用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙職父母在香港是如此不受歡迎
樓主: mmami
go

雙職父母在香港是如此不受歡迎   [複製鏈接]

無氣同你講 發表於 12-6-20 12:27
其實你應該咁做。XD
不過老實講,當我認真去看待呢件事時,無可厚非大部份有全職DADDY 或媽咪照顧 ...
學位je,唔值得我去講大話其實我都成日在家,先生又早收工
如果我d仔都係曳過人,咁我都責無旁貸啦

我今朝見到篇嘢都有D反感,我日頭返文職,收工有時會返自己間因興趣嘅美容院,但我都可以攞到學校要求三年內出席義工,親子團契,親職講座,親子賣旗.....要有金銀優異獎嘅類積大獎"金鋼鑽獎",連無做嘢嘅媽媽都未必攞到,邊個話雙職父母會少時間照顧子女??????

MAYANGUSPO  所以我地全職父母並唔係浪得虛名 大家都要振作!!!  發表於 12-6-20 13:16

咁雙失父母會唔會受歡迎一D?

MAYANGUSPO  我估拎綜援應係最受歡迎, 隨傳隨到返校做義工鞭仔女?!   發表於 12-6-20 13:21

好認同樓主, 香港地而家咩野都貴, 唔返工點搵錢俾子女學呢樣嗰樣, 全職MUM唔係人人做得起. 有時, 我見到學校有好多好既課外活動, 奈何冇辦法接送, 我都感嘆自己冇能力做全職MUM.

我上年去叩門, 有一間小學校長問我地既家庭環境, 我好坦白家中有兩個小孩, 佢問我有冇其他親人SUPPORT照顧, 我又好坦白同佢講冇, 因為本人父母雙亡, 老爺奶奶仲未退休, 只有工人照顧. 跟住亦有問一些關於我同老公既工作問題, 我自己返朝九晚五, 老公要輪班. 最後, 我地當然叩不到門, 可能我多心, 總覺得係我地父母INTERVIEW呢關唔得. 唉!

我係在職媽, 大囡3歲半,細仔半歲,細仔出左世而女女未轉校時係ssp村幼讀幼稚園,返學一係我一係c6湊返學, 放工就我或者c6湊放學, c6係太古做野, 我係荃灣做野, 我地住沙田, 唔放心工人湊住個細仔去湊大囡放學, 又冇私人校車接送, 只好自己兩公婆夾手夾腳搞掂.
身邊好多人都話我地咁樣好辛苦, 但我地兩個都樂在其中, 至少比到我地呢幾個月湊女返學放學既開心回憶. 沿路同佢有傾有講, 放學見到佢跑向自己時既情景我一生不忘.
依家女女轉左校, 有校車接放, 我兩個唔洗再好似之前咁返工趕放工趕, 女女亦舒服得多. 但我兩個一直願意用自己可作息既時間去照顧兩個小朋友, 放工返到屋企教小朋友溫習寫字, 夜晚自己湊對仔女, 其實我地兩個做緊既野同好多couple都一樣, 唔係份外為大, 我想講既係在職既家長大多願意去配合家校合作既時候, 講真的, 只有少數相信我地能處理到, 亦都因為咁, 學校大多傾向收錄有全職媽照顧既小朋友呢個係事實, 社會係咁, 事實永遠都係殘忍同無奈的.
學校今本唔會比機會同時間去了解你到底可以花幾多時間同佢地配合呢個都係事實.
仲有趣既係, 當你同小朋友去面見既時候, 校方問你係唔係在職媽既時候, 其實對方都係在職媽. 呢d米就係矛盾囉.

winnie@pooh 發表於 12-6-20 10:19
我地都係全職雙親, 但每次叩門interview, 我地都表示出無比commitment去陪育子女成才, 亦有一套周詳既方法. ...
嗯嗯, 我相信校方可以感受到我哋幾愛自己嘅仔女

dwklau 發表於 12-6-20 13:11
好認同樓主, 香港地而家咩野都貴, 唔返工點搵錢俾子女學呢樣嗰樣, 全職MUM唔係人人做得起. 有時, 我見到學 ...

我上星期出席左一個叩門面試。面試過程中,小朋友只係同其他小朋友係房畫畫,而家長則分別去另外的房間答問題。
我面試時又要睇片回答提問,又要考對學校認識,整個過程就係in家長。
明天出結果,如果失敗的話,一定係我答得唔好…

回復 CY826 的帖子

齊齊加油!

引用:Quote:dwklau+發表於+12-6-20+13:11+好認同

我女女依家讀緊K1, 不過會REPEAT K1做大女, 我都想多認識升小既野, 但冇呢方面既SOURCING

歧視雙職父母是事實,很可悲!

這次小一 project 令我深深體會!

我覺得部份家長可能敏感左d,學校對雙職父母充分理解。他們大部份都跟我們一樣,點會歧視自己。

答問題有好多角度,每一日夜放工,所以報下午班;週末週日如何處理親子活動,如何身教.......... 入學與否唔會因為一條問題,可能c6的其他答案有問題亦未可料......

