用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校定津校?好煩
樓主: wingyin
go

私校定津校?好煩 [複製鏈接]

原來可以扣誇區!我以唔得,Thx Thx

從你字裡行間得知你好滿意德雅,這是一件好事,孩子讀到好學校便成了。
我女兒也是誇區就學的,如果學校不比自己區內的學校好,我不會選擇誇區。
我個人認為學校有一、二線之分,如DGJS、DBS、LS、MCS等便是公認的一線學校,我無話二線學校唔好,只不過德雅就如其他二線學校好多人當佢係back up。
原帖由 Yukyuk 於 11-5-17 10:44 發表
又來了!  

只不過是小學,就要分一線二線。

我覺得一間好學校,能夠培養到小朋友基礎能力及有持續向上能力而不會輕言放棄。

校長講過,如果一位家長應為小朋友能力夠,毋須做咁多,可以申請不用做咁多。

至於車程,當年大囡 ...

如果係女, 我會選德小, 區內幾間女中都不錯的, 就算將來上番德中, 我覺都幾好。

會唔會因佢校舍太殘舊同唔出名,所以當二線?(我老公話佢有D似鬼屋)

我好多同事的女兒讀德雅,其中兩個升上上智;另一個讀緊小四,佢成績好好,target SMCC同上智。德雅同禮賢一樣,中學網屬深水埗,相比九龍塘就無咁優勝。校舍新舊並不影响出唔出名,MCS校舍夠舊喇!校舍只是選校考慮因素之一。
原帖由 wingyin 於 11-5-17 11:23 發表
會唔會因佢校舍太殘舊同唔出名,所以當二線?(我老公話佢有D似鬼屋)

可能D人比較推崇九龍塘,不過每區都有好學校,深水埗好中小學都好多呀,SMCC係咪聖母玫瑰?
THx

醒目開學勳章

回覆 8# wingyin 的文章

我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

大囡上年畢業了,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HTC的学生中,(即是f1 to f7), 來自哪所小学最多graduate 入读htc 呢?榜首就是德雅小学。我估计高form及预科生都有不少是德小的畢業生學姐。

我覺得德小好處是 校本課程(尤其是英文科及數學科方面)、 教學方法、校風純樸(即使家境比較好的同學/家長都不會高調)、校工姨姨好人、老師 副校及修女校長又專業又有爱心。

上年已有小班教学,老师改簿好有效率,即日交即日派,跟得好贴的,我囡到高小都已惯哂!  (正因為功課,老師對學生有要求的關係,從而學習注意到時間管理的重要性; 否則, 許多課餘活動就不參與!)

我都唔介意話您知,細囡是在天神嘉諾撒讀小一,我覺得天神真是不錯,校方極力吹捧閱讀風氣及教育,入到真係有福。(karen55407 囡囡都是st mary p1, 哈咯,如果我囡冇留班,遲些可能會見面。)

醒目開學勳章

SMCC 是油尖旺區
SMCC  - St. Mary's Canossian College

OLS - Our Lady of the Rosary College
OLS是深水埗區的。

其實大囡在德小選中學時,都有很多好SMART 嘅 同學選OLS 唔選上智,好似好多謠言話上智勁辛苦勁難讀咁話。我覺得有相當閱讀底的學生而言是沒有問題,何況在德小時已經勤力慣,勤力是一種習慣,習慣亦係影響人一生的事。

原帖由 wingyin 於 11-5-17 11:44 發表
可能D人比較推崇九龍塘,不過每區都有好學校,深水埗好中小學都好多呀,SMCC係咪聖母玫瑰?
THx

咁都要我個女唔留班先可以追到你個女!我都話津校好多好學校!我都係target津校,以私校做back up。我覺得官津校學校會對學生有支援,私校就學校要求家長有支援。
原帖由 Yukyuk 於 11-5-17 13:56 發表
我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

大囡上年畢業了,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HT ...

你也不需太敏感,我說的輔導是學校在教育學生上只能做到其中一部份,學生和家長也要很大責任,如果只憑學校之力,絕對不能做出好學生,所以學校在整個教育中只是占一部份,沒有學生和家長的配合是絕對不成。

原帖由 Yukyuk 於 11-5-17 10:19 發表
karen55407,

不好意思!  我沒有寫過是全部津校。

我對mio890會員所謂,"學校只是輔導"這句,感覺好敏感,唔舒服,尤其是小學。

除非間學校將撥出大部分時間進行重點培養小朋友閱讀,以閱讀為主導,咁就唔同講法!

mio890寫道 ...

醒目開學勳章

總之,中學部見!

