用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第3次呈分成績大倒退,點算好?
樓主: karen2323
go

第3次呈分成績大倒退,點算好? [複製鏈接]

據我所知頭2次程分試會拉混成績后出名次排位表.  只供中學參考, 有好多中學會按這資料決定呢個學生是否有得INTERVIEW.  至於第三次是大抽獎用(頭2次是不會計在內)
如果, 你仍KEEP 住BAND 1超尾都唔緊要. 因這次要同時看你的隨机編號. 如果你編號前, 咁就要恭喜你.  
另外, 分數也未必作準BANDING, 因你仲要睇埋其他同學及分試卷深淺. 因上到教統局, 會作調整.

alice44  大抽獎係三次呈分試都要計的. 頭兩次都要計的.  發表於 12-3-31 09:50

lamcatcat 發表於 12-3-30 21:54
據我所知頭2次程分試會拉混成績后出名次排位表.  只供中學參考, 有好多中學會按這資料決定呢個學生是否有得 ...
大抽獎係咪要計呈分123既平均分數?好似唔係兄睇呈分三作為抽獎banding!

BAND2頭要搏BAND1學校首先要知道本區有幾多BAND1位, 再張本區既六年級學生除3, 得出有幾多人係屬於BAND1, 甘就大約估到夠唔夠位派. 不過今年縮班撞龍年效應, 應該唔洗點唸. BAND1果D都分分鍾唔夠派. 至於呈分試方面,教育局都講得好清楚, 3個試加埋既平均數, 有程式計, 就係決定最尾大抽獎屬於BAND幾. 不過我都覺得有D奇怪, 因為亞仔頭兩次呈分都係考D普通野冇難度, 而最尾呢次學校講明係會深好多,全部TSA試題.

ohnono  因TSA係一個全港性的學能評估,雖則題目係全港性的,但學校程度有深淺,所以有同學覺淺,有同學覺深。  發表於 12-3-31 01:30

可能你睇漏左計分啦, 仲會用埋貴校前二屆師兄師姐的成績來計.  
上到中學考編班試就係按TSA試題模式去出. 所以好多學校會催谷學生做這份卷. 不過今年亞女老師同佢哋講. 如果數學至現在止, 做到有75分以上, 已屬BAND 1, 學生同學校都不用担心.
曾在數年前. 我個仔讀個間小學的主任曾告知. 通常會在比較緊要程分試會出深D, 咁樣至可以分到BAND 1/2/3學生.

cellon  It is Pre-S1 (HKAT) not TSA.  發表於 12-3-31 09:06

sorry 我攪錯左. 中學編班試係按HKAT卷模式至正確.  亞女話HKAT卷仲深過TSA.

請問HKAT卷是否等同中一編班試? 另外, 有無人知第三次呈分試後之banding, 其小學老師是否清楚知道?請各高人指點?!

nganc9  都係靠往績估0架咋, 得教育局知.  發表於 12-3-31 11:26

lamcatcat 發表於 12-3-30 23:28
sorry 我攪錯左. 中學編班試係按HKAT卷模式至正確.  亞女話HKAT卷仲深過TSA.

Correct, my daughter telling me that the TSA is very easy !

nc2000 發表於 12-3-30 22:47
大抽獎係咪要計呈分123既平均分數?好似唔係兄睇呈分三作為抽獎banding!

大抽獎的banding係從每名學生五年級下學期,六年級上、下學期的呈分試經調整後來計算。詳細情形可看看教局的單張。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/leaflet_sspa1012%20(c).pdf
:verycold: :verycold: :verycold:

kkt0040 發表於 12-3-31 00:34
請問HKAT卷是否等同中一編班試? 另外, 有無人知第三次呈分試後之banding, 其小學老師是否清楚知道?請各高人 ...

全港性系統評估(TSA)的設計是評估學生在不同學習階段完結時的基本能力水平,以改善學與教。

每年向學校發放的評估報告,會提供就中、英、數三科該校學生整體表現的資料及分析,可以讓學校了解其相對全港的表現。

中一入學前香港學科測驗(PreS1)是讓中學評估中一新生在中、英、數三科的表現,以便安排有關「拔尖保底」的措施。

另一方面,由2006年開始,中一入學前香港學科測驗的抽樣成績將用以調整升讀中一的小六學生在小學的校內成績。

具體而言,教統局會隔年抽取測驗的成績樣本,並以最近兩次抽樣所得的平均成績,調整來屆升中學生的校內成績(即學生在小五下學期及小六上、下學期的校內成績)。
與現時的安排一樣,那些沒有任何一年「中一入學前測驗」成績的學校(例如新校),會以該校所屬學校網內所有小學在該年度「中一入學前測驗」的平均成績作為調整工具。

因為教局唔會公佈學生的banding,小朋友的banding可請教老師,因老師可跟據同學的呈分試排名,再與上屆的同學比較,就可得出大約的banding。
:verycold: :verycold: :verycold:

like_travel 發表於 12-3-31 00:43
Correct, my daughter telling me that the TSA is very easy !

It is because your daughter is so smart!
For her, even the Pre-S1 is just a piece of cake.

cellon 發表於 12-3-31 09:06
It is because your daughter is so smart!
To her, even the Pre-S1 is just a piece of cake.

Dear Cellon,
Your daughter is 終極最強, otherwise she cannot get 1st round offer from top DSS

都唔算大倒退,不過一次比一次差,阿仔同我都唔開心。

老公重發脾氣,話要全科補習,其實阿仔都是Keep住Band 1 頭至中的成績,不過好多同學進步很快,好不好聽老公講?

hw1115 發表於 12-3-30 10:53
阿仔都退步了10分.
Banding 只看全級名次,分數無直接關係。

hw1115  Could you tell more ?  發表於 12-3-31 23:03

lionmonkey 發表於 12-3-31 14:48

老公重發脾氣,話要全科補習,其實阿仔都是Keep住Ba ...
定生死既最後一試都考完,恐怕為時已晚

考返好d final exam, 再報直資.....努力 !

沒錯!畢業試可作為叩門的入場券!惟有加把勁兒!加油吧!

老公重發脾氣,話要全科補習,其實阿仔都是Keep住Ba ...

考晒三次呈分試 , 重可以 keep 到 B1頭/中成績 .
您老公居然重話要加補 .

老公重發脾氣,話要全科補習,其實阿仔都是Keep住Band 1 頭至中的成績,不過好多同學進步很快,好不好聽老公講?

小學就要補習??
個人支持愉快學習,不贊成太谷,六年小學未考慮過為小朋友找任何補習。

唔知到七月派位後去叩門直資,佢哋會仲有幾多個位呢??
‹ 上一主題|下一主題