用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘福建中學 討論區
樓主: peaceandlove
go

官塘福建中學 討論區   [複製鏈接]

我個仔間小學只有兩人申請福中,個同學已經在第一輪收咗,希望阿仔可以入到。

peaceandlove  thx2000 衷心祝福您孩子可以入到官塘褔建  發表於 12-2-21 10:30

我等緊第二輪面試通知,知唔知何時通知呢?

回覆:betsymak99 的帖子

今年應該沒有第二輪面試

Received call today, Fukien gives offer to my son.  Will attend the English Test this Saturday, hope that he can admit to English class.

回復 thx2000 的帖子

Add oil.
In fact English class or not will not be so important for the coming year. Since all classes use the same set of books, only the non English classes may use Chinese to explain the terms and contexts when situations required.

Yes, I know.  But more or less, EMI class is better.  Because my son has got another offer from ngan Po ling, my son also like that school.  I'll let him know the pros and cons about the schools (traveling time, etc), and let him for final decision.

peaceandlove  good, 由孩子作最終決定 : )  發表於 12-2-22 00:19

老間佢會揀邊間,佢話冇所謂,阿媽決定。我又唔想係話事之後佢又唔like!

回復 thx2000 的帖子

哈哈哈,
列個表出來,著他一一評核這兩所學校吧 ^^
既然你們經過深思考慮,兩家學校都喜歡,咁就拋番個波比他囉
始終讀的是他,讓他開始學會為自己負責
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

Dear all,

我小朋友將於2013/14 升中學, 見福建都好多人讚賞, 想問問要咩成績先入到, 同埋幾多人一班

a million thanks!

a_mum2009 發表於 12-2-22 09:15
Dear all,

我小朋友將於2013/14 升中學, 見福建都好多人讚賞, 想問問要咩成績先入到, 同埋幾多人一班

2011-2012年度中一
1A=31人
1B=31人
1C=31人
1D=36人
1E=37人
1F=37人
A,B,C班叫做雙語班, D,E,F班叫做英文班.

福中校長是直資學校議會主席, 早前增建宿舍擬招收內地高中生, 把握發展香港教育產業優勢, 促進兩地學生交流和融合, 值得讚賞  

1   2   3   6  8

thanks!

是否只收band 1 生?

redkoni  不如話想只收Band1生, 但事實一定不是, Band2頭也有機會.  況且一條龍小學上來的巳經有不少Band2生,  心儀咪再努力啲囉!  發表於 12-2-22 11:38

回復 a_mum2009 的帖子

同意 redkoni 看法,我也相信此校理想是全收 B1 生,
而這些年校譽日隆,每年 B1 生都增加中,但是否真的能如此理想,也許不一定。
如果學校好,老師好,配套好,學習氣氛好。收一些 B2 頭或中都 ok 啦,
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

我小朋友係band 1 尾, 怕考唔到, 不過如果都有收band 2, 我信心又大小小

有小學學生升上去, 咁大約有幾多位係open to public 去考

小學生升上去,是指福建附中,即是從前的臻美呀,跟官塘福建是不同的校舍呢。

peaceandlove 發表於 12-2-22 13:18

小學生升上去,是指福建附中,即是從前的臻美呀,跟官塘福建是不同的校舍呢。 ...
我知我知, 咁比出面考gei 大約有幾多個位 ? 會唔會只得2,30個?

收多少外面的我不知道,只知道附中都收得很嚴格,不合標準的就不會讓他們直升,我覺得他們刻意想將成績提升。

peaceandlove 發表於 12-2-22 13:23
收多少外面的我不知道,只知道附中都收得很嚴格,不合標準的就不會讓他們直升,我覺得他們刻意想將成績提升 ...
thanksalot!!!

interveiw 是否全英? 家長要見嗎? 我小朋友咩cert 都無, 會唔會比較蝕底?

peaceandlove  這幾點我不清楚,讓其他有經驗家長來跟你分享吧~  發表於 12-2-22 13:34

簡介會已提過 , 福小全升福中 , 除非操行很差或犯了事 , 所以會有 b2 & 3 成績學生在內 ,
因此自行收生條件會以成績好為主 , 我認識兩個 boy 都收了英文班 , 成績 b1 頭無運動獎  .
( 佢地吾簽玩大抽獎 , 吾滿意再扣門 , 因福中封信寫明吾簽會自動編入 waiting list , 扣門時會優先取錄 )

如我冇記錯,interview時學生係中、英文都用到。家長亦要見。

回復 redkoni 的帖子

35以上我覺得都好大班, 不過好似有雙班主任, 是嗎?
‹ 上一主題|下一主題