用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被派第12的 事後感, 我見到有媽媽好激禁話 “自私精” ...
樓主: wbrenda
go

被派第12的 事後感, 我見到有媽媽好激禁話 “自私精”   [複製鏈接]

wbrenda 發表於 12-6-12 23:11
是否越蟲越見鬼?
難道不是嗎?直資/私校無份玩。
津校,彩數唔好既要去叩門。
又無靚靚證書,無上超人補習班,無讀名幼稚園,唔識人。
話就話有心機教的話,小朋友一樣好精叻,但係門面都已經唔夠打啦。

我想問那些人hold住一間津校又去叩門是否亦是自私?
其實,這遊戲都會持續至八月,一定完全大執位。

回覆:MaiGao 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:coolpa 的帖子

簽名被屏蔽

Iamtomy 的帖子

真係有呢啲咁嘅人㗎,我見佢抽瑪小,就走去叩德信;有啲就話抽到第一自願,又叩到幾間收咗,唔知揀邊間讀喎,呢啲人唔係叫自私咩! 大把人等住啲位㗎!

回覆:wilon0904 的帖子

簽名被屏蔽

回復 daisy17772 的帖子

朋友話我知, 佢有個朋友個女考左入private school Victoria (好貴, 大家都知), 但又自稱求其甲一選 Marymount, 點知中左.  依家諗緊讀 Victoria or Marymount 好,話佢個女係適合活動教學, 怕 marymount not suit her. 心諗, 咁貴既 Victoria 你都諗, 家境唔錯 (畀著我呢d窮人.....marymount 一於 lur 飯應) ...有錢人,命好, 自然做乜都好運..  不過有時我又諗, 人家有納稅, 又真係有權玩o既 !!!  反之, 我地呢班納稅, 卻 indirectly support 住一大班公務員(特別係班廢官)既仔女 education....真好笑 !

coolpa 發表於 12-6-12 23:16
其實,這遊戲都會持續至八月,一定完全大執位。 ...
其實我覺得去叩門唔算自私,無論你手執咩校都係。只係叩成功左,決定了,又hold住位唔放就自私。

回覆:被派第12的 事後感, 我見到有媽媽好激禁話 “自私精”

簽名被屏蔽

marrowcream 發表於 12-6-12 23:23
回復 daisy17772 的帖子

朋友話我知, 佢有個朋友個女考左入private school Victoria (好貴, 大家都知), 但 ...
其實2000年後入職的公務員已經無晒本地同海外的教育津貼

簽名被屏蔽

coolpa 發表於 12-6-12 23:16
其實,這遊戲都會持續至八月,一定完全大執位。 ...

咁hold住津校去叩門, 呢個本身就係叩門遊戲既基礎啊

係人都可以有個津校位嫁啦, 除左有直資收果d啦

正如我派到間我唔鐘意既津校, 我不停去叩津校, 唔通係自私咩?

但我有1個case係咁既

我去到aa小學叩門等interview, 有個家長問我派咩學校同心儀咩學校
我話我心儀(第一志願)係bb學校
佢話我就係第2志願派到bb學校啊, 但依家又想黎叩aa學校
其實你覺得aa定bb好呢? 我都唔知啊, 我見bb都幾好. 心大心細
此時我真係好無奈.......

回復 MaiGao 的帖子

係呀, 我知, 但 2000 年入職的都有好多好多呢 !

簽名被屏蔽

wilon0904 發表於 12-6-12 23:20
真係有呢啲咁嘅人㗎,我見佢抽瑪小,就走去叩德信;有啲就話抽到第一自願,又叩到幾間收咗,唔知揀邊間讀喎 ...

其實我又咁睇﹕瑪小同德信唔同校網,或者佢真係想個仔讀德信呢。
只要佢叩完,快快放返唔讀個位,我都覺得ok既。
(大前提佢唔係叩來玩)

MaiGao 發表於 12-6-12 23:15
難道不是嗎?直資/私校無份玩。
津校,彩數唔好既要去叩門。
又無靚靚證書,無上超人補習班,無讀名幼稚園 ...
之後到簡中學,又同樣因為個門面唔夠省鏡......

回覆:k_lego 的帖子

簽名被屏蔽

k_lego 發表於 12-6-12 23:29
咁hold住津校去叩門, 呢個本身就係叩門遊戲既基礎啊

係人都可以有個津校位嫁啦, 除左有直資收果d啦
這還好,起碼佢係心大心細緊。我去in 31網男校時,有家長話佢已派灣仔熱門官校。
佢話覺得個仔少機會同人講野,所以來叩下門,練習下…

conniechan125    發表於 12-6-13 12:20

k_lego 發表於 12-6-12 23:33
之後到簡中學,又同樣因為個門面唔夠省鏡......
完全係連鎖效應…

wbrenda 發表於 12-6-12 23:07

好可怕囉,來禁校服買哂禁多間牙?
書呢?
係啊,另外個post有人話有朋友hold 3間校服3套書....

又有人話試過曬簡間校服最靚既讀

conniechan125    發表於 12-6-13 12:21
MaiGao  你講呢個post我好似見過。其實揀靚的話,上網睇左校服先揀咪得囉…side錢…  發表於 12-6-12 23:39
‹ 上一主題|下一主題