用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會面試
樓主: 叮噹媽媽
go

聖公會面試   [複製鏈接]

引用:好多都係見兩分鐘﹖﹖點解呢﹖我囡囡in左ov

原帖由 janice007 於 12-02-19 發表
好多都係見兩分鐘﹖﹖點解呢﹖
我囡囡in左over十分鐘都有~ 老師超級有耐性﹐整體個flow都OK呀﹐係等左十幾 ...
你就好啦!真係好睇老師嘅心情,in我小朋友嘅老師沒有耐性,我小朋友係細仔,她一些鼓勵嘅說話都冇,微笑欠奉,感覺係反正都唔會收,快d in完就算,係in咁多間感覺最差嘅一間。

danielgaily 發表於 12-2-19 12:32
Good luck to you all.  BTW what questions did they ask the kids and parents?

如果我有考,我會分享比人知考D咩. 其實你可以search反呢間學校d post, 好多雜誌同書都有講過呢間學校問咩.
知道唔代表一定考到,答晒都唔一定收,睇臨場表現啦.舊生/兄弟姐妹都唔少數, 只有好少位流出.

回覆:聖公會面試

減去舊生/兄姐讀緊嘅學位其實已經所剩無多,我估真係無乜考生家長會願意係未in 完嘅情況下公開考試內容,削弱自己嘅機會,而且"提水"亦有欠公平。

Unclehimbb 發表於 12-2-19 15:35
我想應該冇人會答你嘅問題,因為會對in咗嘅人唔公平。

我哋就冇咁好彩啦,雖然差不多所有問題都識答,但 ...

識答晒咪得羅, 老師冇表情又如何 ? 就算老師笑晒都唔代表咩 ? 每個老師既style唔同 o者.

日日見住你  agree!  發表於 12-2-20 10:09

上等人 發表於 12-2-20 01:25
如果我有考,我會分享比人知考D咩. 其實你可以search反呢間學校d post, 好多雜誌同書都有講過呢間學校問咩. ...

既然係咁, 知黎有乜謂??  點講都係知道IN乜著數D啦......如果我未IN, 我都唔會問IN左的人考咩, 公平D啦!

In 我個老師超級有愛心又有笑容, 還送了兩個波給我的小朋友添! 不過我都覺得問左我個小朋友好多條問題 ! Anyway, Good Luck !

P.S. : 各位家長準時去就得啦, 我早到左以為可以早d In(因為有d學校可以博  一博早d In), 點知係吾得, 等左成個鐘。

Unclehimbb 發表於 12-2-19 23:03
你就好啦!真係好睇老師嘅心情,in我小朋友嘅老師沒有耐性,我小朋友係細仔,她一些鼓勵嘅說話都冇,微笑欠 ...

唔好咁唔開心啦,未必一定唔得的.
不過真係好少聽到聖公會的老師冇耐性,冇愛心架喎,而通常一般人都用呢兩樣嘢讚佢地的.
一日未有result一日都唔好失望.

去年兩日的interview內容完全唔同架,所以知唔知都唔緊要啦!
希望大家都有機會入到黎skh一齊讀書,佢地真係一間好好的學校.

我都等左個幾鐘,等到小朋友開始眼瞓,入課室門重黎個"PK"LOOK,鞋都甩埋!
我覺得D問題都幾難,我果個屬細女,係有D難度,但超大B都未必識!!恐怖~~

o的問題真係幾難! 應該冇機

CoffeeCake 發表於 12-2-20 10:35
我都等左個幾鐘,等到小朋友開始眼瞓,入課室門重黎個"K"LOOK,鞋都甩埋!
我覺得D問題都幾難,我果個屬細女,係 ...

e....咁有少少唔同左去年喎.
去年只要in的時間10分鐘前到就等都唔使等有得in.
而去年的題目都係一般嘢喎.
不過我朋友今年in完又話問題好淺喎,我聽完都覺得淺.佢係中b.
um....會唔會個個老師都唔同問題呢?
但條家長題目就真係幾難答.

好肯定老師手上有一大堆唔同問題比小朋友. 我D問題,我問番我女同班一個比佢大11個月既小朋友,佢MUM都話無可能答到,另一從事教師既朋友,都話佢小朋友咁既年紀唔會答到..
問家長既問題表面唔難,最難係你唔知佢BUY邊套,所以我都唔知自己答得好唔好.

CoffeeCake 發表於 12-2-20 11:22
好肯定老師手上有一大堆唔同問題比小朋友. 我D問題,我問番我女同班一個比佢大11個月既小朋友,佢MUM都話無可 ...

好有興趣知條問題,等interview完晒再上來講俾大家知吖.thx!

你指係比小朋友既問題,定係比家長既問題?

其實俾小朋友既認知題同問答題唔會難﹐難係難在最後一part﹐真係會''西''走好多人﹗ :;pppp:

1.老師超級有愛心,  但笑容欠奉(我B in最後即5時,正常人都笑不出,其實老師也很倦,但我B很喜歡她,回家說長頭髮老師送波給我。)

2.是等太耐,  我 in 4:20pm (差不多5時入)因3.45pm到,之後到操場玩, 有個唔知雙非或單非童推我B想打我囝(個非B高大非常)他媽沒有拉開非B,還繼續用鄉乂話講電話,所以準時去就得啦

3.現場所見, 好多面試者都有家姐/哥哥讀緊, 家長成老師都好熟.我估他們一定可入。聖公會是一間有人情味的學校,大B在學細B通常入到.(交表時已有2位本來在我後很多的家長大叫主任/老師, 根手她又有朋友在我前面,就打了尖

4.問題都幾多,係有D難度,有一條問題, 我囝答了3次(答英文)相信老師想要中文(這個問題我B真的不懂回答中文)其他小B都可答中文。這次是小B in第四間kg。問題真正考小孩(非常全面)知識/觀察力/胆量/空間感。然而囝囝答對了全部,也未必要他

題外話。我相信大家已有kg在手,spc  vs  skh

回復 janice007 的帖子

最後一part.  如果未玩過就好難,但我B每天都玩。所以他in完只覺老師同他玩

WiZ  你小朋友幾大呀﹖現在有甚麼offer在手﹖  發表於 12-2-20 12:34

非常好奇最後一part係咩? 亦想知究竟問咗小朋友和家長咩問題? 好難的嗎?
唔介意的話可否pm告知? Thx!

申報: 我小朋友唔係今年考K1,亦保證唔公開, thx again!

引用:非常好奇最後一part係咩?+亦想知究竟問咗小

原帖由 lovelinda 於 12-02-20 發表
非常好奇最後一part係咩? 亦想知究竟問咗小朋友和家長咩問題? 好難的嗎?
唔介意的話可否pm告知? Thx!
咁何不等多一個星期先問呢?

janice007    發表於 12-2-20 13:58

多謝你的回覆!

唔緊要,請有心的家長喜歡幾時pm我都得,一星期or 一個月後都ok的,先謝謝各位!
‹ 上一主題|下一主題