用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀?
樓主: yellowtiger
go

如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀? [複製鏈接]

回復 Fabianne 的帖子

係全線迦南

回復 JasperMelody 的帖子

http://www.cannan.edu.hk/index.html

danielwongpc 發表於 12-6-28 14:27
回復 bobbili 的帖子

小學入培正? or K1?

I should say it the other way around, 入到培幼嘅人當中, 總有幾個係讀 cannon 的.

迦南是ok的,我只有金巴倫那間的經驗,亞女PN時識的小朋友繼續在迦南讀的都不錯。迦南的中文和數都絕對唔差,出去考著重英普的直資我唔知成績,但朋友們在金巴倫讀完出來的去考用傳統教學的小學如聖芳濟各等的戰績不俗!如轉了沒學卷,迦南就可多請net和普通話老師,我相信學術上會能有提升!一真較輸蝕的應會改善。當然,真的要睇睇邊間迦南,話就話全部迦南用的教材和方法以子程度是一樣…但我親眼見金巴倫正校和富榮分校出黎的就差額遠…正校好似乜都執得認真d同緊d,連個教學團隊行出黎都pro d,企理d…不知是否我有偏見…不喜勿插…

marcuscyrus  個校舍先正!!大到!!!  發表於 12-6-29 17:28

朋友的女兒在九龍塘那間讀k1,見她上學也挺開心的,但如果沒有學券是挺貴的!

我認為唔值,因為無學卷的好學校點輪都輪唔到迦南,think一定好過佢啦

LyNeC  But THINK is very expansive ma!  發表於 12-7-17 14:52

引用:我認為唔值,因為無學卷的好學校點輪都輪唔

原帖由 wan0526 於 12-06-30 發表
我認為唔值,因為無學卷的好學校點輪都輪唔到迦南,think一定好過佢啦

真令人感慨,唉!!!

回復 winnietingting 的帖子

仲話自己非牟利,今日的學校侮辱了聖經內這個地名!

醒目開學勳章

不值

winnietingting 發表於 12-6-30 11:46
迦南清清楚楚講俾家長聽:「教育為名,搵錢為實。」真令人感慨,唉!!!

...
可否講吓如何清清楚楚告訴家長教育為名, 搵錢為實呢, 我收唔到呢個訊息喎, 我都想睇吓係咪我 miss 咗某啲嘢.

回覆:如果K1迦南無學劵, 仲值唔值得讀?

你地睇得好短線,迦南under政府學卷制度小朋友都可以咁叻,考到既小學又好,如果將來脫離學卷制度,可以有默書同考試,請多幾個外籍老師,呢間學校水準將來一定可以更勁!

好多選擇‧未必考慮...

sheffield  如果考到就係囉!  發表於 12-7-4 14:03

引用:回復+winnietingting+的帖子 仲話自己非牟

原帖由 wan0526 於 12-06-30 發表
回復 winnietingting 的帖子

仲話自己非牟利,今日的學校侮辱了聖經內這個地名! ...
好多有宗教背景的人或機構都係咁

香港的教育令到小朋友咁細個就面對壓力。父母想子女⼀⼁

想子女十項全能。最好精通多國語言,文武雙全。課程越深越好。
唉..

回復 wan0526 的帖子

是否說得嚴重了?!我不知道他們轉了後是否會賺多了錢落袋,你知道嗎?
是否值得讀,其實係言之尚早!
即管看看轉了後是否多了NET和在教學上是否有好的改變再用嚴勵的說話去批判吧!
不喜勿插!

醒目開學勳章

如果脫離學劵是為增加收入, 繼而投入資源去提高水平, 其實係好事嚟. 當初我固然係因為迦南有學劵又辦得唔差而去報考, 但我又唔會因為佢退出學劵而覺得佢十惡不赦囉, 因為今年講退出但今年上K嘅仲可以用到畢業, 間學校算係咁啦.  

未收學劵前迦南都應該係辦得唔錯嘅幼稚園, 如果佢試過行學劵後覺得唔收可辦得更好, 點解話佢唔好呢?  個人覺得佢參加足5年先至全線12間一齊退出, 比起某D參加三兩年就退出, 又或者退幾間又唔退幾間嘅學校似乎更有良心, 起碼佢係完成晒個過程先做出一致嘅決定.

然而迦南退出學劵後係會好咗定差咗依家真係講唔埋, 我都煩惱緊俾阿仔入佢N班定去另一間英普班, 前者講緊3000左右學費, 後者係4XXX, 話就話要俾學費有好多選擇, 但其實擺明牟利果D真係可以好離譜都得囉!

Woojojo 發表於 12-7-4 12:20
如果脫離學劵是為增加收入, 繼而投入資源去提高水平, 其實係好事嚟. 當初我固然係因為迦南有學劵又辦得唔差 ...

我都好希望佢會辦得更好!!! 唉,而且雖則話無學劵有大把選擇,但係競爭咁大,又係咪咁易被取錄呢? 我而家都十五十六緊好唔好轉另一間有學劵的kg比阿b讀n......
‹ 上一主題|下一主題