用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! ...
樓主: wanabe
go

真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! [複製鏈接]

回復 12# wishwong 的帖子

哈哈哈..可能會掛上牆呀!

回復 9# Xylitol12 的帖子

簽名被屏蔽

回復 6# miranda0311 的帖子

哈哈.. $30面試費... 報30間$1000有找..
但係如果要埋留位費張RECEIPT... 咁就要兩皮
我有既我會申請入世界健力士紀錄大全囉....

原帖由 開心小花 於 11-12-1 11:45 發表
我真係好Like’集郵’呢個Term.
不過, 集齊成套, 費用都唔平.

其實好多香港家長係想取虛榮感(包括我都係), 但我想講有虛榮感唔緊要, 但收到offer之後, 你做"集郵"(我都好鍾意這個terms)都唔緊要, 但唔該唔好俾錢hold住人地d位, 要放番出來俾其他想讀的人, 因為佢地應該一早心內有個priority, 唔好三心兩儀hold咁多位. 明白有些學校係遲放result, 但要及早放番先前hold左自己次等心儀學校出來. 因為我個囝上年做過細仔, 所以好明白無offer的家長的心情.

而且請有些家長把口要收囉, in得唔好, 又唱人間學校唔好, 又無去了解學校人地的收生標準呢, 一日走去開posts唱人唔好.

DELETED...

咁多年無論升幼升小都有呢類集郵人士架啦, 不過集郵集到今年咁肉酸, 又或者有一兩張郵票拎唔到手唱到咁行就今年最多, 說話最難聽. 最慘係自己都唔知自己咁樣表現, 面試時, 眼角眉梢甚至言行, 可能已出賣左佢, 無論小朋友表現幾好都無用, 結果攪到老師怕左佢, 梗係無offer 啦.

好同意樓主!

報咁多間KG,其實唔係唔明家長們的心態,咪就係:

1. 擔心仔女無學校收,所以報多幾間 ;
2. 擔心仔女無心儀的學校收,所以報多幾間 ;
3. 未諗清楚/無法去諗清楚邊間KG配合家長價值觀/配合子女發展,所以報多幾間 ;
4. 你唔報名就冇機會,報咗名去面試起碼有機會俾自己一個主動權,所以報多幾間 ;
5. 反正小朋友都唔知面試係乜,又無壓力,咪當假日活動囉,所以報多幾間 ;
6. $30 的報名費,咪當係畀小朋友做面試訓練當做warm up, 所以報多幾間(連嗰啲無心去讀的KG都報,當係warm up) ;
7. 有啲超出名的名KG, 心諗小朋友都係冇乜機會嘞,但咪當比$30去見識吓囉, 所以又報多咗幾間;
8. 小朋友有無能力係一回事,但做父母的唔為佢地提供多啲機會, 就對唔住小朋友啦, 所以惟有報多幾間(儘為人父母的責任);
9. 名KG, 報啦,唔駛諗!唔駛睇教學理念之類之類架嘞,因為做得名KG一定有其優勢, 對升小面試可能都有著數, 所以再報多幾間 ;
10. 最尾一個真係金句,就係: 別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿! 所以會繼續報好多間 !

於是1-10的心態就演變成報1X間,2X間,3X間KG...

係BK度見到的,好多都有呢啲1-10項心態(好多都多於一項),暫時記得係呢啲.為人父母,其實都好明白呢啲心態,有啲係好正常好合理的,有啲就誇張咗啲.當然,出發點都係為子女好.不過,大家有冇諗過,其實呢啲濫報KG的情況,惡果已顯現出嚟?而且大家都係處承受緊?

一方面就係好多KG幾百人爭一個位;
一方面就越來越多人一個人手持好幾個offers,諗吓度吓,唔到最遲一刻都唔放位出來;
於是到7,8月(甚至9月)好多大執位.

回復 30# Christi 的帖子

同意, 我都係1-10項其中中左幾項的家長, 我好唔好意思係都多過1個offer o係手交左留位費, 所以而家都搵緊料, 快d 決定小朋友會讀邊一間!

我本來唔想in咁多間, 但去年in 邊間死邊間, 今年老公先咁積極!!

回復 30# Christi 的帖子

比十個like 你~

我覺得今年的風氣真的有些不同, 而且各處都充滿怒氣似的......路過分享下.....(不喜勿插)...

我都是上年的game player, 相信好多戰友都知道我為我個"中女"apply咗好多間kg, 原因都是因為怕佢心情唔好, 運氣唔好, 一山還有一山高, 而且bb多競爭又大, 加上佢唔可以"再戰江湖", 要"一戰定江山"  所以做多幾手準備......另外又諗住比機會佢見識多d都好.

