用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你是否認同家長只對子女說英語?
樓主: kakimokmama
go

你是否認同家長只對子女說英語? [複製鏈接]

唔該哂,從遊戲中學野係最容易的,香港島那邊真係有好多機會同西人小朋友玩,我見到好多公園好似跑馬地的都有,可惜我住KLN,好小機會會過海,有朋友安排個仔去康樂園打Rugby,因為有好多西人小朋友都會打,反而我住KLN平時想見個西人都難

回覆 1# mingos 的文章

我是native Cantonese Speaker, 不是 native English speaker.  可必要講英文,  太辛苦自己!

我只教我呀B一些vocab,  再安排佢同鬼仔玩。我留意到鬼仔
講D英文是一種生活英語, 唔係我們出口成文的。  你講得太formal,  鬼仔聽唔慣!

簽名被屏蔽

其實都唔使迫佢地既....我覺得...由佢地自由發揮

我真不想下一代講出口成文的英文, 例如我送這個比你,  有人會講 I give this to you,  但生活英語:  That's for you。 所以,  語言最好跳出課堂,從接觸學起會事半功倍。  當然,課堂也可以,不過是事倍功半。所以我揀國際學校,也不揀英文學校,  再者, 英文多native,  都要溶得入外國人的生活, 否則都是與外國人相處時會感到格格不入。  就算外國人在港的生活 (起居飲食) 都有他的一套。 舉個例:  學校的茶點有scone, 香港幼稚園少見到。
原帖由 stccmc 於 11-5-23 23:23 發表

我也是native Cantonese Speaker, 不是 native English speaker.  不過平時工作要講,我也有抽一些時間和小女講英文,  不太辛苦自己! 亦不幸苦女兒。她只讀本地學校,但她說的英語也很生活化。 不知甚的,現在她英文發音 ...

簽名被屏蔽

語言當然可從國際學校學, 但我更欣賞其教學模式:

1) 我呀B的國際學校是容許家長一起上堂, 變相家長們會有許多機會接觸, 如果英文唔好,就好易 變得自己一個。 所以, 我也要學, 溶入他們世界!
2) 當一溶入, 我就越受外國人的影響,就是'輕輕鬆鬆',  最緊要將自己放第一位,非小朋友。九龍塘內,家長話題梗係學校和仔女,外國家長多會講自己興趣,祖國稅制和前境 , 當他們問我PRC 或香港情況,我冇野交流。
3) 但外國人教出的小朋友不比我們差, 2歲自理能力比任何九龍塘的學生好,他們吃茶點, 去廁,穿衣鞋,都不需校嬸在旁。 e.g. 油水彩畫, 沒有倒在身 (除我呀B, 真羞)。 我好多謝呀B的同學, 他們教懂呀B許多野 (包括我), 他們話給我知, 2歲人仔應該識甚麼和可以做到甚麼。

我讚成由幼稚園開始上國際學校,因許多外國人到小朋友Grade 1 時,都會回祖國。 所以現在很多國際小學,是香港人為多。

簽名被屏蔽

我不是說國際學校好,  不過想澄清許多誤解:

1)  國際學校的學費不一定貴,  其實九龍塘學校的車費+ 雜費+ 校服+ 學費, 已貴通我呀B國際學校的全費。

2)  正如您所講: 家比學校重要,  我們一家人及社區都是用中文., 國際學校反而是來個平均。  (您英國的朋友也是這樣),  我呀B現在真是雙語!

3) Parttime溶入當然沒問題,  我現有幾個好友鬼婆,能否成知已,睇將來?

當然,我也有外國短住過的經驗,否則從零開始,這國際學校是不收。

hi stccmc,

選擇本地幼稚園+ISF小學的英國人,明顯是想訓練小朋友的中文及普通話,因為父母完全不需要擔心他們的英文程度(只要放學回家後父母用母語 [英文] 教導,多鼓勵讀英文書便可),反而父母教唔到既中文及普通話可以係學校學,假以時日,子女中文可達到 native or 接近 native 程度。

上述安排,與本地香港人安排子女入讀國際學校有異曲同工之妙。

Sorry 有些離題。答樓主既問題:我認為父母應使用"母語"與小朋友溝通。

原帖由 stccmc 於 11-5-27 00:10 發表

老實說,廿幾歲過外香港人,香港大,有香港親戚朋友同事,在香港 part time 地想溶入鬼佬世界,我看程度深極有限。

外國教育當然有很多好處,壞處明顯有學費貴,中文程度較低。如果香港人父母,有香港親戚朋友,在香港生活,孩孑中文 ...

