用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於過了依個痛苦既一星期, 然後又係慢慢等待受死 ...
樓主: 萬樂豬
go

終於過了依個痛苦既一星期, 然後又係慢慢等待受死 [複製鏈接]

媽媽一定要保持正面情緒,小朋友才可以有一個充滿能正量既人生!等待也是一種鍛鍊,大家加油!

原帖由 coeychung0406 於 11-11-6 01:41 發表
我同你一樣都有種等死既感覺

其實之前好大壓力,十月見左三間,有1AM1PM offer其實已經感恩,十一月見最出名嘅sc KV and km,sc面試阿仔表現同好多細b一樣,係超唔合作,亦都覺得同預左呢間零希望。當日返屋企唔舒服夜晚仲發燒,打算第二日未退燒就放棄見kv,好彩朝早已無發燒,雖然過程自己同阿仔都唔係做得好好,但自問盡左力,見完有攬下鍚下阿仔讚下佢盡左力,阿仔完來感受到,見完同佢食早餐時,佢無啦啦走到我背面攬住我話攬媽媽,我個心果刻好甜,C6都見到,我地兩個商量左之後,決定既然有一間AM offer,呢幾日見兩間咁出名嘅就算唔收都唔緊要,星期六唔去見劍鳴,因為都預左陪跑,無謂要阿仔再受壓,所以咋日帶左佢去海洋公園玩,俾大人同細路都可以relax下。

其實囝囝都只係 st.cat 比較差, 其他佢都只係感覺玩.......所以我諗佢無乜壓力吧,  km 佢最開心最開心的一間.....玩 d 泡泡波玩到顛左.....

原帖由 萬樂豬 於 11-11-5 21:58 發表
好不容易捱過了這個星期, TT, KV, KM, YORK, ST.CAT........

每一次面試前都緊張都瞓唔著, 又怕唔知醒, 因多數八點幾九點就 IN .... 真係個幾日好難捱, 唔識普通話, 係屋企傻婆咁練咁背........

諗番起真係好傻... ...

AGREE ...

我仲要有一間要排OVERNIGHT取表, 因為家中老人家想個小朋友係近屋企的PLK讀, 五點細幫手排隊, 真係內疚.  而我的INTERVIEW係12(LH/KM) 同19(HKPS)號仲有, 因為係細B, 如果K1戰敗, 仲要再IN PN ..... 人都巔

好在quit my job, now is short term FTM, no need to apply leave, and more important is I have built stronger relationship with my kid, otherwise, will preform bad if interview without helper

其實大家都唔使太緊張, 或者我一家比較奇怪, 囡囡係0911細b, 有金巴倫, stafford offers 都唔要, haha, 依家決定讀屋企附近間村校, 因為我哋唔想囡囡返半日都要搭校車, 唔想屋企人咁辛苦, 更唔想囡囡成日俾人用來比較 (其實係見到好多讀九龍塘有名kg的朋友, 就唔自己唔同人比, 都俾啲家長用來比較, 又話讀成點, 出面又點點點...咁如果真係介意嗰啲家長,仲更辛苦), 至於將來讀小學, 眼見讀名k的小朋友都不停收reject letters, 係連waiting 都冇, 咁就覺得自己唔駛睇得咁緊張, (阿q 精神), 不如等囡囡咁開開心心返住學先; 我哋仲更阿q咁應為, 如果小朋友係叻, 讀邊間k都一樣, 如果唔叻, 讀間深的只會更辛苦, 始終小朋友仲好細, 我哋會prefer開心學習 (希望唔好覺得我長氣la)

原帖由 hobby 於 11-11-7 09:54 發表
其實大家都唔使太緊張, 或者我一家比較奇怪, 囡囡係0911細b, 有金巴倫, stafford offers 都唔要, haha, 依家決定讀屋企附近間村校, 因為我哋唔想囡囡返半日都要搭校車, 唔想屋企人咁辛苦, 更唔想囡囡成日俾人用來比 ...

寫得好好! :)

回覆 25# hobby 的文章

Like~~

原帖由 hobby 於 11-11-7 09:54 發表
其實大家都唔使太緊張, 或者我一家比較奇怪, 囡囡係0911細b, 有金巴倫, stafford offers 都唔要, haha, 依家決定讀屋企附近間村校, 因為我哋唔想囡囡返半日都要搭校車, 唔想屋企人咁辛苦, 更唔想囡囡成日俾人用來比 ...

