用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無小朋友由學校轉介健康院驗資料優?
樓主: singyumama
go

有無小朋友由學校轉介健康院驗資料優? [複製鏈接]

回復 dolphinmama 的帖子

你講得好對. 無事無幹, 仲乜要做轉介? 我囡囡N果陣,已經轉介去下葵涌睇. .然後再排CHECK 亞氐保加.
到年尾, AGE4.5, 先排到...

回復 bubucatcat 的帖子

n 果陣兩歲半, check 左言語問題, 簡單智力測試.  亞氐要age4check 先得.果陣已經排..
打去下葵涌問. 12月先check 得.
其實,隔著囡囡長大, 識表達自己, 已經有很大改善.  期間,我上了數個course. 又同囡囡一齊上親子課程.
(情緖社交) 問題已經大大改善

回復 kmmum 的帖子

亞氏保加其實都唔知係點計,我估同近視一樣,100度係近視,1000度都係近視,仔仔開學時老師同我提過佢懷疑仔仔係亞氏,但隨著仔仔返學,學習了群體生活,老師主動講佢又覺得唔似,咁當然,亞氏有好多徵狀,佢始終都有一兩樣似係,所以老師到了學期尾都叫我不如去check下,希望專家可以俾到最好的方法教我點幫仔仔,我覺得學校係真心想仔仔好(起碼班主任係),所以我覺得好幸運,仔仔就算check到有咩問題,我都覺得自己賺左啦!

不過仔仔去到學期尾計,最大的問題係佢成日覺得返學冇野學,老師就成日話佢應該係資優,因為覺得悶,所以行動怪,現在唔知排check亞氏的同時,其實會唔會check埋韋氏4呢??有冇家長有這經驗????

韋氏 好似係要5,6歲的,

上次我去CAC, 醫生問左佢好多野 (超過1.5個鐘), 一些似IQ題, 一啲砌野,  推理, 常識 ..., 跟住評左佢係資優.  但應該唔係韋氏, 冇話幾分既, 但醫生話我個仔智商大約5歲多啲. (佢評既時候大約3.5歲). 同埋醫生好有把握咁講佢唔係亞氐.

回復 mandytanghk 的帖子

醫生咁講咪安樂晒囉,係呢,其實你的小朋友點解會轉介既?係因為太叻就轉介?

你講得對..我個社工都會,小朋友長左大,懂得控制情緒,社交有改善... 得番少少亞氐特地... 又未必係.
我個囡家陣四歲.. 每個月的轉變都很大.  3歲7個月.講到8個中文字.. 3歲10個月講到句子. 開始博嘴.
4歲同正常小孩無分別. 勁多野講. 今個星期,就晚晚用英文對白. 我講中文,佢自己講番英文.

ANYWAY.  資優OR NOT. I DONT'CARE.  如果阿囡係, 咁我都可以係. XDDDDDD 那又如何.
家陣,覺得囡囡咬字不清楚. 唔知年尾CHECK 亞氐時, 會唔會睇埋言語..

當然唔係太叻啦...其實主要係驚佢係亞氐保加, 所以去測, 睇下點幫到佢.

佢個時開始番學, 覺得佢同其他小朋友唔同, 例如唔鍾意小朋友, 返學好驚, 佢又有啲似亞氐 如極度固執,  成日用板玩開門關門,  係學校冇咩反應....
不過佢呢家大個左啲,好多方面都進步左, 但係呢家佢係學校都係冇咩朋友仔, 都仲係唔係咁仲意同小朋友玩, 比較自我啲..

原來係咁,咁樣講我個傻豬又冇咁極端喎,佢係開學時自己顧自己一D,唔夠半個學期,已經有不少FANS,仲因為咁,來緊的4歲仲要幫佢開個生日會,佢講明要請晒佢D同學,鬼整囉,3X個呀!!!!!結果我真係幫佢搵左2X個家庭,根本可以說是一個班會PARTY呀,個個同學仔又好LIKE佢喎,所以我現在真係唔知佢衰邊樣,真係興趣太窄???佢只係喜歡文字符號一類的東西,所以中英數+外語佢都極LIKE,但佢都會玩架,只係同時俾兩樣佢選,佢會選左寫字先囉,健康院的醫生就係話佢呢樣野狹窄,所以在轉介信上寫上的問題是"???Asperge Syndron"(唔知係咪咁串,寫得好繚)

今天收到電話,8月9日可以去見姑娘了,都幾快,唔知到時又係咩情況呢?

回復 kmmum 的帖子

小朋友的發展真係一日千里,我覺得係因為現在多左人講乜乜乜問題,大家才咁上心及在意,如果係我地以前,講真,乜都唔理,到得佢大個D咪又係一個好人,一個正常人囉!

其實你囝囝除左興趣太窄, 仲有冇其他問題 ? 如果冇真係唔需要擔心喎..
(我囝囝都好仲意文字的)

我始終是當局者迷,我又唔覺佢有太大問題,佢上堂較坐唔定,而佢的KG本身要求紀律比較嚴,佢返興趣班的老師就好唔當係一回事囉!

