用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Desk & Chair for Primary Kids
樓主: gifthoney
go

Desk & Chair for Primary Kids [複製鏈接]

回復 SCKnight 的帖子

我用了年幾,一上K2就買, 好好, 夠大張夠闊, 櫃位角位好安全, Best Buy !!!!
妹妹豬 齊來做個好朋友)

$$2650.剛買了,好正!

唔,二千七同崗村張Stella差唔多價,度度先。

kathyl331  今日問過,Stella加左價,依家要$3380-  發表於 12-4-24 17:48

zitaeric 發表於 12-4-16 09:41

我用了年幾,一上K2就買, 好好, 夠大張夠闊, 櫃位角位好安全, Best Buy !!!! ...

你買咗岡村兒童書桌?幾年前香港有得買嗎?請問幾錢?

kathyl331  I think she mean she bought Ikea desk 2 yr ago  發表於 12-4-17 13:21

SCKnight 發表於 12-4-16 22:09
你買咗岡村兒童書桌?幾年前香港有得買嗎?請問幾錢?

上月在康怡廣場開業︰http://www.tavolo-inc.com/partners.php?id=40

http://www.honeyberrie.com/goods ... 3-806b-3f07b372635e

http://www.honeyberrie.com/goodsCategoryList.action?sid=b4bd3cc7-91ee-4daa-9250-e526d37c1231&lid=c31d0b75-93e3-443d-b5b9-f40763092a8a&cid=2cf4bf76-4dc2-4123-806b-3f07b372635e&pid=a2092840-0308-4b8e-b48b-463b45c161ab

這間都有

Honeyberrie賣緊果隻叫Koizumi,都係日本大牌子,都好靚的

wootaitai 發表於 12-4-17 14:19
我之前買了兩張凳仔(韓國teems牌子),加Ikea Galant檯,點知凳都是吊腳。

我有兩張Stokke吃飯用,而家睇 ...
actually we have 2 real Stokkes for dining and 2 Taobao pseudo-Stokkes for desks.  

The real ones are much more comfortable when lying back so we put them at dinner tables. Time to relax ma!

At the desks, we want them to have adjustable seats and footrests to maintain good posture. They usually lean forward to read and write so it's not a problem.

Are you sure you want to sell the Stokkes? I like sitting on them myself so I plan to keep them forever and ever...
maybe my legs are short and I need footrests...

那時上網從日本訂回來,自己裝但不是太難,大減價時買,連運費約六, 七仟港紙.

kathyl331  Can you tell me where to buy from internet? I really wanna get one!!  發表於 12-4-18 09:01

我家小姐用這套(但我冇買那小櫃而多買一張CHAIR給自己陪讀) ... 很不錯:
http://www.freemax.com.hk/TCT-G2Scombo.html
枱可以調7個角度... 最小斜度做功課真的能改善到DUP頭太低的問題(對頸唔好) ..
調至最大斜度看書也不錯 (就像彈琴看琴譜) ..
可以用到好大個 ..
大家可以去SHOWROOM試下

kathyl331  是否電視賣廣告那套?  發表於 12-4-19 17:35

我之前考慮過可調角度檯面的, 但幼稚園小朋友如果張檯又上又下, 考慮過不大適合,同不大安全, 康怡那張 會好好放心比佢地用, 日本設計好仔細貼心, 我成間屋最鍾意阿囡set 工作位, 在日本這set是最受歡迎最好賣的, 佢地套裝支檯燈設計都非常好, 用了兩年都未壞過!

To Angelakibb:

我有考慮過買斜面書枱架,所以我係 buy 佢嘅賣點;用嚟睇書好好,但斜住枱面寫字,即係要彎起手腕,遲D上咗小學要寫咁多字,驚唔驚 腕管綜合症?
較平枱面寫字會唔會健康 D?

kathyl331  I don't buy tilt design too....not practical & not safety at home! Also, the design looks odd when place at home....  發表於 12-4-19 23:54

我個睇書大都坐在周圍地方, 好少坐正正在書檯睇, 書檯九成是楂筆活動, 但我也買了小型睇書架給他, 方便抄寫....

Hi A-MUM:
書寫斜度用最細的 .. 寫字時手臂一直都"LONG"係枱上(跟正常枱冇分別的) … 手碗的活動也跟跟正常枱冇分別的... .. 最重要,因書本紙張的角度唔同左,條頸會好自然地升返高些. 小女用正常枱做做下個頭會DUP到好低.. 但用斜度枱真的自然地改正到 (ergonomic design)
温書OR睇書用較大鈄度..  我自己真的覺得唔錯

張枱是油壓升降的, 怕小朋友自己調有鎖可LOCK住高度,不會不穩陣.同埋安全設計不會夾手指架..去SHOWROOM睇實物就最好喇 ..
油壓升降可以好容易調高調低.. 坐得耐企係度寫/睇都得… 我公司D老板級都係用人體工學油壓升降+斜面枱 .. 但十幾萬一SET個種
套枱靚唔靚就見人見智(我都覺得麻麻)… 但我個女(加介紹了的朋友囝囡)就好鍾意

台灣WEB:
http://www.kid2youth.com/index.php?cPath=2

另一台灣品牌
http://www.artsohk.com/

A-Mum  I see, thanks!  發表於 12-4-20 12:42

回復 Angelakibb 的帖子

我冇睇電視唔清楚 ..
但親子皇有買廣告

曾經諗過freemax,但係驚夾親小朋友,最終放棄。

kathyl331  設計非常危險.....  發表於 12-4-21 00:42
‹ 上一主題|下一主題