佩服和欣賞你的不隨波逐流

等....
其實我個女都有學校收..
但又去左IN SC同KV...遲D仲會去IN培正。
有時候都覺得自己好似傻左咁...

完全身同感受!!

我明你感受,但係呢個世界唔係你想像咁一條龍順利,輕鬆面對啦

hobby寫得好.很認同.
pn 我選擇近屋企的報, 報了5間在區內都比較好的, 結果3間收, 一間waiting,  一間rejected. 我覺得阿仔己經表現得好好. 近近地放學多些時間去完玩, 得閒工人姐姐同佢去圖書館"搬下書",畢竟只是一個2歲多的小孩. 所以除了k1留了位而家讀緊個間外, 只報了5間, ..3間一條龍, 2間自己心儀,  當然都是這forum 內所提及的KG.勁多人申請那些, 所以我以平常心去. 每次去IN 之前同阿仔講會去參觀學校, 和老師傾下計, 之後我地可以同埋Daddy一齊去食cake, 飲果汁同行街街..好好彩, 阿仔過往Interview無試過喊, 發脾氣, 眼訓等,,佢都比較合作..
不過合作唔代表佢表現好好, 有些平時的問題佢平時識答,你以為佢會答, 結果佢無答.. 早幾日去IN 國語老師, 佢一句野都無講, 佢甘搓2隻手, 可能緊張, 哈哈...我笑笑口問佢係咪好緊張, 連老師都問佢, 好彩個老師全程好好笑容同好有耐性.所以我覺得雖然係陪跑多.但阿仔都好努力了, 所以每次IN 完我會讚佢做得好..等佢有些信心.
至於陪跑, 當攞經驗, 我地去見工都唔係次次表現好, 次次成功, 攞完經驗檢討下後下次再做好些. 所以各位Mama 唔好俾自己及BB 甘多壓力.. 他們只是2歲多....的人仔咋..

回覆 33# jvcfamily 的文章

係呀, 我哋都好平常心, 上個星期六又去咗另外3間interview, 其實都應該係比較易入, 不過結果係, 頭2間阿囡都入去搗亂, 有一間仲0回答, haha, 我哋都冇話佢, 仲同佢係間學校個大playground玩咗好耐, 之後又同佢食tea等佢開心吓; 咁我當然我會吓諗點解一句都唔答呢? 或者係囡囡in到悶, 或者唔鐘意間學校/老師, 又或者我哋諗住已經有offers, 就同囡囡講玩吓, 冇再提佢要點點點la, 不過真係唔緊要, 2歲都未夠, 佢入到去唔喊我已經俾個叻佢, 而且唔會冇書讀, 最緊要係佢開心

大體上我都唔覺痛苦o既, 不過等結果又有d心急. 明知陪跑, 都心存一線希望. 呢個世界係有奇跡架嘛!
次次我都係同阿仔講去搵老師傾計.當玩, 無壓力.
可能因為阿仔未講野, 對佢無期望.
不過都有擔心,佢學講野慢人半年, 勉強入到, 會唔會好挫敗呢?
就將一切交比個天

Yeah, 最緊要佢讀得開心,,佢而家好proud of going to school everyday. 有時樓下遇到一些公公婆婆管理員叔叔等問佢去邊, 佢話"去返學呀".. 返屋企遇到人地問佢去邊黎, 佢又會答,"返學呀"..佢成日話:"mama我聽日要返學呀..." 因為佢話返學好多野玩, 可以畫畫, 唱歌, 揸車車, "sir 滑梯" 食餅餅, 洗手手....等..

希望佢大左都喜歡啦......

我自己反而係in果排就好緊張,但in完反而鬆曬,可能我幾阿Q,我覺得收唔收都定左la,唔收既只係代表小朋友同學校無緣!

恭喜有offer既媽咪,但我真係好失望。幾間都唔收。我覺得佢interview表現真係超好,又一村連最後個條問番老師叫咩名,佢都講得出係陳老師。艾到底會唔會一間offer都無呢,啟思又係問得好深,女都答晒。但都唔收。佢地係咪選地址。我地住新界到底係咩問題?但係我地預左出年搬架。請問得的家長你地係咪住學校附近架?我女幾次interview都答晒所有問題,又好禮貌主動講早晨,走又會拉凳。但係無乜笑容囉,佢好小對住陌生人笑架!艾都唔知點算!!黎緊個d仲多人考。
‹ 上一主題|下一主題