用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家應為"普教中"好定唔好呢?
樓主: ykbb
go

大家應為"普教中"好定唔好呢? [複製鏈接]

我都唔覺呀女學校有老師係內地人。不過我唔介意普通話老師係內地人。
原帖由 miffy 於 11-9-15 09:38 發表
我地全校普教中, 我又唔覺有老師係大6人, 廣東話流利過我只係佢地有native程度的普通話。

我想講普教中同廣東話教中文, 教學內容係無分別, 只不過用的語言唔同之嘛, 普教中唔會特別操練d, 中文堂教課文內的字詞併音 ...

我都係唔太鐘意普教中的學校, 除非間學校有更多其他吸引我的地方, 否則會係首選.  我認為廣東話先係我的母語, 而家間間學校都話要行三文兩語, 但係就普教中, 咁都唔知廣東話係邊學返嚟, 咪即係要父母自己教返.  我姪女就係普教中, 佢就真係有少字係只識讀國語, 唔識讀廣東話的.  我真係唔想我小朋友係咁樣囉, 普通話只要學識拼音, 唔識讀都可以查字典, 如果廣東話唔識讀, 你唔識調九音的話, 查咗字典都唔包一定識讀.

同意!
絕對贊成普教中!

除非拼「粵」教中都教埋拼音,否則用廣東話去學中文對提昇廣東話(冇懶音)冇乜幫助。

我地全校普教中, 我又唔覺有老師係大6人, 廣東話流利過我只係佢地有native程度的普通話。

我想講普教中同廣東話教中文, 教學內容係無分別, 只不過用的語言唔同之嘛, 普教中唔會特別操練d, 中文堂教課文內的字詞併音 ...

agree

我個仔之前普通話好「普通」.....嚇親人個隻 ,今年升小一,學校1級有2班「普教中」,我幫他報讀,入學前老師幫小朋友做過test.....竟然收左。
正式上堂1個禮拜左右,昨晚讀書俾我聽......又幾好聽喎,尚算標準。

王國會長

不用"普教中", 不代表"不教普".
我支持"廣教中"再另教普

原帖由 yuenkw 於 11-9-13 18:14 發表
PTH係官方語言,除非無打算留係HK & PRC發展,否則越細開始 train 越好。

普教中系可以學多一種語言,系唔會令中文好d,學普通話好睇個小朋友既語言能力

原帖由 chanwendy 於 11-9-15 11:22 發表
我都係唔太鐘意普教中的學校, 除非間學校有更多其他吸引我的地方, 否則會係首選.  我認為廣東話先係我的母語, 而家間間學校都話要行三文兩語, 但係就普教中, 咁都唔知廣東話係邊學返嚟, 咪即係要父母自己教返.  我姪 ...

都只不過係中文堂用普通話教唧, 又唔等於無用廣東話, 常識, 數學都會用中文教o家嗎! 常識的生未都多, 亦有課文, 都唔會學唔到廣東話. 如果真係唔識讀音當然要查字典, 但就算用中文教都會有字唔識讀o格.

不同意普教中, 因為學校都教唔到, 結果又要出外請補習

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-15 13:51 發表
不用"普教中", 不代表"不教普".
我支持"廣教中"再另教普

小學主科是用英語教,中文用普通話教,令到佢中文的基礎能力差了些,對上中文堂的興趣也較低!母語學習幾時都係易明,易表達,上堂時師生的互動學習效果更好!雖然經過六年普教中,她的PTH有一定水準,但我都寧願先將中英文根基打好,再學普通話.

我個時都無普教中,中文成績好靠喜歡閱讀!
依家在社會做事,聽下講下,上一些普通話課程未又識聽識講PTH.香港周圍都係大陸人,同事,上司下屬,梗有一個在左近,我一點都不擔心我們的下一代唔識...

就係全校都普教中,比較不到用母語教中文的成績和好處!有些中學會告訴家長,用普教中不是有絕對優勢;有些同學用普通話學習反而影響他們的中文成績,家長要詳細考慮再選班.

