用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔考第幾關你咩事....
樓主: HTBT
go

我仔考第幾關你咩事.... [複製鏈接]

要派位的特別關心人地的分數/名次,因有直接利益衝突,我只會和很熟的朋友才講名次和分數,費時多是非。

我(教小朋友)禮貌性回答:「考得OK啦/考得唔好,唔想講。」

回覆:我仔考第幾關你咩事....

我仔今年派位派得好後,有D同事自從2/6 後,日曰問我叩門叩成點。自己唔䦕心,唔想提,我覺得呢D同事好討厭:;pppp::;pppp:

回復 gwan 的帖子

True.  I just told those who kids are not at the same level as my son.  Those in his grade, unless the others know, all I said is "ok la"

HTBT 發表於 12-6-29 23:36
點解 d人咁鍾意比較?我都話我仔成績同上次差唔多,係都要問係咪十名內(我地成績表只寫班頭十名名次)。我 ...

我仲慘, 有位家長個囡初小是全級考第一, 但成績一直漸向下, 爸媽要返工, 單靠小朋友自己溫書。

呢位家長前日, 昨日, 合共打了十三個電話給我, 我十二個電話都話唔得閒, 佢在第十三個電話忍唔住, 話要向我囡比較分數名次, 我唔想開罪家長, 山水有相逢, 唯有搵藉口避開唔答。

我囡好蠢,..... 我同老公勤力, 日日幫小朋友溫書, 所以成績一直有進步。

下次考試, 我又唔知搵咩藉口避開佢問名次, 好煩。

同時間, 我覺得好有壓力, 續份卷問分數比較, 我希望呢位家長睇到我的留言

【請你不要來電不停追問分數, 分數高低又如何 ?????  】

我覺得最好學校只排頭三名算了,通常都係嗰幾個唔駛爭,其他大家估估下咪算囉,攪到大人細路比來比去,太辛苦了。而且唔需要知道人地做咩,驚死執輸。我都聽聞高年級的小朋友都唔會隨便講自己 d分,費事煩。

janetlam74    發表於 12-7-18 02:12

簽名被屏蔽

回復 chumamma 的帖子

個位家長咁有趣! 有時間不如做d有value的事啦... 知道其他人成績都幫唔到自己個囡啦...

我會咁答,小朋友大啦,佢唔想我同人講佢啲成績,都要專重下佢既想法既

有D家長真係好衰,平時就扮fd,一到有利益衝突的時候就踩低人地抬高自己,又或者擺人上枱,咁既「好榜樣」會教到D怎樣既仔女?

回復 lojo11 的帖子

同意.
http://blog.qooza.hk/tsobb

我一直都好想呻
我生個女出黎唔係要同人比較分數的.
最變態的是有一位不相識的媽媽,小一時已問我個女考成點,我第一次答佢後,我發覺佢只係考完試派完卷就周圍問人成績,平日同大家一句招呼都唔打,個女幾叻幾勁,家長咁唔尊重人,真係唔會同佢交往啦.佢見我亞女不會威脅到佢亞女,再沒問我成績.真心話:仲好!
點知我亞女今次有一科滿分(老師向全班表揚),其實亞女其他科目都一般.我真的估不到這位愛比較的媽媽竟然不是向我埋手,她竟在放學時從她的家長接送區,衝到我亞女的補母車區向我個女埋手,問完一科又一科,我亞女沒心計,只有一五一十的回答自己的分數,唉...天啊!可怒也
我得到教訓,我教亞女以後要同別人講:"媽媽話唔好講分數出黎,唔想比較"
呻完,多謝!

回復 的帖子

hello

this is exactly harassment, pretty close to 'horror' (to both kids & parents !!)

唉, . 有好多8掛既家長, 問唔到大人. 就向小朋友埋手, 趁佢地單獨時就逐科問幾多分. 考第幾,. 小朋友唔想講, 但又唔敢唔答. 比你問一問就科科都講你聽. 超老土. 好心 顧掂你自己小朋友仲好啦.

唔好大教壞細, 家教家教, 有D小朋友, 把口唔收. 一派卷就大聲左問右問. 自己多人一分半分.就大動作到死. 救命. 怪獸家長生怪獸同學.

唔該唔好再問人地既成績啦.  我咩成績關你鬼事咩   

最恐怖的不是踩低人地抬高自己,而係擺人上台。

有一個非常媽,好怕人地知佢個仔叻,怕被人針對,所以週圍唱話人地個仔點叻點叻,尤其我個仔,五年班一定標上來喔,但一路佢個仔的成績都贏我個仔成條街,呢些人更恐怖,捧到你高高,等人人防你注意你,然後見你個仔考得唔夠佢個仔好,陰陰笑!

我仲生氣, 我個仔叻過個肥師奶個仔考試幾次, 個肥肥師奶開始心理唔平衡, 但佢又要成日問我個仔考成點.問左佢又唔開心.  成日問我點解要b個仔出來. 比着佢有個大女就唔會b個仔出來, 冇理由要b個仔出來.
又問我又話自己d仔女咁叻點解唔做童星, 佢都痴.

我覺得最好唔好講比你聽個仔成績考成點, 以免被人針對.

王國會長

HTBT 發表於 12-7-2 23:33
我覺得最好學校只排頭三名算了,通常都係嗰幾個唔駛爭,其他大家估估下咪算囉,攪到大人細路比來比去,太辛 ...
不排名次D 家長也會追問分數的, 好似欠佢咁 :;pppp:

唉,我已教個仔保密,可惜佢地D仔搶我個仔份卷嚟睇,好低裝!老師有時又會讀分和讀名次,好難保密的!
‹ 上一主題|下一主題