用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚pm & 學之園am?
樓主: sandyht
go

劍嗚pm & 學之園am? [複製鏈接]

DEPENDS 您想他變成怎樣

小曳人,可否講多D關於這一點,有什麼分別?謝謝

‘其實你睇兩間學校畢業生讀乜小學就知佢地嘅唔同之處!基本上揀嘅家長口味都有d分別!’

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 24# snowygary 的文章

分別係~ LH嘅畢業生會傾向入注重語文/活動教學嘅學校
KM嘅~ 就傾向入傳統小學 (包括傳統名校)
恐龍家

~ LH嘅畢業生會傾向入注重語文/活動教學嘅學校------是否一些新晉直資

~ 就傾向入傳統小學 (包括傳統名校)
﹣﹣﹣﹣﹣是否你選原因?

多謝分享,小曳人

而HKPS又是否跟KM差不多 傾向入傳統小學 (包括傳統名校) ,不好意思,那麼多問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 27# snowygary 的文章

其實... 我鍾意hkps (ascot) 多dd架!

不過我當年無報N1,到K1時就唔想再轉校 (不過都唔收啦~咁少位!)
恐龍家

老實說,在選擇學校時,也是LH與KM之爭,不過,最後我們為哥哥(0703)與細佬(0903)選擇了KM。

其實我自己本身是喜歡LH的,一來我們住LH附近,LH夠近,搭校車只需十分鐘,二來,我帶過小朋友上LH playgroup,感覺到他們的老師很友善,而且行政安排也好,三來,LH的課程著重兩文三語及培養學生多創意(你在他們的open day,看到學生的作品你就會明白什麼是鼓勵創意)。

但我老公則持相反意見,他喜歡KM,喜歡KM課程深、功課多,因為他認為小朋友由易去難會較辛苦及難適應,但若然由難去易則可以鬆容面對,加上如果在幼稚園三年已有一良好紥實的基礎及久經訓練(e.g做功課、面對評估、考試),那麼升上小學,在適應方面應不會有太大的問題,可要知道,香港的小學,就算聲稱是愉快學習、活動教學,都一樣要背書、考默,所謂活動教學,只是形式,內容也是一樣,除非,你選擇如陳守仁、蔡繼有等直資小學,可能相對會少功課一點。

而事實上,大仔在KM兩年真的另我刮目相看,首先,N班時,KM已有系統地讓小朋友接觸功課、認讀中、英文生字,小兒沒有抗拒之餘,還十分享受,你會見到他真的懂得認讀字詞、懂得讀reader內的英文句子,到現在K1了,KM也是利用不停drill的方式去加深及鞏固學習,小兒現在面對每天二至四份功課,也是感到輕鬆,而且學習動機也好,我相信往後兩年,當他習慣了做功課之後,會感到上小一後也不是太困難吧!

我認識同區媽媽,他們大多數的小朋友也在LH讀書,若然和KM比較,他們會覺得LH著重閱讀,經常有課外書回家與家長共讀,但相反,以N班來說,沒有功課,而且沒有太多認讀中文,只有認識phonics及英文字母。

所以,兩間學校取向及特色也不一樣,真的好視乎你為孩子們選擇小一的取向,希望這些資訊可以幫助各位。

純屬個人意見
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

原帖由 bonnielhp 於 11-4-20 14:14 發表
老實說,在選擇學校時,也是LH與KM之爭,不過,最後我們為哥哥(0703)與細佬(0903)選擇了KM。

其實我自己本身是喜歡LH的,一來我們住LH附近,LH夠近,搭校車只需十分鐘,二來,我帶過小朋友上LH playgroup,感覺到他們的老師很友善,而且行 ...

我去年就揀了LH。其實2間都好,只是看那間學校更能發輝您小朋友的潛能。下過有幾方面想clarify:

1) LH每周也派發中文字card,我很驚訝原來我小朋友已懂了那麼多中文字,N班已懂認一些較多筆畫的字如運動、樹木、毛衣、媽媽、眼睛等
2) LH也有教英文字,每隔一段時間便派發英文字書而非字咭,而事實上學校著重phonics多於認英文字,因為識phonics及識讀已能併出該字而並非去認英文仔

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 bonnielhp 於 11-4-20 14:14 發表

其實我自己本身是喜歡LH的,一來我們住LH附近,LH夠近,搭校車只需十分鐘,二來,我帶過小朋友上LH playgroup,感覺到他們的老師很友善,而且行 ...

我當年都係LH vs KM, 同bonnie一樣都係自己鍾意LH而老公就鍾意KM, 佢唔鍾意LH起商場入面, 覺得唔似一間學校, 最後就因為由我地屋企去LH校車要兜好耐就放棄左LH.

讀完之後好鍾意KM, 學校好有系統咁教, 小朋友學野之餘亦都返學返得好開心, 學校有好多活動, 比起我個女而家K1呢間唔著重學術既學校更多, 老師超級好, 即使我地而家轉左校就黎一年, 老師間中都會起FB問候我地, 無後悔到當初揀KM

講真初初轉校真係超級後悔無留底起KM, 轉左校更加覺得KM真係正!

