用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田瀝源主風小學Vs沙田保良局蕭漢森小學 ...
樓主: mob
go

沙田瀝源主風小學Vs沙田保良局蕭漢森小學 [複製鏈接]

引用:如果係屋企留下....+我就一定90%蕭小,+兩間

原帖由 jojkwok 於 12-06-24 發表
如果係屋企留下.... 我就一定90%蕭小, 兩間其實各有千秋..... 咁就梗係地理位置優先啦  ...
我老公就係咁講,佢話唔使搭校車慳返好多時間,阿仔唔使咁辛苦。再者,佢話主風雖然名氣或各方面都勝過蕭小,但相差唔大,唔似得一缐果幾間距離咁遠...所以我應該會揀蕭小而放棄主風,始終讀6年,每日揹住個大書包頻頻撲撲好似好辛苦,而家d小朋友比起我以前果代讀書冇咁輕鬆了Btw,多謝你們給我的回覆及意見thanks

同意你的決定。
近,其實係非常好。

我而家小朋友要搭車,路程唔係遠,約15分鐘就到,但係接接送送好煩,平時上下課都叫regular,有得安排定。但係課外活動就會煩D架。

比如,我個仔周六9點-10點要玩課外活動,我個一個鐘就要坐係到呆等,之後返屋企,但1點鐘又再黎過另一活動,好鬼浪費時間。搞到我而家想搬到學校隔離。

同意你的決定。

winnie@pooh 發表於 12-6-24 02:03
感覺上蕭小校舍好好, 又有泳池, 反而主風校舍較舊及細... 論派位就一定係主風好, 年年都有 ~15 個入曾肇添. ...
很多人都咁話主風跟曾肇潻好像是有些連繫的, 但沙田區有2間主風, 究竟指那一間主風呢?

Qooie@@ 發表於 12-6-26 10:36
很多人都咁話主風跟曾肇潻好像是有些連繫的, 但沙田區有2間主風, 究竟指那一間主風呢?

...
馬主即係以前主上~

pineapple0983 發表於 12-6-26 11:17
馬主即係以前主上~

1) 91校網 聖公會主風小學~沙田瀝源邨
2) 89校網  聖公會馬鞍山主風小學~沙田馬鞍山

有些人話1)與曾肇潻有些連繫的, 有些人話2)與曾肇潻有些連繫的, 兩間都是聖公會,

我就是搞不清邊間主風小學才與曾肇潻有些連繫的

曾記同主風屬同一教會,亦係沙田早期的學校。故此歷史關系較好。

以前小學分上下晝班;馬主即以前的上晝班,留係瀝源的是下晝班。2間都應該關系唔錯掛?

pineapple0983 發表於 12-6-26 11:41
曾記同主風屬同一教會,亦係沙田早期的學校。故此歷史關系較好。

以前小學分上下晝班;馬主即以前的上晝班 ...

哦.....當堂明晒, THANKS

引用:曾記同主風屬同一教會,亦係沙田早期的學校

原帖由 pineapple0983 於 12-06-26 發表

以前小學分上下晝班;馬主即以前的上晝班 ...
上年馬主有19個入曾記,沙主有14個入曾記。

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+12-06-26+

原帖由 winnietingting 於 12-06-26 發表
仲有聖公會林裘謀,馬主有11個入,沙主有9個入。

winnietingting 發表於 12-6-26 12:19
咁又唔錯

我第二志願入沙主, 第一培基, 叩門失敗!

但如果似校舍比較,蕭小明顯寬闊很多

winnietingting 發表於 12-6-26 12:19

按照沙主自已網頁講,舊年有 10 個入曾記。

沙主2011升中結果

撇開曾記唔講,沙主的升中成績並不標青;所以,要排得前先大機會升 b1,否則就.......

另一因素可能係地理因素;好多學生升番附近的 b2 學校,例如覺光、馮黃等;所以,唔排除係 d 街坊以近屋村作為選校條件。

沙主網頁的升中資料幾詳細:抵讚!

補:主風

我呢兩間都有廿分喎,咁又點揀好呀。
地方兩間都吾近吾遠
‹ 上一主題|下一主題