用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學唔好的男仔F.3點選科?
樓主: Henrymama
go

數學唔好的男仔F.3點選科? [複製鏈接]

回覆 18# ha8mo 的文章

回覆 20# youma 的文章

原帖由 whooammii 於 11-11-15 23:46 發表
距離大學選科仲有一段時間,咩野都有可能。小弟唔係好叻,中三maths都係不合格,但去到中五會考maths都拎左個A。後來大學讀maths既course都唔係話好吃力(e.g. multivariable calculus),有時仲幾好grade。 ...

multivariable calculus 其實唔難,反而multivariable stat / actuarial 可以讀死人.好多人以為M1易讀,其實難精.

原帖由 whooammii 於 11-11-16 00:09 發表
首先想入藥劑一定要有"化學"*

個人覺得物理、化學、生物三科係密不可分,尤其是藥劑呢類醫療多d既科目,我都唔明點解大學會俾完全無bio底既人入去讀。(舊制都會起碼要求會考bio, 呢個唔sure)而且三科對提高入讀大學機會 ...

我和小兒可能有一〔偏見〕,就是Econ 和 BASF 將來都大把機會可以讀到.但phy, Chem, Bio 基礎就不容易在undergrad 才建立.亦可能我們想錯.

Anyway, 你真的很勁,感激.

回覆 25# whooammii 的文章

原帖由 whooammii 於 11-11-16 00:25 發表

這個是事實^^ 中學沒有讀理科, 大學就好難讀返; 中學不是商科的, 很多在大學也變成商科人

再請教,如果真的選phy, chem, bio; LS 會否難取佳績?
我估讀econ,history, geog, etc.對LS較有幫助.thanks.

原帖由 whooammii 於 11-11-16 00:36 發表

冇absolute既關係
但我覺得hist 既答題思維方式同LS好相似, 所以應該係有幫助
反而econ同geog答題方式都唔係同LS相似, 只係學多一科non-science可以幫學生多d從其他角度諗野~否則就變prof king啦 ...

I see, 要消化下;

想不到今晚有如此對話, 夜了, 有機會再請益. Thanks.

如果有後著去外國讀書, 最好不要選combined science, 因據我所知很多大學係唔承認的, 這點要留意.   有些名校如St Pauls Co-ed 都無得讀呢科.

好想了解是什麼誤會, 期待中

原帖由 whooammii 於 11-11-16 00:26 發表

M1同M2... 是一個好大的誤會, 有機會可以講講
我都認同M1是易學難精 ...

另想問一問你對中史既睇法

thanks

簽名被屏蔽

Dear Whooammil,

謝謝您在這裏提供寶貴意见, 小女儿今年F3, 她希望選
chem + bio + Hist, or Chem + Bio + Enco
她對 Hist 特別有興趣, 而且能掌握到答題技巧,
而她希望將來可以讀Law 或医, 故才有這個選擇,
當然未必可以讀到啦!但總要有目標, 故我想請問你女儿應
該選Hist or Enco 呢? 謝謝!
另外女儿不喜歡數学, 能否不修M1 or M2 呢?
我知道讀 Law 可能不用修 M1 or M2 , 但讀医是否要修
M1 or M2, 或不用修讀呢?  謝謝!

回復 31# hhma 的帖子

回復 32# Henrymama 的帖子

回覆 34# whooammii 的文章

If you have time, pls check with UCAS's HKDSE expert report, EXPERTS said M2 more advance than M1.

EDB paid lots of money to get the report and convinced UCAS to accept HKDSE, should be better than our hearsays.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 37# ANChan59 的帖子

回復 38# whooammii 的帖子

Local universities are forced to treat M1 & M2 to be equal, due to political correctness..... I should stop here.

No M1 & M2, lose half in UCAS....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題