用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 淨係叻英文科點算?請給我一點意見好嗎?煩惱中... ...
樓主: leeisabel
go

淨係叻英文科點算?請給我一點意見好嗎?煩惱中... [複製鏈接]

cy101 發表於 12-1-12 22:38
唐乃勸真係可以一試喎! 如果可以番去英中, 對小朋友理解可能好D! 去佢地中學交流區打聽吓! ...

我就係睇完佢地勁讚才考慮,因為當初以為只有初中,怕高中時又煩一次... 現在知道係一條龍,又係以英文為主,就真係心動 ~ 今年龍年效應,我怕好多人爭呀 ~~~~

nganc9 發表於 12-1-13 00:29
考慮下陳瑞祺(喇沙)中學, Band2英中.

會考慮的,睇吓資料先...thx.

真係感動... 呢度有好多有熱誠的家長啊!謝謝你們!

回復 leeisabel 的帖子

請問邊區??

是女生嗎??

妳好:
       路過.有小小溫馨提示.不喜請諒.
      唐乃勤是一所不錯的初中書院.但要上莊啟程.主科一定要合格.(中.英.數.通識四主科.其中.中文和通識是中文教的.)所以.若家長真的喜歡唐中.現階段要為仔仔找一個好的中文科補習老師.不然主科不合格是上不到莊啟程的(因唐中小測.考試有很多科都有ACT題.是用中文作答的).到時可能要重讀或要轉到其他中中.
       祝妳和仔仔能找到一所合適仔仔的中學
.

醒目開學勳章

leeisabel 發表於 12-1-13 01:18
我就係睇完佢地勁讚才考慮,因為當初以為只有初中,怕高中時又煩一次... 現在知道係一條龍,又係以英文為 ...
囡囡英文好, 面試有著數, 填資料時, SHOW 埋係直資小學時的成績(應該几好, 對嗎?)比學校睇到! 可能校方理解到係咩一回事!

98730 發表於 12-1-13 11:42

妳好:

唐中ACT題只佔全卷20%,就算中文唔答都唔會fail,但英文部份要讀得好熟。

回復 Emouse 的帖子

妳好:
      其實20%已經好多.若到中三.分數相差零點幾.可能已經沒有了選科優勢.就好像呈分試.總分相差0.0幾.已跌出B1隊.
祝大家好運.

98730 發表於 12-1-13 15:13

我明白分數差0.0幾可影响全級名次,影响選科(我有大女今年F.5)。小兒中文科合格我都滿足,但無奈我本人覺得教中文比英文更難教,英文gammer可以死做,但要明白及理解中文十分困難(因男仔,腦未開),因英小從小教中文字比津小為少(英小常識用英文教)。小兒和樓主小朋友一樣都是讀英小,到現在在唐中都不喜歡讀中文和答中文題目,只要樓主小朋友上到莊預就全英。如果中文平均分fail是可以補考,合格後可以上莊預。

祝樓主一切順利!

妳好:
       我仔仔都是中文最弱.妳仔仔現在唐中讀中幾.我仔仔讀中一.現考試中.大家一起努力加油喔.

98730 發表於 12-1-13 22:58

98730:

妳好!F.2 多多指教。

Emouse 妳好:
                原來是學兄媽媽.以後請多多提點.
           祝妳新年快樂.身體健康.小朋友讀書愉快.

回復 98730 的帖子

請問校風如何? 有冇分精英班?

回復 jeffreyhouse 的帖子

妳好:
      妳是問唐乃勤嗎.?

黃巴士 發表於 12-1-13 11:03
是女生嗎??

我的仔仔是葵青區的。
其實我一直都唔想為讀書揀學校煩,又唔想佢有太多讀書壓力,所以一早揀咗間一條龍直資,小一讀到中六的;只是經濟轉壞,變咗要參加呢個遊戲~  我唔想玩都唔得。

不過我會先考慮學校風氣,同埋唔好咁大壓力 ~ 希望佢讀書生涯裡開開心心咁就好了。真的謝謝你們關心。

98730 發表於 12-1-13 11:42

妳好:
謝謝你提供的資料給我考慮。我會同時考慮其他以英文教數學或其他科目的中中~ 但係若果D老師係有愛心同耐心的話,就係首選... 總好過全部科目用中文答題。

其實佢有機會學多D中文都唔係唔好... 只係佢開始時會辛苦D,而用英文學就會學得快D。

我的女女也是英文ok但中文很差, 也是讀直資英小. 但成績只是band 2 中, 派位一定派唔到英中, 所以要搵直資中學. 報了地利亞(協和)英中被取錄了, 中一至中三是不須學費的, 不防一試.
此學校有50%本地學生, 50%是非華語學生, 所有科目用英文教授 (除了中文).

有一班英文教的匯知中學, 學費只是數佰, 可以一試.
‹ 上一主題|下一主題