用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀直資中學遭老公反對!
樓主: antia
go

讀直資中學遭老公反對!   [複製鏈接]

對我來講返學係都比成續, 話知人地有七人車, 有司機接送.
成續好, 就有自信.

CHAN-2  agree!  發表於 12-5-11 11:49
Yanamami    發表於 12-5-11 11:35

小女子有幾點愚見想特此提提打算報讀DSS的家長:

1. 基於學位的市場供應及需求.結果公佈及confirm時間問題等, TOP("理想和優質")的DSS是不可能有做BAND1津校後備 (除非閣下認為BAND2DSS優於BAND1津);

2. 如果對其他同學的家庭財政狀況有嚴重岐視的家長, 最好先向當地教育局查詢, 天下間有哪一間中學的所有學生家庭背景(要6年間)是跟閣下的SAME SAME(沒有分毫之差), 才好報讀, 倘若有, 學校收唔收你又是一個問號;

3. 學校是學生踏入社會前的小縮影, 孩子若然無法跟家庭財政背景不同的人共處, 將來如何在社會工作.處世?

4. 相反, 一心企圖藉以送子女入DSS就可以打入富豪世界的家長, 要有失望心理準備, 子女畢業都未知邊個同學係富家子弟, "亞爸.亞媽, 我點埋堆?"

5. DSS的學生家庭財政相信學校都查不清, 為保學校聲譽, 最緊要咪收到理想的好學生, 送埋scholarship. subsidies for all transport/ECA/OLE, etc.又點話.  有心入讀的不愁要交$, 分分鐘有scholarship$收(入多過支).  不過, 如果閣下早晚都思索$而令子女荒廢學業, 不如擔心早晚被塗好了.

6. 家長及孩子的取向一定要一致, 孩子才可以有愉快學習的動力及支持.

小女子都'萬幸'地在一間充斥著富.政二代的公司工作了幾年, 佔用一樣的空間.桌椅. 用同一洗手間. 間中食同一飯盒/同桌食飯. 講同一樣JARGON. 用一樣公司系統... (有時仲要請教我呀, HA) 唔好意思, 小女子尚未發現對自身或家人有任何特別影響, 除了間中在電視或報張見到呢D前同事面孔.

意氣風發.食鮑參翅肚.有車接送.外表打扮.一身名牌就係富貴人家?  我有保留囉!

孩子的世界本應是最清純的, 萬勿罔加成人情節, 用有色眼鏡審視別人, 公開.公平.公正嗎?  除非家長希望下一代繼承閣下的有色眼鏡. 永遠活在府上避世. (亦最好避世, 環保D呀! ).

唔好意思, 又發囉唆!!

Yanamami    發表於 12-5-11 11:35

k_0530_a 發表於 12-5-10 23:52
我阿女也簽了直資 , 我們也不是富裕一群 . 連小康之家也未達到 . 更不是公務員或大機構職員 . 只是阿女成績 ...

我哋情況相同! 最重要係我仔都鍾意間中學,又有些同校同學一齊讀

我的兒子也會在9月讀直資的中一. 同意在樓上有家長所講, 真係要自小已經要灌輸正確的價值觀, 有正確的價值觀, 就算入讀果間全校學生的背景都是億萬富豪又如何, 我自己也是普通小康之家, 兒子現在讀小學也有幾個家境比較富裕的同學, 平日和他們的交往也是淡如水, 和普通的同學無分別, 也不會特別羨慕和妒忌他們! 因為我認識這些比較富裕的家長, 他們也會向自己的兒女灌輸正確的價值觀, 不要恃住自己家境比較好而作威作福, 反而我聽過一些暴發的家長(比較多是內地來的), 佢地既兒女都會特別巴巴閉的!

