用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞仔學習態度越來越差 - 唉 !
樓主: maymay_1
go

亞仔學習態度越來越差 - 唉 ! [複製鏈接]

maymay_1 發表於 12-5-30 10:43
回復 peaceandlove 的帖子

因他由細到大對學習提不起勁 , 最近3個月開始更加抗拒及逃避(不知是否學校給他很大壓力, 近月有很多功課、默書、評估等等, 令他很辛苦!) , 重間中扭計想唔返學或補課 ; 就考試啦 (重有2星期) ! 是否物極必反, 我真的要放手呢??? 請各位比D意見 ! 我應該點做好?

我都試過同呢班 P.4-S2 嘅小朋友交手。

幾年前,其中一個P.4嘅小朋友本身幾聰明,
但其中一個學科落後於人,不斷試、不斷的失敗令佢對學習失去興趣,對自己的信心亦失去。

同媽媽溝通過,我當時嘅角色則設定為幫朋友回愎興趣、重拾自信;
由最簡單嘅小一基礎重頭一次介紹過,
佢識的話就給予肯定,唔係好知道發生乜事的話,就用一啲攪笑易記嘅方法記下;
久而久之,大家開始建立互信,佢有唔明亦開始會主動發問;
有興趣同自信後,佢對學習、對自己、對其他人嘅態度亦有所改變。
呢個成果,係大家用咗兩年時間一齊合作得黎嘅。

以上嘅並唔係單一例子,有 S.3 學生連 P.2 要識嘅單字都認唔出,讀唔到。

逃避、態度出問題係一個表徵,
深層嘅原因則要花費非常多嘅功夫去發現

放手並不等於放棄,反而係需要俾更多嘅信心、耐性、愛心同支持你嘅小朋友;
試下先退一步,將基礎打好、找回失去嘅信心同興趣。
讓佢慢慢以自己嘅步伐向前行,總比失去親情、自信、健康、甚至生命來得有意義。

行行出狀元,掌握好溝通、閱讀同書寫能力可以幫助我有更大機會成功;
但唔應該成為令我信心盡失、意志消沉嘅事。
一個人對生活無期待,係一件可悲嘅事。

Letter_lalaland 發表於 12-6-7 22:10

maymay_1 發表於 12-5-30 10:43
逃避、態度出問題係一個表徵,
深層嘅原因則要花費非常多嘅功夫去發現

非常同意 ^^
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

Hi

多謝snowyfu及Letter_lalaland.

囡囡剛考完試,大家都放鬆了。

在考試期問,囡囡有溫書及上網。而自己對囡囡行為亦開始改變,不會只用大聲呼喊方式,因我大聲時,她就越反抗,大家關係就越差。

現在,只會用軟功對待她,看到一些不良行為,只是輕輕提點她。

真的,大家要建立良好關係才可以改善囡囡不良行為。

家長們,大家不要放棄,努力吧!

Florence

簽名被屏蔽

florencelau 發表於 12-6-4 13:30
Hi各位小六家長

我囡囡亦有同樣問題,至最後一次評分試後,已開始hea。到近期幾個月,囡囡迷上韓國明星, ...
唉!! 我囝囝都迷上了上網&facebook.  以前, 沒有同學亙相回應post出來的東西, 他都只是看一看會算.  但當成大班同學傾計時, 佢分心看facebook&"堡劇"的情況很令溫書時心散啊!!
只是話吓佢, 又忍吓佢. 總之, 同佢角力真係幾辛苦吓.
p.6畢業試 - 真係唔叫佢溫都唔溫, 大安旨意以為自己識灑.

其實講甚麼,閙吟多都冇用,我認為都係看個小朋友醒覺!

回復 singyee 的帖子

佢地係吾會自己醒覺. 唯一方法係改變自己, 不鬧, 不打, 不黑面, 多關心, 多包容,
從大家關係開始著手.

亞仔15歲, 抗拒父母管教, 自已為事.  係佢心目中, 只有佢大聲同你講野, 父母唔可以大聲, 否則佢會當父母係衰人. 所有問題都不是自已錯, 錯只係父母.  不論你點同佢講道理, 佢聽完就算, 事後又係咁.  有時, 講的嘢唔啱聽就會先聲奪發你脾氣,跟住關門. 咁我地做父母又如何處理? 係唔係真係無的教? 無耐及心痛.
‹ 上一主題|下一主題