用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩 2012-2013 K1 面試
樓主: 頑皮鬼之父
go

協恩 2012-2013 K1 面試 [複製鏈接]

看來11/2是in大B,18/2是in細B哦。。。我還沒收到信呢

11 Feb morning in, 聽樓上咁講,我估都係11/2 in大b,18/2 in細b
睇之前d post好多都講收了細b,唔知收大b機會有幾大呢?
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

回復 雪豆 的帖子

其實我之前問朋友, 1班都係得幾個細b, 所以一定係大b機會多啲, 除非細b係interview 都有特出表現la, 但千幾人先收60個, 真係唔會有任何祈望, 但唔考過又唔死心

雪豆  你都做了好多資料搜集wor~證明你真係好重視HY
考下先啦~無論結果點都叫做試過啦~話唔定收呢~  發表於 12-1-13 16:43

似乎並不盡然是11/2 interview大B, 8月B也是11/2, 強手林立,當作見識

雪豆  可能咁啱截到8月上旬出世的B啦~同group interview o既小朋友都係相差半個月到一個月,應該唔會影響太多o既  發表於 12-1-13 16:45

My daughter is in July, our time slot is Feb/11 afternoon.

我都係當去見識見識, 如果囡囡肯自己入課室+自動講謝謝, 我己經俾滿分佢

I think the in. sessions are set based on the month of birth. Mine is a mid-year girl, & she is assigned in the afternoon of 11/2. They're quite considerate that they have arranged toilets for the girls & other people resp. But the in. will take only 4 minutes. So I won't expect anything to avoid disappointment. Only God knows which girl is destined to be a HY girl.

首先,千萬唔好自己歧視自己的細B。
如果一個大b與一個細b的面試表現相約,我會覺得細b應相對突出,學校冇理由因細b年紀較小而放棄取錄。
另外,如果學校將考生根據出生日期安排面亦算合理,可見校方刻意安排同齡跟同䶖的表較,盡量以公平競爭為原則。
學位咁少,如果考唔入我們都只會怪自己技不如人。如今都係盡量幫囡囡準備心情,當日開心一點輕鬆嘗試就好了。

我都係11/2 下午in...我當見識吓就算

醒目開學勳章

8月b,2月11下午in...

0911B, 18th afternoon interview

回復 頑皮鬼之父 的帖子

其實都唔係歧視自己的細B, 不過了解自己個囡, 佢比同月齡各方面都差, 尤其大小肌肉, 所以真係去見識吓; 同唔知點解, 好似有學券的學校仲難入 ... 4 間得1間收, 反而冇的就間間都收, 咁當然唔係嗰啲1萬幾千人報的名kg la.

跟其他人交流過, 協恩似乎會收較獨立, 有禮貌, 流利廣東話對答的小朋友 ... interview 時要懂得望老師答問題, 唔爭玩具, 懂禮讓, 分享, 要識得講謝謝(老師送貼紙時), 最好自動自覺 tidy up 玩完的玩具 ...

而我相信千幾人入面, 一定唔止60個做得到, 自問囡囡 ... 應該樣樣都fail, 因為佢次次都要提佢先做 .... 不過我唔會唔開心, 因為佢可能發展慢, 未係咁成熟, 好多時都係自我出發, 我相信, 神早有預備一間最合適俾囡囡, 讓佢可以開心快樂成長

大家努力!!

still not yet receive the letter

回復 hobby 的帖子

如果佢都已經有其他offers喺手都唔錯啦。協恩收咗就好啲,唔收都唔太大問題。今日嘅小朋友其實都好聰明,有時以為個女唔識,可能佢樣樣都知,不過未想做。只要一click,佢就自動波,不如面試之前鼓勵多啲佢,可以佢會做得好好呢。

回復 頑皮鬼之父 的帖子

係呀, 佢好多時會講, 我唔答 ... haha, 佢真係太有個人主義, 一啲都唔易教

講真, 有其他offers真係個心定啲, 不過協幼德育各方面都好好, 我哋唔想push個囡 (學業上), 唔想細囡k1就寫字, 我哋又主觀地想囡囡係教會學校返學 ... 真係幾心動

回復 rabbit.melody 的帖子

如果今日都收唔到,記得打電話問學校, 可能寄失咗

rabbit.melody 發表於 12-1-13 10:06
still not yet receive the letter
you should call HY if you still not received the letter yet.

0907B, 11/2 afternoon interview

小朋友要自己入課室?是否好似培正一樣?我的小朋友在上一次去完培正之後就變得好無安全感,好怕interview
‹ 上一主題|下一主題