用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

Hi babyjoshua,

I am Ryan's Mommy. 我估我係認識你. 我們應該係另外D學校認識. Ryan K1會讀st. cat. Pls check PM.

回復 19# babyjoshua 的帖子

share with you through pm!

回復 18# LL222 的帖子

LL222, 你個analysis  又幾到喎,statistics 都俾你用埋,好嘢!

至於"神化"sc, 呢個就exactly係我諗唔明嘅地方,所以先喺度post個topic 問吓各位點解社會上咁多人當sc 係仙丹,有offer 而唔讀就笨。

你知啦,我一個口同一眾親戚朋友拗,一個打十個,好無助,所以睇吓bk mama 有冇人有共嗚同support我揀LH

話時話,你係LH  家長嗎?

我都聽聞sc好competitive,d 家長通常都勁谷個細路學好多樣嘢。我覺得噉谷法,平凡小朋友都變不平凡喇。所以我都認同,家庭環境加家長哉培好重要。

原帖由 小曳人 於 11-7-5 11:18 發表

同意!

最近我仲聽到件新聞:有老師唔能夠接近小朋友唔係乖乖上堂 (因為話其他小朋友個個都好乖喎~),竟然叫家長帶小朋友上EQ班!

我同自己講:好彩無俾阿仔去SC咋!KM老師用咗一個學期,好有心咁教我個曳人坐定定!如果响SC,可能 ...

And by the way, 我係HL家長

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babyjoshua 於 11-7-5 20:07 發表
你知啦,我一個口同一眾親戚朋友拗,一個打十個,好無助,

無人叫你同人講你有SC offer架!
我講過一兩次,SC嘅家長親戚好奇怪咁問我點解
我唔想解釋咁多,個個講起都問,我之後就無再同人講我有SC/KV offer都唔讀喇..
費事煩!
恐龍家

我唔講,我老公都會講啦。但真的人多意見多

原帖由 小曳人 於 11-7-5 21:24 發表

無人叫你同人講你有SC offer架!
我講過一兩次,SC嘅家長親戚好奇怪咁問我點解
我唔想解釋咁多,個個講起都問,我之後就無再同人講我有SC/KV offer都唔讀喇..
費事煩! ...

Well.  My son is attending SC K1 in the coming Sept.
If you ask me, if your son is happy in LH and LH is a good school (according from my understanding from my friend who has child studing at the moment), I don't see a strong point why moving to SC.
Both are good schools, and any school can have good/bad teachers and good/bad students.  As long as your kid is happy and able to learn in LH, don't switch him so he doesn't need to adjust to a new environment again.

我有龍校唔讀,到依家都未敢同家中老人講(佢地依家仲一廂情願以為我地一定讀),恐怕會被逐出家門啦!

原帖由 babyjoshua 於 11-7-5 20:07 發表
LL222, 你個analysis  又幾到喎,statistics 都俾你用埋,好嘢!

至於"神化"sc, 呢個就exactly係我諗唔明嘅地方,所以先喺度post個topic 問吓各位點解社會上咁多人當sc 係仙丹,有offer 而唔讀就笨。

你知啦,我一個口同一眾親戚 ...

原帖由 babyjoshua 於 11-7-5 20:57 發表
我都聽聞sc好competitive,d 家長通常都勁谷個細路學好多樣嘢。我覺得噉谷法,平凡小朋友都變不平凡喇。所以我都認同,家庭環境加家長哉培好重要。

...

SC係出名,不過唔代表其它學校唔好。

SC宜家係mass production,越來越似York ,too commercial, 校長退休,由女補上,政策maybe改變, 開新校其一.

我唔係LH家長,我女讀KM, 比我揀,1000%揀KM, 小班嗎!你讀SC3年校長未必知你小朋叫乜名,出年仲差。成2000個小朋友。

我細路2個仔女讀SC, 所以我知SC"有幾好"

好多人都唔知KM係乜, 因為末聽過

原來sc 校長退休呀!新人士,新作風。話時話,咁你又有冇喺細佬嗰邊channel,睇倒sc 實際升P1  嘅result?  