Jackieson  same!   發表於 12-5-11 14:37

直資學校,學生家境未必好富裕,有 d 只係小康。

反而一d 傳統資助學校(有直屬小學個 d).................學生家境都好........(放學時睇下門口附近 d 車就知)。

醒目開學勳章

我仔學校有好多有$人(b2尾津校), 佢有個高班d既同學, 18歲生日佢老逗買左架波子送比佢, 同佢d同學出街, 衫褲鞋襪全部名牌
但我仔又冇自卑, 又唔覺佢地"奇"視我仔, 仲成日問我仔d衫係邊到買, 佢地覺得好型又好睇我仔話:我媽咪係淘寶買, 幾十蚊一件  

多謝你們的意見, 我同老公講我一定會幫阿女報直資, 唔一定要讀, 只作後備,
我老公無回應比我.........,  

antia 發表於 12-5-11 11:32
多謝你們的意見, 我同老公講我一定會幫阿女報直資, 唔一定要讀, 只作後備,
我老公無回應比我.........:cry ...

不過.............. 其實直資好難做後備,因為直資收左你女女,咁你女女就無得去抽獎!!

直資..........只係早 d 肯定收你或者.......唔收你。唔使等到七月。

回復 antia 的帖子

你比你老公睇吓BK家長的回應, 可能會改觀呢.

tommythumb 發表於 12-5-11 11:50
不過.............. 其實直資好難做後備,因為直資收左你女女,咁你女女就無得去抽獎!!

直資.......... ...

我知呀, 所以等學校的老師報我女是什麼BANDING   先考慮!! 唉, 又或者直資學校唔收我呢??

硬將教養與$掛鉤. 催化社會分化的言論, 真的接受唔到囉!  社會.世界和諧, 要由個人做起.

唉, 無辦法啦, 呢個社會就係咁, 好現實架, 不是由我們能夠控制的!!

醒目開學勳章

我女讀官校, 一樣有有$人, 有窮人
有$人,住新界獨立屋
窮人住市區一間房仔
有$人, 一有假期就去旅行(搭飛機), 去歐州, 還要POST 上上FB

只要自己個心本著, 自己已經比上不足, 比下有餘, 心安理得, 就已經足夠, 呢樣野我成日同呀女講........

而佢亦有好多同學羨慕佢可以行路返學放學
小朋友比較純, 無大人甘攻利, 就算攻利的小朋友, 都係比大人灌輸一D 錯誤的觀念, 真係有$的人, 吾會太高調, 相反一D 怕比人看吾起既中產, 先會唱通街, 驚死比人看吾起..........

我諗daddy係驚女受peer pressure/ 耳濡日染成日要買名牌, 追求物質.

通常拿自己與別人比較的都是父母...(純粹個人意見, 不喜勿插)

Yanamami  唔一定, 細路女見個個同學都用/ 有, 佢自然又想要.  女仔鍾意埋堆, 想朋友認同.  同學樸素, 奢侈, 佢都會變成禁, 除非定力夠.  發表於 12-5-11 19:32

antia 發表於 12-5-11 12:43
我知呀, 所以等學校的老師報我女是什麼BANDING   先考慮!! 唉, 又或者直資學校唔收我呢??
...

請問令千金現在是讀小五還是小六呢?

最憎人9眼看人低...............我女有個朋友既阿媽. 同佢去左1次街都怕怕怕, 好家境同我地差唔多, 唔有錢, 只是小康, 但已經話最唔鍾意人穿牛仔, 穿涼鞋!! 買野無論貴與平, 但就成日難為個職員..........  又話呢D, 又話價錢咁貴唔藉, 但如果買貴野就會試多幾件, 試完又話唔好看, 唔買...........自己又走左去另一間買, 原因是有7折........ANYWAY, 我盡量少見為妙! 但她住係我樓上, 但佢又好喜歡我個女, 因為我個女就佢個女, 佢地都幾 FRIEND, 不過個女就間中晒野! 又話她媽媽剛剛買左4S, 一時又話買左部APPLE 電腦比佢.........我女聽完就算, 無放在心內, 但我始終唔想佢成日同我女一齊, 但又唔得, 連補習學數學都要跟埋我女一齊! 唉

回覆:讀直資中學遭老公反對!

我今年呀囡都讀直資,我老公都反對!但我認為比佢試考,收佢便讀!唔收就攪珠!我都係小康之家!入到先再諗奌樣慳番d錢來交學費,免得大家日後先至來後悔!

回覆:bonniebee 的帖子

回復 antia 的帖子

怎說?
香港七十幾家直資學校
學費由一千幾百到一萬幾千喎

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~
‹ 上一主題|下一主題