用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇老師可以講下收生標準?
樓主: yan52
go

有冇老師可以講下收生標準? [複製鏈接]

引用:我女好乖好定架+絕對唔係攪攪陣果d+亦都絕

原帖由 wing 於 12-06-16 發表
我女好乖好定架 絕對唔係攪攪陣果d 亦都絕對服從老師既指令 但叩到而家都無學校收 ...
我都係,好多人話佢個樣好乖,又坐得定,早排我爺爺過左身,係佛堂打齋破地獄,燒香又攻眼成3~4小時,我都頂唔順行出去抖啖氣,但我女真係完全無扭過,我話佢仲叻過我,點解都無一間收

名校:睇關係>技能
一般學校:成績、操行、技能......

回覆:有冇老師可以講下收生標準?

我有朋友為某男校的科主任,佢話我知通常睇:
成績+家底+眼緣

我識好多老師, 自已的小朋友考都俾唔到必入XX 的準備, 間間學校都好不同.

以我自己統計識的久些的K3小朋友 (30個到..)   上年考到學校(私立直資)來計, 看起來聰明轉數快,天真開心的反而比較不行 , 我估計是比較活潑的小朋友去到人地地方太好奇, 左睇右睇, 反而冇留心表現自己, 表現是好難預計

反而一些穩定些, 問答慢些但聽起來有紋有路加小小老積的都考到一線 如DB, YW, SPco-ed, 當然外在大家都有多樣証書 support.  
‹ 上一主題|下一主題