我覺得要睇小朋友能力, 我女小一是普教中, 小二轉校, 廣教中, 明顯中文閱讀理解/思維都好了很多.

我係讚成普教中的,但要先看學生和家長能否配合!如果家長抗拒,小朋友不願,那就真的不要勉強!
不過我奇怪為何有些家長會覺得普教中會令小朋友廣東話變差?這是我不明白的!這裏有些家長已說明普教中只是中文堂用普通話,但其他課目係用廣東話的!那為何廣東話會變差呢?還有家長在家不是也跟小朋友說廣東話嗎?小朋友遊戲時不是也說廣東話嗎?在香港每天都會接觸到廣東話,為何會担心小朋友會不懂廣東話呢???我小朋友以前的幼稚園一進學校便要說普通話,但他回家便會自動說回廣東話,一點問題也沒有!!

我的朋友一點普通話也不懂,他的女兒是讀普教中,每次默書,他也是用廣東話讀給女兒聽,女兒默出來,到學校默書時老師又會用普通話讀出來,但他的小朋友默書一點問題也沒有!

我的小朋友普教中,老實說他的普通話說出來真的比我說得好聽,因為他讀幼稚園己學普通話,所以他發音真很正,而且他也喜歡中文用普通話教,因他之前的中文是用廣東話教的。他說普通話教讀出來很好聽!
有些家長說普通話可以大個才學,沒有錯,但君不見曾班子的領導團隊那一個的普通話是了得的!說當然沒問題,但一聽便知與說開普通話的人不同!等於大陸人講廣東話一樣!!而且反正都要學,為何不在小朋友還小的時侯學呢??(其實有小小好像有些家長希望小朋友說英文能像外國人一樣!)

至於說用普教中小朋友不明白中文課,那更奇怪!這問題應是小朋友未能掌握普通話所以跟本不明白老師說甚麼!好像小朋友英文基礎打不好,上英文堂聽不明老師說甚麼一樣!但是大部份學普教中小學都會慢慢教小朋友,不過當然要得到家長和小朋友配合!如果說學校教不到普通話,那問題是出在學校身上,而不是普教中身上!

說請來的都是大陸老師,那更奇怪!學英文你都希望是外國人教,為何學普通話大陸人教便有問題?如果學校請來的老師母語是普通話,那教出來不是好一些嗎!!(唔通請個西人來教普通話會高貴好些嗎?!)大陸人也好香港人也好台灣人都好,為何會覺得大陸人教便有問題!其實只要是好老師,那個地方都沒問題!

說到中學沒有普通話,那是當然的!但理由我相信不是學校覺得普通話不重要!我想問題是在師資上,出名中學,很多老師己教多年,你突然說用普通話教中文,那原先教中文的老師甚辨?而且突然要找這麼多教中文的普通話老師也是問題!

其實我聽講有中學係有用普通話面試的!但我忘記是那一間!重要是就算今日全港中學都沒有普中,我諗六年後就好難講啦!我們的小朋友還小,是不是應想長遠些!我見很多小學也開始行普教中,如果是沒用的也不會這樣!

最後我想講不要用是不普教中而選小學,選小學是要看學生的性格和能力!如果小朋友從小沒接觸普通話,家長又沒時間放在這一課身上,那真的有點吃力,因為真係要同小朋友學四聲同拼音的,這就好像無啦啦要讀多一科一樣!所以如果唔認同普教中的真的不要報!只會自己和小朋友一齊辛苦!
因為凡事都要付出代價的!!!