絕對唔認同, 今日做既事, 係為細路將來.
20年後個世界你中文唔好, 得英文, 唔見得有好處.

簽名被屏蔽

回覆 5# stccmc 的文章

“小學讀雙語的 ISF (不是國際學校)。又是一種甚麼的思維呢?”

I guess they want their children to learn chinese, but all schools in the local school system would be difficult for them to fit in to learn the really difficult Chinese, considering that help from school for these children would not be adequate. ( think about the SE children in such system).

ISF offers an option with an alternative way to learn Chinese. you won't see those sentences for P1 there:

"妹妹看見哥哥在家裏讀書

妹妹在家裏看見哥哥讀書

哪句才合中文的表達?"

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 anteater 於 11-5-8 08:35 發表
唔該哂,從遊戲中學野係最容易的,香港島那邊真係有好多機會同西人小朋友玩,我見到好多公園好似跑馬地的都有,可惜我住KLN,好小機會會過海,有朋友安排個仔去康樂園打Rugby,因為有好多西人小朋友都會打,反而我住KLN平時 ...

我女幼稚園時期,
看電視只許看Cartoon network, discovery channel,
一定唔可以看中文台卡通,
(因為有選擇,佢一定唔睇英文)
比起睇什麼教材有趣和多選擇,
呢個方法效果好好又唔需要花太多金錢
不過口音就好美式,
如果睇BBC台就應該會有英國口音.

.

我好清晰自己要mud

我只要小朋學好中英數,
- 不是有冇100分, 而是實用的程度。 舉例 律師都未必識微積分’,
唔好讀冇謂的東西!

中文,英文,更不是學校可教到,應從日常生活學。 所以我沒浪費錢在playgroup, 教材上。  倒不如努力融入香港外國人的圈子。  

英文好唔好,不是老師給你幾多分,你的英文達到與外國人溝通冇問題的地步,誰敢說不好!

其它科,學些趣味的就夠。  這樣才能打做童年回憶!

原帖由 ZZdaphne 於 11-5-29 12:58 發表

我女幼稚園時期,
看電視只許看Cartoon network, discovery channel,
一定唔可以看中文台卡通,
(因為有選擇,佢一定唔睇英文)
比起睇什麼教材有趣和多選擇,
呢個方法效果好好又唔需要花太多金錢
不過口音就好美式,
...

如果家長或其中一位家長係以英語為母語, 咁同仔女用英語溝通梗係冇問題啦, 但係如果明明係香港人, 講廣東話, 做乜最close o既人要以英語為溝通o既media?
廣東話(中文) 其實好精煉, 倪匡都講過廣東話o既用語好妙。
最搞笑o既地方, 係好多"堅持"用英語同仔女溝通o既人自己講都講得唔好囉。又"港式"啦, 又"中英夾雜"啦, d字又用錯啦, 反而做左個壞榜樣啦。
其實我都好理解d家長希望仔女英文好o既心情, 但好o既英文唔係一定要咁樣學返黎, 夾硬講或者教錯可能弄巧成拙。
我自己都係讀村校, 父母亦都唔會用英文同我講, 因為佢地都係小學/中學程度, 但我自己細個讀書成績都唔算差, 中, 英文科會考都有a級(當然a其實都唔代表d咩, 只係一個基準試)。 我覺得語文o既學習係要靠自己, 多睇書 (豐富vocab), 留意修辭文法然後嘗試運用。
我睇d 中文o既經典書仲覺得自己能夠閱讀中文, 係一種好大o既幸福。希望各位家長(識中文o既家長)都唔好因為英文而放棄左中文, 我地o既母語。

掃地阿嬸都能用中文跟你溝通得很好。日常生活足夠就算? 文法是要上學的。中英一樣

原帖由 MaryBrown 於 11-5-30 11:10 發表
我好清晰自己要mud。

我只要小朋學好中英數,
好 - 不是有冇100分, 而是實用的程度。 舉例 律師都未必識’微積分’,
唔好讀冇謂的東西!

中文,英文,更不是學校可教到,應從日常生活學。 所以我沒浪費錢在playgroup, 教 ...

‹ 上一主題|下一主題