我都有一些kg無去in, 一些in完後唔like, 不過最重要是我有set我自己的target, 我知道自己想要什麼.......好像我in完後發現sc, kv唔適合自己,一開始我已經唔留位, 所以我總共都是比咗3次  (第一間是我心儀的,而且是最早的offer, 第二間是更好, 但是真的需要時間考慮, 而最後一間是我最心儀的, 亦是現時女女的學校)

每次一有決定都立即通知學校, 不單免除煩惱, 還可以幫助其他waiting的家長.......所以我都希望大家能互相幫助, 互相勉勵, 找學校只是第一步, 但從找學校的過程中, 我們(包括我們的小朋友) 卻可以體驗很多,學懂很多, 成長很多, 大家都身為家長, 相信都能感同身受吧!!

現在仍沒有offer的家長也請不要氣餒, 也不要認為自己的小朋友唔叻, 更不要對小朋友失去信心........互勉之

路過(小女今年k3正在考小一),見到你們的競爭,不禁順加一句:有沒有小學甚至中學Backup也是很重要的因素...

(申報:小女就讀的幼稚園沒有小學的.)

其實我的意思係話,做得父母,一定會中幾項,大家一定明白既.有啲係合理的,有啲就太過緊張嘞.

不過都恭喜你先! 希望你揀到啱你小朋友的學校  

原帖由 porporchi 於 11-12-1 13:53 發表
同意, 我都係1-10項其中中左幾項的家長, 我好唔好意思係都多過1個offer o係手交左留位費, 所以而家都搵緊料, 快d 決定小朋友會讀邊一間!

我本來唔想in咁多間, 但去年in 邊間死邊間, 今年老公先咁積極!! ...

哈哈,我都中咗Christi個LIST好幾項,但又有咩法子?阿女係12月B, 一日未IN未出RESULT都唔知會係點,咪唯有一開始報多D JUST IN CASE囉. 加上間間IN嘅時間又唔同,RESULT出嘅時間又唔一樣,真係未到最後一刻都唔敢鬆懈. 我諗如果間間KG都係同一日IN,咁大家未唔會有呢個TOPIC話報得多的家長係怪獸囉,因為你只有一個CHOICE. 但到時大家又可能見到有KG IN 24小時都IN唔晒,有D KG就無人去IN.之後又大把人講要排長龍,總之做咩都有人不滿.

其實大家為自己仔女週圍奔波等RESULT已經用咗好多精力,如果仲要:evil: 埋D自己未見過嘅人都好辛苦啫.

我個女系細B,如果不幫她報多幾家,以現時的競爭環境,可以嗎?。。。結果報了很多家。。。但後來有一家心儀的(但離家遠,去讀就得搬家)收了她,所以後來有一半的已報名的都沒去in。。。後來也有幾家收到offer,都不再留位,讓其他小朋友有多一份機會。。。現在還在in,因為想進心儀的而且離家比較近的(搬家是很麻煩的!)。。。。報多少不是問題,問題是要懂得取捨。

絕對認同揀好就應放番D位出去俾其他WAITING的小朋友, 其實考慮又駛唔駛去到出年5月先決定? 我自問就一個星期就乜都夠喇, 呢個本身就係家長自私的問題. 但我反而有一個都係類似的問題想請教下大家, 如而家讀緊果間又會點處理(即出年會轉校)? 呢個問題我反而覺得頭痛, 相信亦是好多家長會面對的問題.

回復 6# chanwendy 的帖子

Agree no more.

Its ok to apply a few school as backup but backupmeans u still feel ok with the school, right?

So don't know why they will say something sour when they were rejected.

我小朋友讀個間, 好鬼醒, 10月頭當所有interview未開始前已經要留位科水. 我當然比咗啦. 不過而家讀緊村校, 無咩人黎血併, 所以我諗住下學期就同學校講. 必要時早D退學慳番幾皮!

你呢個問題, 可能係問而家讀緊Kln Tong d N班家長貼切D. 如果佢地直上K1, 就拿拿聲決定放番其他offer出黎.  反而其他地區嘅KG未見有咁瘋狂認購

原帖由 ronniedad 於 11-12-1 14:42 發表
絕對認同揀好就應放番D位出去俾其他WAITING的小朋友, 其實考慮又駛唔駛去到出年5月先決定? 我自問就一個星期就乜都夠喇, 呢個本身就係家長自私的問題. 但我反而有一個都係類似的問題想請教下大家, 如而家讀緊果間又 ...

‹ 上一主題|下一主題