務委員會網站了解多D先再決定信唔信, ...
不如你直接比條link大家啦!你咁熟個過程及香港政策。連教育局自己都認咗嗰出版組織係教局支助

引用:其實關心件事係好,多D討論係好,但係連講

原帖由 rarama 於 12-07-28 發表
其實關心件事係好,多D討論係好,但係連講緊本俾學校参考的資料同本課程指引都分唔開,9月無試行安排,只是 ...
睇怕你都唔係香港一般家長,對國民教育政策咁了解。不如你解釋清楚何為"只是學校開始為期3年的開展期作規劃和準備"不等如試行?

我本來都上床要瞓,但見你仍然搞唔清本課程指引同教育局支助出版的参考資料都分唔清,但又偏偏話要以唔係事實的言論煽動家長…我瞓咗都激到彈起

唔好以為會思想的就不是一般(易受騙)的家長,我關心這一科因為我兩個囝無機會讀國際學校/出國留學,大囝仲有7年先中學畢業,細囝後年先小一,了解清楚此科究竟是甚麽

別以為呢度D人全都是扮家長!我解你聽:俾時間你去學車,同宜家你冇牌叫你試吓揸車出街,兩者的分別清楚嗎?如果你仲係唔明,上教育局網頁www.edb.gov.hk睇教育局通函,唔好人講乜就信,早抖

真係邊度都有五毛!小心!

回復 calvinto 的帖子

妳一提又似喎........
自從本港實行最低工資後,應該唔止五毫喇。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

http://news.sina.com.hk/news/32/1/1/2730489/1.html

參加完短短一個星期的活動後,就會講「沒有共產黨,就沒有新中國」,而且全場都掌聲鼓勵, 你都唔好話唔得人驚.

依個香港國民教育促進會主席在回應國民教育是洗腦教育時仲話 "腦有問題就應洗,正如衣服骯髒要洗,腎病病人要洗腎一樣"。 咁佢咪即係認同國民教育係洗腦教育?

好似教育局話頭, 我地應該多角度睇問題,  聽吓D被洗腦的人講甚麼.

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120729/16556458

睇嚟香港五十年不變係假嘅, 十五年不變先至係真.

Yanamami  50年不變從來只係安撫民心之用, 怕d人移民走哂, 豈可認真? 佢話不變o者, 無話唔陰d陰d變喎.....  發表於 12-7-29 09:10

有時真係想知點解高局D仔女都去晒國際學校或外國讀書.  莫非咁做佢地就可以放膽去推行各類教育政策.  無後顧之憂.  就算失敗咗, 佢地都可以唱依首歌

http://www.youtube.com/watch?v=nO8kqXmn0is

回覆:calvinto 的帖子

有人說,「飬奴才千曰,就是貪他們可隨時侯命。主子一聲令下,群奴即披甲上陣,唯恐表現不力,將來失去著數。」。我認為不是五毛黨,是長工,高級些。

DucklingYau  同班愛X力一樣, 當香港人係傻仔  發表於 12-7-29 09:51

引用:別以為呢度D人全都是扮家長!我解你聽:俾

原帖由 rarama 於 12-07-29 發表
別以為呢度D人全都是扮家長!我解你聽:俾時間你去學車,同宜家你冇牌叫你試吓揸車出街,兩者的分別清楚嗎 ...
早晨!我真係唔明同開車有乜關系

去教育局網站有乜好睇,自己當然話自己冇問題啦?
不如你先睇下以下條link先啦!上網search 下還有更多呀!

http://samngx123gmail.blogspot.hk/2011/05/blog-post_11.html?m=1

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/hong_kong_review/2012/07/120717_hkreiew.shtml

Rarama  你問的是客觀的推行安排,多謝你問我又上教育局網找出來看,你看完也可就這個安排提出你的意見,說說是否有甚麼問題  發表於 12-7-29 13:56
Rarama  比喻聽唔明不緊要,我相信真理愈辯愈明
規劃和準備是計劃人手、讓負責的教師了解此科要助學生達到甚麼目標,培養甚麼價值觀,作好準備  發表於 12-7-29 13:53

回復 Alex123 的帖子

多謝分享吳志森的個人評論,

老師要評估學生有否「從歷史發展加深對國情的掌握,擴闊視野,鞏固對國民身份認同。」例如要學生互相評估「有沒有表現出優秀的公民及國民素質?」又例如要求家長評估子女有沒有:「提高了對國家的認同和歸屬感」「提升了對作為中國人的國民身份認同」。又有一個「學生學習評估報告表」,更要求個人、小組、家長和教師評估學生有沒有:「為同胞的成就表達欣喜或感到自豪」「考慮配合國家的需要,規劃自己將來的發展」

我的想法: 科目的其一目的是培養學生的國民身分認同,從沒有要學生愛共產黨; 優秀的公民及國民素質是展現p.9所列的價值觀,包括仁愛、和平、平等、公義、自由、民主、人權、法治。只要你明白科目的目標,你就能明白為甚麼有以上的評估

我贊成子女需要建立中國人的身分,加深對祖國的理解。你到國外,人家問你: are you Chinese? 我唔想佢哋同人地說自己不是中國人,因為人哋唔會明,甚至會恥笑囝囝

而且, 科目也十分重視獨立思考,凡事可以合理解釋。「為同胞的成就表達欣喜或感到自豪」這點我從囝囝睇完奧運邊項比賽香港和中國的選手拿第幾名已經知,其實我哋細個讀到宋代以後的中國發展也心痛,是中國人之常情。

Parisienne  如果你囝囝必需要讀国民教育先識答 I am Chinese的話,相信恥笑佢(or 你)嘅人會仲多  發表於 12-7-30 01:36

閣下另一個分享我睇唔到

這裏體現言論自由,扮家長的小子,c9, 男人, 女人, 昨晚我俾囝囝都講一兩句, 只要是以事論事,尊重對方,客觀分析就行

如果個別言論忽然激咗,我昨晚都激到瞓唔到,係因為睇唔過眼,香港點解會變成咁

我唔知有無政黨唆使那些細路,無從以這方面討論

但希望見到的係了解清楚件事的理性討論
‹ 上一主題|下一主題