另外,話佢坐唔定,我經常同朋友飲茶,一飲兩個多鐘,佢絕對係可以坐得好好的食啦,寫字啦,同我朋友&小朋友一齊傾計同玩啦,佢絕對唔會係果D會在公共場所滿場飛的人,其實.......暑假都放左大半個月,我漸漸地都唔記得老師話佢有咩問題囉,說到底,佢班主任超錫佢,所以想借學校的名義俾我個仔去CHECK清楚,有病醫病,冇病咪買個心安理得囉!如果唔係學校轉介,政府鬼睬我囉

8月9日去了見姑娘.
由於我遲到了10分鐘,職員連姑娘的態度話俾我知,要用政府的服務,唔該你準時!你可以等佢幾個鐘,但佢唔會等你10分鐘囉!!!!!!!!!
在佢地超"俾面"的情況下見了姑娘,沒有問仔仔問題,全部問我,最巴閉就係叫仔仔做單腳企,當仔仔白痴仔咁:同你玩個遊戲,雙手X腰,仔仔跟佢做了,單腳企10下,仔仔見狀即刻話:呢D唔係遊戲黎喎,唔好玩既,我唔會做架!!!!!!(我心中暗喝一聲采,鬼整你,佢4歲啦,當佢低能咩!)

之後趕我出房填問卷,100題,有D問題係隨機地重複問完再問,填左我4X分鐘,交表後走得,講明等6個月以上,會電話通知!

小插曲:講開話其實仔仔平曰唔算太多動作,只係學校較傳統,想仔仔再能坐定一點時,佢一睇資料,講:哦,XXX,係咁上下啦,淨係做功課之麻!!!(我真係想爆粗!你憑咩咁話仔仔間學校?你讀過咩?仔仔同所有同學都不知幾LIKE間學校,我們個個都以入到呢間學校為榮呀!!!!!!!!唔好道聽途說就話人地有問題,有問題果個係你呀姑娘!)

HaYi  如果是K字個間, 真係幾嚴, 好似小學要守規則..  發表於 12-8-23 08:57

回覆:dolphinmama 的帖子

係態度問題!我唔覺得用政府的服務就一定要睇佢地呢D面色!個個來得的小朋友都有他們的問題,冇問題使鬼來睇你,就係唔知點做至搵專家意見,點知未CHECK就俾人冷言冷語!!!!!!!!

dolphinmama 發表於 12-7-20 01:02
我的小朋友就係懷疑亞氏保加,因為佢就係叻得黎興趣好狹窄,雖然有同人溝通但又相對自我,健康院醫生見左佢一 ...
ttl agree, 我不覺政府在資優有咩新的support.  一如以往,  冇問題的資優生, 我想學校不是費時間去轉介的, 轉介的一定是有幾大幾明顯的問題, 一係情緒不穩定, 一係不懂正常社交, 一係過度活躍...
是否可以check 埋是否資優就要睇check 到咩程度. 見到邊一層...  因為有D check 到有D marginal 問題, 但不是政府認為會化時間去幫你跟進的, 就未必會check 埋資優....只係咩都叫你自己去出找私家..都幾慘..樣樣都貴.

dolphinmama  你完全明白我想緊咩!謝謝你!!!!!!!!  發表於 12-8-23 21:41

回覆:HaYi 的帖子

dolphinmama 發表於 12-7-27 16:45

我始終是當局者迷,我又唔覺佢有太大問題,佢上堂較坐唔定,而佢的KG本身要求紀律比 ...
我都見過類似你case 的小朋友, 已小學一段時間, 在幼稚園是被政府評為高功能的阿氏, 好多在學業都好OK, 不過睇耐些, 會發覺佢地係有社交問題的, 不是冇朋友, 而是不懂正常時間有咩正常的社交反應, 例如佢在不當的時間不停說他喜歡的主題, 而其它人都冇人在聽.   此在高年班時更明顯, 而朋友會開始feel 到佢地怪怪地而更影響正常交往.  所以早去睇真下都好..

dolphinmama  健康院個醫生就係咁話佢!  發表於 12-8-23 21:40

引用:回復+bubucatcat+的帖子 仔仔都係由學校轉

原帖由 dolphinmama 於 12-07-17 發表
回復 bubucatcat 的帖子

仔仔都係由學校轉介去健康院,由學校幫我fax資料去健康院到收到健康院電話係約1-2 ...
Hihi, I would like to know more details about that~ cos my son is very interest in studying ~ e.g. K1 already know addition, subtraction and multiplication... Wanna know if anything could help
~ many thx

回復 Maccraymummy 的帖子

係佢老師話佢比班中的小朋友識得多,學得快,我自己係唔覺得的,因為我眼見的是自己個小朋友同D同學的水平都係好一致,佢D同學都好得的,咁當然,有D野佢係快小小,例如佢係班中最細的一個,但當同學未識寫字前,佢已經handle到好多字,包括中英文,識數概念都強,識字量亦高於大他9個月的同班同學,識乘數(即九因歌),隨時抽問任個一個都答得上個種,但其實他的同學都係個個身懷絕技的(我覺得),不過佢係會較有脾氣,所以老師想幫下佢,等佢CHECK真D掛.
‹ 上一主題|下一主題