用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位有中學仔仔囡囡ge家長,我個女....help me ...
樓主: kwoklilly
go

各位有中學仔仔囡囡ge家長,我個女....help me [複製鏈接]

原帖由 lauerica 於 11-4-26 00:01 發表

你誤會左意思,當然唔係叫"阿工人!幫我去買餸~ "
"阿工人! 去煮飯~ "而係係朋友面前會講,我屋企個工人點,重知就重覆係咁講工人乜、工人物,仔女聽見咪一樣咁叫,當然好多人覺得咁叫無問題,一齊隨緣啦。 ...

咁我應該係你所講o既其中一個!
咁同朋友傾偈提及工人就梗係"我個工人,,,,,"咁去講,難度要講"我屋企個外藉菲傭...." ???
無事不可對人言,我一樣係個女面前講工人點點點,包括做得好與唔好! 做得好就讚,唔好就多D提點佢,個女同工人都一樣有各自責任,小朋友都要一步步學識同工人有更多溝通,就算做錯事亦非咩大件事,工人失魂時咪小朋友角色都可以做提醒嘛^^
再講,"工人"呢個名詞應該無貶意???  
工人喺我眼中係幫手做家務o既屋企成員,我地一家都習慣左無分高低,佢叫我mum,我亦唔覺高人一級,呢D心態問題嚟啫,,最緊要樓主明白,工人同小朋友相處之道,好似好難,其實當工人係一個成年朋友就易理解得多咯^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔繄要啦,你覺得冇問題咪得羅。

醒目開學勳章 王國長老

講真, 點可以依靠工人教女架?
1. 佢地賓/印同本地人教仔/女既方法都唔同, 莫講過唔同地方長大啦, 你同隔離屋教仔都唔一樣啦係咪
2. 教小朋友, 永遠都耐過自己做, 你執一箱玩具10秒, 叫佢地執, 唔生性的話真係1分鐘都執唔完, 你係工人, 你揀自己拿拿臨攪掂, 定SIDE口水講足一個鐘頭?
3. 萬1, 小朋友攪唔掂或者工人轉頭未得閒執手尾(工人都有野做, 唔可以望住佢執自己企O係度架), 阿老闆又放工返黎見到未執好, 老闆但咪個個都咁知情識趣, 了解晒成件事至決定對錯先? 工人都驚俾人話啦
4. 要小朋友聽工人講, 首先要父母夠狠心肯落ORDER, 20分鐘唔食晒, 收野, 唔執玩具, 拎個袋裝起收埋, 唔講PLEASE, 唔幫佢.............工人唔會自己ASSUME自己有AUTHORITY(有你就驚), 有D RULES, 要SET俾小朋友睇, 亦SET俾工人睇

我家姐姐都好"林善", 但我從來唔俾小朋友"洽"佢, 雖然有時都要3催4請, 但總叫聽工人講 (而家D小朋友好醒架, 邊個HEA得邊個唔HEA得, 點會唔知丫)

(註: "工人"2字, 網上討論方便溝通咋, 我從來都係叫姐姐架, 基本尊重, 做人一定要識)

樓主咁攪笑,想姐姐心甘情願幫你教女,點解唔自己教﹖有邊個教會好得過父母自己教﹖父母教得好,人地教都教唔壞!

回覆 24# aryee 的文章

讚好!

恕我直言, 教女的責任竟然外判? 咁為人父母者, 生仔女出來做甚麼? 炫耀嗎? 世界上有這樣著數的事嗎? 生了出來, 因為一打原因(好忙/好疲倦)就唔願教女?!

有許多家長, 就是不想錯過與仔女建立互信關係的黃金時期, 辭工, 做全職爸爸/媽媽, 寧願賺少一點, 一家人省一點, 目的就是教仔教女.
‹ 上一主題|下一主題