請問BONNIE,ELMOLLY,1.你地BB的英文程度如何?因別人說英文‘可能’沒有HKPS好,但又聽過比較之下不會差很遠,另外聽過有否LETTERLAND , PHONICS之類?閱讀方面學校點做?2.PM國際班K2先有英普班,可對他們的兩文三語情況作一些評價嗎?
3.最重要的是他們的P1 ALLOCATION好似比LH高DD LEVEL(將LH派位用KM方式排法便知(用EXCEL做)),這方面你們怎看?。
感激回覆:-|

原帖由 elmolly 於 11-4-20 18:52 發表

我當年都係LH vs KM, 同bonnie一樣都係自己鍾意LH而老公就鍾意KM, 佢唔鍾意LH起商場入面, 覺得唔似一間學校, 最後就因為由我地屋企去LH校車要兜好耐就放棄左LH.

讀完之後好鍾意KM, 學校好有系統咁教, 小朋友學野 ...

我有睇你寫blog, 知道你為女兒轉往一所出名龍校, 但不時見你仍非常愛念這隻貓頭鷹; 現時我兒子就讀KM N班,
每當步入校門時, 都笑容滿面, 我常常幻想他在校園內有甚麽奇遇? 慶幸每當學校有親子活動時, 我都會參與, 才明白兒子為何愛上學校; 現在兒子看到貓頭鷹便大叫並很雀躍, 我知道沒選錯了.

原帖由 elmolly 於 11-4-20 18:52 發表

讀完之後好鍾意KM, 學校好有系統咁教, 小朋友學野 ...

emolly, 您間名校人人都想入,你o甘講我愈來愈驚同您一樣呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 11-4-21 09:08 發表

emolly, 您間名校人人都想入,你o甘講我愈來愈驚同您一樣呀

你都轉校呀?
放心放心,學校進步中... 你俾d空間佢,唔好咁高要求下下同以前比就ok
初初你預會淺好多...
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-4-21 09:19 發表

你都轉校呀?
放心放心,學校進步中... 你俾d空間佢,唔好咁高要求下下同以前比就ok
初初你預會淺好多...

我唔係佢果間,其實我係擔心個教學模式會唔會好似KM/LH o甘好在開開心心下教識佢嘢

牛牛而家好得意呀!係咪出年先報N?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 11-4-21 09:39 發表

我唔係佢果間,其實我係擔心個教學模式會唔會好似KM/LH o甘好在開開心心下教識佢嘢

牛牛而家好得意呀!係咪出年先報N?

轉校一定有適應期,both 大人細路都係!

牛牛成日笑 架 又成日俾哥哥蝦!
係呀~ 出年到牛牛喇!
恐龍家

原帖由 snowygary 於 11-4-21 00:38 發表
請問BONNIE,ELMOLLY,1.你地BB的英文程度如何?因別人說英文‘可能’沒有HKPS好,但又聽過比較之下不會差很遠,另外聽過有否LETTERLAND , PHONICS之類?閱讀方面學校點做?2.PM國際班K2先有英普班,可對他們的兩文三語情況作一些評價嗎 ...

KM pn係無phonics, 要星期六既興趣班先有, K1就會有, 不過KM唔係用letterland. 如果同HKPS/LH比, 可能KM既英文唔係太出色(但唔代表差), 因為KM既am class每日只有一個鐘既英文, HKPS/LH就am, pm都有net做班主任. 我女舊年返am, 我係由pm轉am既, 因為我覺得咁細個就返pm唔係太好, 但我見佢對英文既了解一d都唔差, 返左學仲講多左英文. 如果你著重既係英文, 就只有KM既pm class, HKPS, LH係你杯茶, KM最好既, 係overall都好平均.

原帖由 fishingcat 於 11-4-21 02:47 發表

我有睇你寫blog, 知道你為女兒轉往一所出名龍校, 但不時見你仍非常愛念這隻貓頭鷹; 現時我兒子就讀KM N班,
每當步入校門時, 都笑容滿面, 我常常幻想他在校園內有甚麽奇遇? 慶幸每當學校有親子活動時, 我都會參與,  ...

oh, 好多謝你既支持, 我個blog都已經封晒塵喇

係呀, 個個都話KM深, 小朋友辛苦, 但讀完後, 真係覺得好多野玩好開心, 老師又好. 今年2月同個女返KM探老師, 英文老師離遠一見到已經大叫我女個名, 連暑假淨係教過阿女一個月既老師都記得佢叫咩名同埋係點樣, 真係好impressive!

原帖由 brrbaby2007 於 11-4-21 09:08 發表

你都知我女果間唔係咩名校, 只係一間半條龍學校, 你果間就係. 你預左大人細路都要適應下, 因為模式好唔同, 放心啦, 我有朋友囡囡讀緊你囡囡會轉果間學校, 佢話好好呀.
‹ 上一主題|下一主題