用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培英中學
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學   [複製鏈接]

hw1115 發表於 12-7-10 16:08
他區都抽到, 勁呀!

hw1115, 你仔都好似今年升中, 係唔係?

hw1115  係呀 ! 我派第2志願.  發表於 12-7-10 16:48

回復 小師妹 的帖子

邊間呀?

小師妹 發表於 12-7-10 16:44
hw1115, 你仔都好似今年升中, 係唔係?

邊間呀?

培英當然好啦

回覆:沙田培英中學

我覺得培英好好,一入學校已能感受到band one的感覺,環境打理衛生骨子,証明學生能做到愛護校園,牆上有很多學生作品,水準很高,老師的批改也仔細,証明教學不馬虎,你好幸運啊!

jcctiu 發表於 12-7-10 11:06
小師妹請放心,培英不會差過荃官,好多沙田學生想入都入不到.

我的兒子和幾個同學第二志願都揀培英,不過他們 ...
jcctiu, 你的兒子今年也入培英S1 ? 咁以後多D交流吓吖!

小師妹 發表於 12-7-14 15:10
jcctiu, 你的兒子今年也入培英S1 ? 咁以後多D交流吓吖!
不是,只不過培英是我四間最心儀中學的其中之一.去年到過十幾間學校的簡介會,但做得最好,令人留下深刻印象就首推培英,未去之前只風聞培英是一間學術水平很高的學校,但聽完簡介會之後才知道培英對學生的關愛,品格和信仰的培養也做得非常出色.所以如果荃官和培英二選一,不考慮車程,我肯定會選擇培英.

jcctiu 發表於 12-7-14 22:53
不是,只不過培英是我四間最心儀中學的其中之一.去年到過十幾間學校的簡介會,但做得最好,令人留下深刻印象就 ...

咁你兒子最終派去哪校呀?

我自行,甲和乙部第一志願都是揀安柱,但最後派到自行第二志願華英中學.

呀仔的學校最少有30個同學自行揀安柱,大部份是第一志願,但連叩門好似只得三個女仔入到,完全出乎意料的差.但派去其他band 1中學就全部派得好好.

jcctiu 發表於 12-7-14 23:21
我自行,甲和乙部第一志願都是揀安柱,但最後派到自行第二志願華英中學.

呀仔的學校最少有30個同學自行揀安 ...

華英係九龍城區, 你仔返學遠唔遠, 車程幾耐?

要成個鐘,不過返學已找到校巴由屋企直接返到學校,約40分鐘.

jcctiu 發表於 12-7-14 23:34
要成個鐘,不過返學已找到校巴由屋企直接返到學校,約40分鐘.

引用:我自行,甲和乙部第一志願都是揀安柱,但最後

原帖由 jcctiu 於 12-07-14 發表

呀仔的學校最少有30個同學自行揀安 ...
我仲估計你阿仔自行入安柱成數好大添,佢咁叻。但都恭喜入咗華英呢間勁英中,真係仲難過入安柱。

班裡面頭幾名同學仔其實真是一心一意想入安柱,但估不到全部都派唔到,個個都只是派到自行第二志願林護,沙呂,華英和培英.

kswiss  今年安柱難入咗? 但似乎大家既自行第2係成績方面都比安柱高.  發表於 12-8-29 19:52

引用:我覺得培英好好,一入學校已能感受到band+o

原帖由 yaulinda 於 12-07-11 發表
我覺得培英好好,一入學校已能感受到band one的感覺,環境打理衛生骨子,証明學生能做到愛護校園,牆上有很 ...
我都分享下,囡囡今年培英升中二,好好彩去年第一志願入左!
我聽講座時對學生嘅印象更深,入禮堂時由一位學生引座,由門口到入坐位都笑住有禮貌的帶你入禮堂坐,之後我同學生傾計,發覺佢哋都為自己身為培英中學的一份子而自豪,到而家囡囡都會講,著住校服過馬路一定唔會衝紅燈,升中一嘅暑假,學校會有一個迎新營,由高班哥哥姐姐帶住喺新同學響學校玩集體遊戲,等中一同學仔在正式返學前已經識左班朋友仔同埋師兄師姐,更容易適應中學生生話,高form學生對低form果d師弟師妺都好照顧,呢個係薪火相傳嘅傳統,學生在自己高form時就會主動幫番師弟師妺,囡囡都話高班時要暑假返校幫手, 學校嘅德育培養做得好深!

csy_ma  我囡註冊時,看見外籍導師在製水彈,吃飯回來訂校服,就見學生赤足在操場互掟水彈。她立定主意明年定然參加英語日營玩個痛快,您囡囡有玩嗎?  發表於 12-7-16 03:42

回復 nonowong 的帖子

nonowong,

謝謝分享!有家長話見到學校通往禮堂既樓梯的窗前有"毋忘六四"既標語,是學校抑或學生會整這些標語?學校是否每年六四都有紀念活動?想了解一下學校在這方面的(國民)教育是怎樣。

nonowong 發表於 12-7-15 11:18
我都分享下,囡囡今年培英升中二,好好彩去年第一志願入左!
我聽講座時對學生嘅印象更深,入禮堂時由一位 ...

我想問吓個四天半迎新營, 夜晚是否回家睡, 翌日再回校入營?

csy_ma  請看消楚迎新營的通告,內裡有寫那四日的時間,周四是九至九,其餘皆至3:45pm,另加周六畢業禮,其實是四天半。您取捨了沒有?  發表於 12-7-16 03:38

引用:Quote:clmum+發表於+12-7-10+12:23+回復+cl

原帖由 小師妹 於 12-07-10 發表
我自行無選架, 係乙部第4志願! 我係荃灣區跨區入架! 因荃灣區band 1学校少, 我見佢係band 1B 英中咪揀囉,  ...
Hi 小師妹,

小女也是就讀荃灣區小學,明年升中。看見你的選校策略很成功,可否分享一下頭五個志願是怎樣選擇的?萬分感謝。

TYIP 發表於 12-7-16 23:21
Hi 小師妹,

小女也是就讀荃灣區小學,明年升中。看見你的選校策略很成功,可否分享一下頭五個志願是怎樣 ...

我頭三志願都係揀荃灣區的Band 1, 分別是荃官, 何傳耀, 王少清, 第4 係培英, 第5係蘇浙, 葵青區band 1 我全沒選, 因老師說葵青band 1 你唔放第一係無機架, 而荃灣四間英中最多只能揀2-3間, 我見培英都幾好, 排名又比蘇浙高, 就放第4, 我就係博D家長嫌遠, 唔揀沙田區, 咁就中咗! 但其實荃灣去沙田都好方便, 48X一程車去到總站行兩分鐘就到啦!

janelle00  其實你好進取,亦好彩,頭三名係band1,而入到第四。  發表於 12-7-17 09:12
‹ 上一主題|下一主題