用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解仲要學咁多嘢
樓主: a1225198590
go

點解仲要學咁多嘢   [複製鏈接]

回復 ha8mo 的帖子

ha8mo,

你的分享跟我的经验十分雷同.  

好多一孩家庭既孩子都好渴望有小朋友一齊玩  (也有很多家长怕孩子心野, 觉得孩子在校内小息时已有足够的玩乐时光, 课余的群体玩乐是多余的, 或是功课太忙, 有心无力, 总之是无得玩, 情愿孩子在家看电视, 玩电玩).

我仔其實最喜歡只係體育堂,因自己學校係冇地方玩 (喜爱运动, 身强体壮, 也是很好的学习)

數學堂初時係冇心機,但係學學埋埋返到自己學校,有個同學讚佢計數勁,佢好開心咁同我地講,就知佢覺得星期六去上堂係有得益 (大部分孩子也是那科成绩突出, 比人赞两句, 就愈加把劲学习, 动力无穷)

英文去學phonics,我覺得佢其實唔係好跟得上,我都冇特別逼,只係想佢慢慢聽多D會好D。不過佢班中有個小朋友好鍾意同佢一齊,每次我地去到,個小朋友就好興高彩烈咁拉開旁邊張椅大叫"Sit here"(小女也有相同遭遇, 老师有D闷都OK, 水平差少少也不会太自觉,  最重要有朋友仔, 上完堂我还可以请他们去吃杯雪糕, 充实有愉快, ).

孩子的能力可以超乎想象, 如我们能把各类学问包装, 推销, 陈列成有趣新奇刺激的日常活动,  引发学习动机. 沓上愉快学习之路.  共勉之!

annie

引用:回復+ha8mo+的帖子 ha8mo,+你的分享跟我的

引用:明白,但要跟風

原帖由 smallfoothk 於 12-02-06 發表
明白,但要跟風
為什麼要跟風呢?

引用:學習係好不過只係覺得學咁多小朋友唔累家長

原帖由 a1225198590 於 12-02-09 發表
學習係好
不過只係覺得學咁多
小朋友唔累

家長唔會倦,家長只是比錢,無可能會覺得倦!但小朋就真係倦!

引用:Quote:原帖由+smallfoothk+於+12-02-06+發

回復 madscientist 的帖子

她們自發在學校大部分時間互相說英文。
哗! 孩子如此上进!  真是难得!

luck_tang    發表於 12-3-24 13:14

回復 ha8mo 的帖子

只要想法正面, 想学好英语, 各用各法,  无教孩子'说中文是低人一等'便可.   大家尽量往好处想, 尽量唔好笑人!

我的英语发音从来都不标准, 我的外籍朋友和小女从来都无笑我. 当然我只跟小女讲Cantonese.大家舒服.

回復 Annie123 的帖子

唉,直接d說。
"贏在起跑線上"才是香港普遍根深柢固的價值觀。

說起也是傷心的~

我認識一些朋友,小朋友讀幼稚園全日班,4:30放學但卻安排4:00pm的興趣班,於是每星期總有幾天要提早放學.4歲未夠就朝9晚5的生涯.我心想,就算朝9晚5都只是玩,也很累人哪~~

有句至理名言是: 物极必反
大家做人做事唔好用到甘尽, 留点余地, 合家大小生活更见和谐与进步.

有草根家庭孩子因為不能負擔補習學鋼琴之類而傷心
唉! 做物甘伤心, 草根家庭孩子早已学懂看别人的脸色和白眼, 这点天赋如能转化为生命的正能量, 前程无限.

回復 samuel89 的帖子

认识几位十分出色的男女孩子, 细个时系甘玩, 嘻嘻哈哈, 今天的EQ, IQ, 读书, 已抛离那些当年要'贏在起跑線上'的孩子十条街. 究竟我们是否为孩子下错注,  以为买大包围胜算高, 倒买来把孩子送往 bottom.  输到无得翻身!

annie40 發表於 12-3-7 17:31

认识几位十分出色的男女孩子, 细个时系甘玩, 嘻嘻哈哈, 今天的EQ, IQ, 读书, 已抛离 ...

近來我發覺"教與不教,孰優孰劣?"
我地果一代人,讀書果陣邊有人教, 邊有人去補習.....而家既新一代就不斷俾人標籤80後,90後...
都開始反思是否新一代俾人教得太多了......

大家有点投缘, 顺道分享家庭逸事, 话说姐姐, 姐夫见北京五天游好抵, 收费$1299, 住房四晚Sheraton.  于是独留下十六岁读名校的女儿和两只猫仔在港, 两夫妇拍拖游.  前天回港抵家门, 竟然有意外惊喜!

原来阿女非常有分寸, 每天作息有序, 打理家务, 代替阿妈抽空陪 猫仔玩, 怕迟到就请同学morning call.  十分享受独居之乐, 无人管, 有自由编排生活, 结果是比爸妈在家的日子还要尽责尽力, (阿妈在家时'懒惰'得多) ,姐姐从未相信孩子有这种自我规范的能力, 今天是喜出望外了, 显然孩子是渴望等着一个机会告知父母: 他们长大了!  啊! 以后姐姐尽可在 off season 东南西北四处游.

我想孩子真的需要多点空间, 多点自由去探索人生路向.  健康成长!

luck_tang    發表於 12-3-24 13:15
awah112  收费$1299,抵  發表於 12-3-8 20:43

annie40 發表於 12-3-8 13:36

我想孩子真的需要多点空间, 多点自由去探索人生路向.  健康成长!
老實講....身為父母,邊個唔想仔女無災無難, 唔使"撞板"就識得避開牆.......問題系仔女唔自己親身經歷"撞1次板", 無論父母點形容,點警誡, 佢地都最多只知道會"痛"而已, 但點"痛"法就永遠都感受唔到.......

annie40  非常同意!   發表於 12-3-8 14:43

引用:Quote:annie40+發表於+12-3-8+13:36+回復+s

唔好話星期六要學嘢,我亞仔唔去學嘢都要返學校補課,有D同學仔重要去埋補習,香港讀書真辛苦~
‹ 上一主題|下一主題