用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績不可強求 (分享)
樓主: kc1016
go

成績不可強求 (分享) [複製鏈接]

嘩, 小一已有尖子班, 請問你兒子在一般派位学校定其他類型学校?

原帖由 yingtsun 於 11-6-8 15:06 發表
其實名次给家長很大壓力, 當初小兒在小一尖子班時全班考第三, 全级考第六,平圴分有96,這令我覺得兒子還有上進空間,可以考得更好, 会不停给自己及兒子壓力。现在,已放鬆自己,但求盡力,合格就算了! ...

王國會長

小一如何分尖子班? 入學前考一次試?
為什麼尖子班考第三會是全级考第六(一般尖子班頭幾名=全级頭幾名)? 難道有非尖子班學生考入全级頭幾名?

原帖由 yingtsun 於 11-6-8 15:06 發表
其實名次给家長很大壓力, 當初小兒在小一尖子班時全班考第三, 全级考第六,平圴分有96,這令我覺得兒子還有上進空間,可以考得更好, 会不停给自己及兒子壓力。现在,已放鬆自己,但求盡力,合格就算了! ...

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 11-6-3 11:05 發表

"上堂留心"係好重要架...有留心就真係可以慳好多時間溫書架..

我絕對讚同你的講法,因為我小朋友就係上堂好專心,所以考試佢都無突別溫習都可以考到幾好的成績,我成日問佢考試有無壓力佢次次都答我零壓力,我希望亞仔9月升中後都係噤留心聽書就好啦

原帖由 HELRON 於 11-6-9 14:39 發表

我絕對讚同你的講法,因為我小朋友就係上堂好專心,所以考試佢都無突別溫習都可以考到幾好的成績,我成日問佢考試有無壓力佢次次都答我零壓力,我希望亞仔9月升中後都係噤留心聽書就好啦 ...

Lucky you then!  Has your kid always being this concentrate since P1?
‹ 上一主題|下一主題