我太太都係 full time executive,我地唔會講大話,強調自己的全人教養,為孩子的犧牲........ 阿仔升小,太太告唔到假,我跟嬤嬤陪他去面試,老師都有問,我答太太好早已經告假,因突發事件,未能出席,她可能搞掂飛的過緊黎,主任都話唔需要。

Christi  hi ANChan, 好耐冇見,做乜你文風轉咗,連'c6'都用埋...ha ha ha ! (忍唔住點評一下)  發表於 12-6-20 16:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-6-20 14:43
我覺得部份家長可能敏感左d,學校對雙職父母充分理解。他們大部份都跟我們一樣,點會歧視自己。

答問題有 ...

去到見家長個階段就問題不大啦!死我都可以拗返生呀,拗唔生都死得值啦!可惜,長期去唔到見家長個階段呢!

其實完全歧視雙職父母就唔會既,不過我覺得點都有少少。

回復 Charlotte_mom 的帖子

你老公都幫手....真係無得頂.....勁呀!!!!

其實小朋友都好想我地做家長的多些參與學校活動...我地做家長的亦會儘量配合....只是要過了interview這一關才能讓學校知道我們都會配合....樓主都是慨嘆一提到是全職父母已好似被學校帶有色眼鏡睇一樣.....

雖然某程度上雙職家庭比較餌底, 但係我不會因此而妄自菲薄.

相信只有名校之中的名校會要求學生家是FTM, 但中價的私校應該會明白很多中產家庭都係雙職父母, 雖然媽媽沒太多時間親自教小朋友, 但佢地有經濟能力去揾合適的補習班和興趣班去培育小朋友, 如果只靠媽媽去教, 咁父母唔識的仔女都無機會學.

相反, 如果有經濟能力, 可以比小朋友學各方面的課程, 就算父母唔跳舞彈琴,英文唔好, 都可比錢其他人教, 這樣仍可以培育到才能超越自己的孩子.

就算FTM都有好多類, 如果教育程度低的B6 FTM 和本地有禮貌有學歷的在職媽咪比較, 學校也不一定選FTM.

回復 橫風王道 的帖子

當年只有一次面試,先問小朋友,後問家長。
我提醒妳不要中咗"self fulfillment prophecy" 的毒。妳認為有會影響妳的判斷及下次機會。

希望妳孩子入到理想學校,才是最重要。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ppsfung 的帖子

May be a minority number elite schools prefer FTM, most are open minded.

今早我朋友喺FB內登出,標題係[唔信].

講真如果真係有呢D學校,我就點都唔比對仔女去讀,因為係無SENSE架表現.佢地都唔現實架,學校佢地D老師,唔通全部無仔女架,佢地唔會諗到如果佢地D仔女去IN,又遇上同一待遇,心情會好受咩! 問心吖! 邊個媽媽唔想留屋企親自教親自帶啫(講緊多數媽媽)!香港到底有幾多中產同高產收入家庭吖! 父母其中一個唔返工,去邊有咁多錢又比佢讀名校,同參加N7咁多興趣班先,如果佢地真係暗地裏有咁架思想,咁就應該SET學費為0啦!咁多義工幫手,學校都無需請咁多人手,慳埋慳埋咪與聚同樂下囉!  加上媽媽架能力與力量,大到無人可以量度到架,我自問好鍾意小朋友,依家日頭返工,放工即自己帶番對仔女,係攰,但又OK喎!個仔學校多數活動,都係周六日,我又DAY OFF,所以如沒特別,都一定陪仔仔出席,但你叫我做義工,就算我係全職媽媽,我都唔多會參與,呢個係性格問題,唔係計算,NO MONEY NO TALK,而係無興趣發表意見,如果學校唔洗開會傾野,只係每次指示或ORDER我去做D咩,我又無所謂,可能喺公司話事太多,喺生活上,唔想都係咁架MODE了...所以父母跟唔跟小朋友全面發展,呢個係睇性格,而非在職或非在職人仕囉!比D咁無知架學校教,小朋友學到D咩吖!

其實都真係唔少家庭係爸爸一個搵錢已經好有錢,媽媽唔駛做

橫風王道  我識好多!無獨有偶,好多子女都係讀一線。  發表於 12-6-20 16:24
k_lego  但有更加多唔係, 亦有d因為冇人照顧小朋友而要做ftm  發表於 12-6-20 16:09

我係在職媽媽, 就算未去到搵小學呢一步都已經感覺到無奈
自從有左小朋友, 所有年假已經貢獻哂俾佢.  由細個去健康打針, 病既時間加緊照顧, 等等...
但當我旺季時每日工作12小時 (未計搭車時間), 放工仲要chok個笑樣陪個女玩, 陪佢做功課, 呢d真係有苦自己知
對住佢既時候我真係可以忘記哂煩惱
但現實就係我都係要賺錢養佢同埋為佢將來好好計劃

MaiGao  大家加油﹗有時笑樣真係chok出來…  發表於 12-6-20 17:03
MAYANGUSPO  agree CHOK 樣...同道中人, 係公司做到幾C狗幾唔滿意都好, 都仍然要CHOK!!!   發表於 12-6-20 16:29
‹ 上一主題|下一主題