你講的, 中晒我諗嘅一樣, 有D家長話大了學對答可以, 但有無聽下自己話得正唔正確呢! 我不知聽到幾多是半喊半淡嘅普通話, 係可以溝通到, 但發音難聽.
我仔開始普教中係小四, 因為小二小三成績唔好, 入唔到精英班, 因為得一班普教中, 要最前的一班名次先可以讀, 到了小四入到, 但又怕佢唔習慣, 好彩, 佢又OK, 又沒有拉低中文科成績. 現在升了中, 係廣教中, 我昨晚問佢, 廣教中同普教中有咩分別, 佢話聽係無分別, 會自己轉CHANEL, 所以係會自然理解到老師講乜, 唔會影響學習, 但聽講方面係好咗, 因為可以多聽多講, 到了高小時考的普通話拼音或聆聽會比較難, 我見小二已經普教中的同學考出來成績係比較好, 因為個底比阿仔結實, 阿仔講D普通話真係好好聽, 講出嚟真係好似原本係佢嘅語言咁, 學一種語言唔係想咁樣咩? 只係講到係唔夠, 要講得好先得! 好似D家長想仔女讀英中都係想佢接觸多D英文, 希望子女聽講方面能力可以提升, 理論上係無分別.
如果英文科用中文教, 你地會唔會唔鍾意呢?

香港现在中小学都有普通话堂,如果普通话堂教得好的话,我是倾向中文科用广东话教学。
我也不反对用普通话教中文,但我希望所有生字都必须同时教广东话发音,否则广东话慢慢会受到侵蚀。在广州有时会听到有人将“情况”读成“情抗”就是典型例子。有些字如“造诣”如果学校不教的话可能一辈子都不懂读音。希望各学校和政府留意这一点。
另外广东话的声调也应该纳入教学范围,这都是较为简单的,只需以兴趣科处理便可,不需考试,占不了学生多少时间,但对认识古诗词很有帮助。而唱粤曲也必须认识平仄才能分上下句,很多粤剧老倌也有很高的文学修养。
八九十年代的粤语流行曲一众著名填词人如黄沾等对广东话声调都很有研究。反观现在香港乐坛有些填词水平惨不忍睹。

另外如果懂广东话的声调对学普通话也有很大帮助。广东话与普通话的平上去声字百分之八十是相对应的。

原帖由 1234ats 於 11-9-16 10:02 發表
香港现在中小学都有普通话堂,如果普通话堂教得好的话,我是倾向中文科用广东话教学。
我也不反对用普通话教中文,但我希望所有生字都必须同时教广东话发音,否则广东话慢慢会受到侵蚀。在广州有时会听到有人将“情况”读成 ...

Agreed....

普教中確係只係上中文堂時用普通話, 如果中文小學, 其他科係用廣東話, 但係老師的廣東話係咪標準呢? 我聽過一個校長, 將自己校名都讀錯, 同時有好多老師連五, 誤都讀錯的.  中文老師理應冇懶音 (當然唔排除有少數例外).  如果係英文小學, 中文又普教, 咁就真係唔會再有其他機會接觸廣東話了.  要明白, 有啲中文字真係好書面語, 我地平時同小朋友傾偈係唔會用到的.

回復 34# whywhywhywhy 的帖子

見你講到咁激動,等我又tune tune先.....

係呀! 我真係唔鍾意大陸老師係堂上要學生沒有任何critical thinking而去愛祖國, 歌頌三十年建設偉大架, 我唔敢話個個都係咁,但機會好高.  至於學英文.....老實講, 教grammer好的老師好多都係香港人,我唔覺得在初小時學英文文法要外國人才教得好. 其實這根本是不正確的比喻,廣東話和普通話都一樣是中國語言,廣東話不是外語,不能用英文比較.

我個人看法: 用廣東話教中文文法,加普通話會話堂,對我的孩子更得益,我不會話普教中不好, 如果你把講得一口流利白話係學中文的最重要一環,咁當然普教中係你最理想選擇, 但這不是我的要求.

"說請來的都是大陸老師,那更奇怪!學英文你都希望是外國人教,為何學普通話大陸人教便有問題?如果學校請來的老師母語是普通話,那教出來不是好一些嗎!!(唔通請個西人來教普通話會高貴好些嗎?!)大陸人也好香港人也好台灣人都好,為何會覺得大陸人教便有問題!其實只要是好老師,那個地方都沒問題!"

‹ 上一主題|下一主題