原帖由 karen55407 於 11-5-17 14:12 發表
咁都要我個女唔留班先可以追到你個女!我都話津校好多好學校!我都係target津校,以私校做back up。我覺得官津校學校會對學生有支援,私校就學校要求家長有支援。
...

醒目開學勳章

其實,係因為我真係見這些學校,而令想到這些學生的前途被人拖垮就好嬲!

(大囡放緊夏令時間,行開陣!)

原帖由 mio8390 於 11-5-17 14:27 發表
你也不需太敏感,我說的輔導是學校在教育學生上只能做到其中一部份,學生和家長也要很大責任,如果只憑學校之力,絕對不能做出好學生,所以學校在整個教育中只是占一部份,沒有學生和家長的配合是絕對不成。

...

Hi,YukYuk請問德小男仔讀好嗎?因女多男少我怕會影響佢成長,女仔升中我知唔錯,但男仔升中有咩中學?德小收咗呀仔我仍然考慮中。

醒目開學勳章

以往,德小男生(band one)都好受欢迎,尤其是九华。铭贤在ssp都多男仔选择。

原帖由 kkhon 於 11-5-17 14:44 發表
Hi,YukYuk請問德小男仔讀好嗎?因女多男少我怕會影響佢成長,女仔升中我知唔錯,但男仔升中有咩中學?德小收咗呀仔我仍然考慮中。

唔好意思YukYuk什麼是SSP呀?德小每級大約有幾個男生?我心儀九華是否升上機會都大thanks!

醒目開學勳章

SSP 即是 深水埗。

我唔知道現在分佈如何,可以問下其他德小家長。

一個BAND ONE 操行好的小六男生,加埋本身RANKING (全港排名)排得高,面試表現佳等原素都是入選關鍵。

您囝囝有以上條件機會就會大。

原帖由 kkhon 於 11-5-18 14:47 發表
唔好意思YukYuk什麼是SSP呀?德小每級大約有幾個男生?我心儀九華是否升上機會都大thanks!

唔該晒你'YukYuk

我也是德雅收了小囡, 亦心煩要不要入讀, 因為有很多人告訴我德雅很'谷'.
於是我找了一位現在於德雅小學任教的朋友了解清楚德雅是否很多功課, 會不會太辛苦了小朋友, 以及中學派位情況.

就我朋友所講, 德雅小學每天功課每科有1-2樣, 學校在星期一至四最後一堂,好似是55分鐘,是給小朋友做家課, 若手快的小朋友可於該堂完成功課. 今年有12個星期四會用來上德育課, 逐12個星期老師則只可以每科最多給一樣家課.  
同時, 學校有補底班,  當老師覺小朋友不能跟上進度, 會幫忙於跟進. (我忘了是午飯時間還是下課後)
一般是2x一班, 實際要在開學時才知.
德雅英文是教高一年, 數學是教快半年, 中文則跟一般進度.
至於派中學成積, 真係好好. 就我朋友講, 德小有9x%派英中, 以上年為例, 六年級有兩班, 只有2位同學派不到英中, 另有兩位自己心儀的是一所中中, 自己考了去. 其他同學全被派往英中.
德小學生的branding 也很不錯, 屬brand 1 比率超過七成. (其實我自己暫時未係好清楚如何計學生的branding..)
如果是女生, 想考上智或聖母玫瑰, 該兩校是一定會給德雅小朋友面試的機會, 雖然未必一定收, 但已比其他小學優勝.

經過朋友講解, 對德雅多了了解. 我想我應該會比囡囡入讀. 一來校風純樸d, 二來升中有保障.  我不用要求小朋友入精英班, 只需不是太後幾名也可保證入讀到英中. 希望黎緊6年我同阿囡都不用太緊張名次及分數啦.

希望以上的幫到在考慮德雅小學的朋友.

過往德小每年都有二十幾個升上九華。
原帖由 kkhon 於 11-5-18 14:47 發表

醒目開學勳章

我有補充:-

德小是教的英文都是深一年(她們是用校本課程);

数学是用old maths, 不同其他津小,涵盖的基楚数学会多
於new maths, 上到中学会上手好多。
另外,每assessment / exam 都有revision week.  老师同学生温书。

上智在上两年面试开始接见所有申请者。

原帖由 VENFA 於 11-5-19 20:49 發表
我也是德雅收了小囡, 亦心煩要不要入讀, 因為有很多人告訴我德雅很'谷'.
於是我找了一位現在於德雅小學任教的朋友了解清楚德雅是否很多功課, 會不會太辛苦了小朋友, 以及中學派位情況.

就我朋友所講, 德雅小學每天 ...

‹ 上一主題|下一主題