用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2011年私立直資小學考獲人數
樓主: totobi
go

2011年私立直資小學考獲人數 [複製鏈接]

回復 sp3014 的帖子

SC K1收31班成800人? 無錦多啊嘛? 定係我理解錯誤啊?

2個 校舍 31 class, 平均25/6人一班, 都已係呢個數.

SCKnight  agreed   發表於 12-3-15 19:15

回復 hayley1328 的帖子

啱啱四十週年出咗本校刊,有齊全校各級各班的班相,所以數到有幾多班 (一級共31班),一班有25至30人,所以一級都真係有800人或以上。 其實睇完佢的placement result就會覺得人多不是一個問題。

yes, the result is so encouraging, especially for CKY, KTS, True Light Kln, Alliance, SFA & YW, SC students occupy 33.3% to 50% of their P1 seats!!

Hope the coming K3 students can keep up the good P1 results.

回復 sp3014 的帖子

哇, 好夸喔, 錦N班收幾人啊?

十幾萬學費, 係真係值
出面人話好難考的小學, ST CAT學生都較易考入
DGJS好喜歡收舊生仔女, 一線名校多係呢D, 二線名私少直資, 大部分都有OFFER.
其實九龍區, 除左CCKG外, 派得最好的應係ST CAT, 至少出去考英文的INTERVIEW唔會啞左先啦

回復 chilokbb 的帖子

I just heard that the result this year going to DGJS DBS may not be as good as last year. As far as I know (of cox not the most accurate figures) in my class only 3 go to DGJS and 1 goes to DBS.  And in some classes only one or even none.  It seems that it is difficult to achieve last year result.

未必係最準的,因為係放暑假前一星期叫家長塡份問卷,當時好多尚在叩門中,未有定案,有D又因為面子問題,後補都寫左出黎先。

CCC2005 發表於 12-7-12 01:37
未必係最準的,因為係放暑假前一星期叫家長塡份問卷,當時好多尚在叩門中,未有定案,有D又因為面子問題, ...
我都覺得係. 自己塡寫. 唔知有無寫錯...

回覆:2011年私立直資小學考獲人數

Del

Hi, 我仔仔在 SC 讀 N 班, 因我哋只有 15 分, 不期望大抽獎有好學校收, 所以一直好擔心考小一, 我看到K3的師兄師姐好似考得好好, 所以想知 SC 家長喺點幫小朋友架, 喺唔喺都有參加補習班, 學英文, 數學, 普通話, 音樂 etc, 其實有無一些師兄師姐喺無好的學校收架?

其實我有一間(Bank 2)龍校收亞仔, 可惜中學喺女校, 一直諗唔通應不應該放棄 SC K1,  因仔仔唔喺一個醒目仔, 考到 SC N 班只喺好彩, 其他 K1 都喺 reject 多. 真唔想P1再面對失敗, 到時一間好小小的學校都無就慘.

希望幫我解答一吓, 多謝.

我覺得Sc的老師要求好高,K1來說、學校教得淺但覺得學生應該要識好多生活常識野,即希望家長每天也要做小朋友的補習老師,d家長要返工,咁即是要出外補習、增廣見聞,先可迎合老師。你唔想小朋友落後,人地去學中、英、數,你都要去。K2可能開始教得深、更加要每天keep住溫習已學的東西,仲有跟功課。之前都有說,sc的派位好,某程度是sc家長勤力,又肯配合老師的要求,先有好成果。如果家長想舒服d就唔好sc。但你小朋友咁細,細個唔叻、唔代表大個d唔叻啫!

非常同意,  sc pn 一樣, 學校教得淺但要求好高

回覆:rabbitsheasl 的帖子

俾d信心阿仔,你都加油,留番係st cat啦!齊齊努力,我相信係st cat呢幾年對將來無論函接邊間小學都有優勢!

我呀女K2,沒補中英數,但會上繪畫、跳舞、彈琴班,她好愛上學,主動做完功課、愛閱讀,已懂看小三程度的英文故事書,所以我好滿意呀女在SC的學習。

小女現正就讀SC K1, 好開心入到一間好學校, SC老師好有經驗和耐心去引導小朋友, 一個學期已見小女的學習態度和自理能力進步不少!

我暫時亦只讓小女出外參加興趣班如跳舞, 畫畫....但心裏一直有個疑問, SC 小朋友英文好, 剛才那位媽媽亦提及女兒K2可閱讀小三英文, 但我問過NET teacher, k1不會教串字的....如不出外補英文, 在家又是怎樣幫小朋友開始認讀英文呢? 我暫時無從入手, 希望有sc前輩家長可分享一下, 如何教小朋友認讀英文? 還是等小朋友上k2, 配合英文課程的進度去溫習也可有如此良好成績?

我們會溫習學校課程,最重要是讓她多看英文故事書,她k1上半年仍未讀到,由我們指著字讀,保持有家庭閱讀時間,慢慢,學校教多了phonics後,她主動拼音,進步很快。其實我們與她說廣東話的,今年家長日,外籍老師說閱讀興趣先行,不要刻意串字。

回覆:bearcat2003 的帖子

呀女上過phonics班,不好意思,不能給你具體意見,以我女情況,我覺得以k2情況,家長配合課程內容及閱讀習慣已十分有效。

Sorry,打錯字「未」上過phonics班

‹ 上一主題|下一主題