我真係好有興趣知

我都係放棄sc一族,當時身邊的壓力真不小,以個人愚見,sc有乜好(有錯請更正):

-我見到大部份的小朋友都係開心同有自信
-k2初會有講座教鋪路考小一
-家長有機會做義工和charity work
-有小學話kv同sc的學生接小一課程很好
-預早講教乜同評估,有心的家長可做好準備(個report靚d)

咁點解放棄(不喜勿插):
-見過的家長都很谷,not my cup of tea
-同兩三個學生傾過都講5到返學有乜好(不過這可能是個別小朋友問題)
-不喜歡個campus
-太多人同有機會會兩細班join埋變一大班
-spoken eng 5係所傳咁好 (reading n writing 應是好好的)

以我理解,sc上到k2 時,一個英文老師要走兩班嘅,所以相對地英文比重會下降少少。但LH k1-k3 都有英文老師in class all the time,表面睇,好似英文environment (at least spoken english) 條件仲好過sc。 不過,教vocabulary 或英文課程內容兩邊點比我就唔清楚喇

LH 英文老師同我講過,喺街撞見由LH 轉去sc嘅舊生,傾兩句,覺得佢d 英文(spoken) 好似退步咗tim 。 不過呢個係佢personal assessment, 信不信自己決定啦

原帖由 pandabonita 於 11-7-6 09:26 發表
我都係放棄sc一族,當時身邊的壓力真不小,以個人愚見,sc有乜好(有錯請更正):

-有小學話kv同sc的學生接小一課程 ...

話時話,你放棄咗sc,揀咗邊間呀?

原帖由 pandabonita 於 11-7-6 09:26 發表

-有小學話kv同sc的學生接小一課程 ...

DEL

其實係soka有offer先開左學sc才confirm有位,小囡係慢熱型適應了soka不想再轉,一心諗住下年再報做大b,之後發覺soka真是一間很好的kg(當然之前係知道但要用過才知點好法),最重要係很適合囡囡,最後亦再一次give up 左sc offer.

當然soka的英文和程度不及sc,但我可用$ saved 去上sca,計落差不多,不過咁做其實係辛苦d.

補多兩句:

-sc k1 會張細b编成一班,這安排對細b有利
-近年有不小數目入到dgjs

回復 6# pandabonita 的帖子

其實sc真係一d都唔谷 (尤其係nursery = K1), hea 到不得了 (好少功課, 無寫字, 只係連下線).
但你話d家長對小朋友好谷, 咁都唔出奇. 可能佢既名氣真係會特別吸引aggressive既家長.

但好肯定, 我小朋友真係好開心 (佢本身性格都係比較active既).
雖然campus舊, 都成20人一班, 但佢今年又好明顯地病少左喎.

其實好多學校都好好呀, sc係歷史悠久d啫. 英文都真係好, 教哂phonics. 佢亦都好自信咁去講英文 (唔理啱定錯, 有自信去講我覺得已經好好).

我無比佢讀過LH, 唔清楚所以唔敢講. 但取LH捨SC既都大有人在.

My daughter studies at LH.

I am most grateful to LH for training up her soft skills, e.g. how she interacts with her classmates, how she takes care of herself, how she may learn by listening, observing, raising questions, etc.   The school even plays a major role in her toilet training!   

And because of the relatively small number of students at each campus, my daughter feels being loved whenever she's at school.   She loves her class teachers, the teachers of other classes, the prinicpal and even the assistants who assist her in the toilet.

Apart from language, I like LH because it plays a strong emphasis on the soft skills of the kids.

原帖由 babyjoshua 於 11-7-5 23:28 發表
原來sc 校長退休呀!新人士,新作風。話時話,咁你又有冇喺細佬嗰邊channel,睇倒sc 實際升P1  嘅result?  

我真係好有興趣知

噚晚用iPad寫到一半寫唔到落去, iPad個Safari真麻煩.

好多人都末聽過KM, 因為同LH一樣, 响2000年才成立. 我身邊所有人都未聽過KM. SC1970年巳成立, 當然出名好多. 小朋友讀完3年KG, D家長點會再留意KG? 所以普通人末聽過LH一D都唔奇.

咁我點識KM? 補習社比咗個出名KG list我, 上BK, 再問KG老師, 問現任家長等等等等.

當然我唔係話SC唔好, 只不過我細路D仔女讀過, 所以知道SC每班質數差別幾大, 入到都要有運氣遇到個好老師.

如果你得一粒你咁你去SC都好, 咁問題係細佬, 比你"nga"細佬到入pn, 又"nga"到上午班, 你就一個屈尾十將大佬轉去SC, 你估LH K1一定收返細路? (大你pn升K1駛唔駛再in?) 仲有接接送送等等admin問題? 咁多人覆你都話LH唔差得過SC, 仲諗乜?

你唔好再提上下午一齊返, D等緊SC LH offer D家長會好唔開心.

P.S. SC今年新校安排真係有點兒那個(收waiting入新校+收細B入pn), 令人覺得新校D小朋友差D.
‹ 上一主題|下一主題