用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS kinder interview on 10 Feb, and you?
樓主: newmama0724
go

CDNIS kinder interview on 10 Feb, and you? [複製鏈接]

醒目開學勳章

very bad experience....

my boy started crying when i tried to leave the classroom, the teacher asked us to leave the room, the teacher at the corridor said give us 5 mins to calm him down. my boy did stop crying  but he still wanted to hang on with us a bit, then another teacher (looked more senior) told my hubby that my boy was not ready for the interview and asked us to submit application again.

this also happened to 2 other kids in my son's group, total we got 4 kids in a group, at least 3 of us were being told "not ready for interview & apply again"

i saw at least 2 kids in other group got the same message from the "senior teacher"

staff there were not helpful and friendly....

anyway, good luck to you all!

原帖由 newmama0724 於 11-1-10 10:57 發表
Kiki.kiki,

How's the interview?

Can you share?

kiki.kiki,

Thanks for sharing.
I'm sorry to hear that.

My girl might just like your kid.

That means they don't want the crying children. I know they are looking for indenpendent and smart kids. Crying itself doesn't mean stupid or denpendent.

If the teachers you met are not friendly, I guess others are the same.   

原帖由 kiki.kiki 於 11-1-12 18:30 發表
very bad experience....

my boy started crying when i tried to leave the classroom, the teacher asked us to leave the room, the teacher at the corridor said give us 5 mins to calm him down. my boy did ...

iusiube, florencewongpy,

How's the interview? Can you share?

interview

當日情況係: 家長係房等, 小朋友 (4個一組), 跟2個外籍老師去另一地方面試, 我問返我個囡問咩題目, 佢話去左玩滑梯, 之後去睇故事書, 故事內容講巴士, 其他佢就答我唔到. 約45分鐘左右, 出黎佢已經好疲倦. 我其望唔高, 因今年有400人, 但只有40個位.

你in 既方式同kiki.kiki唔同既?你個小朋友係米in 三歲班?

你話你個女都幾怕羞,佢肯跟老師去in米乖囉!

得40個位咁少?點知架?
四歲班會唔會多D位?

原帖由 florencewongpy 於 11-1-24 21:21 發表
當日情況係: 家長係房等, 小朋友 (4個一組), 跟2個外籍老師去另一地方面試, 我問返我個囡問咩題目, 佢話去左玩滑梯, 之後去睇故事書, 故事內容講巴士, 其他佢就答我唔到. 約45分鐘左右, 出黎佢已經好疲倦. 我其望唔 ...

interview

係呀, 我個囡IN 3 歲班,  點知得40個位, 係當日老師講既, 因我發覺我個囡如果有我在場佢就表現得特別怕羞同會哭, 所以我決定一試只有爸爸同佢去面試, 果然獨立很多, 但當日老師點名時, 佢都無啋人, 都要D時間WARM UP, 不過佢唔哭同肯跟老師出去已一大進步, 之後去IN KCIS 又係爸爸同佢去, 又OK喎! 所以之後我都唔會同佢去IN架啦, 你又幾時IN呢?

回復 26# florencewongpy 的帖子

你個女好乖喔!

我個女太黏我喇,就算爸爸陪住去我念都應該係咁!

佢上French時都唔肯我走出課室,一出即喊,以為工人姐姐送去會好D啦,點知一樣唔比佢走出課室!唉!

我10號in,真係驚佢喊!

KCIS係小組面試,容易嗎?
係米好似victoria咁?

我個女下個月in!

原帖由 florencewongpy 於 11-1-25 22:41 發表
係呀, 我個囡IN 3 歲班,  點知得40個位, 係當日老師講既, 因我發覺我個囡如果有我在場佢就表現得特別怕羞同會哭, 所以我決定一試只有爸爸同佢去面試, 果然獨立很多, 但當日老師點名時, 佢都無啋人, 都要D時間WARM UP ...

kcis interview

下個月先IN? 非常容易, 佢叫得你去IN多數都OK, 不過唔知關唔關我早報名既關係, 我2年前已報左名, 當日我都係無去, 小組6人IN, 家長同一房, 2個老師同小朋友玩及問問題, 家長就同校長傾計, 過程約20分鐘, 校長只問了我老公個囡讀邊間就問完啦, (可能本身讀國際學校都無咩大問題) 因聽見佢問其他家長 有否在家講下英文, 學校驚小朋友未能適應, 因佢地全英語上堂. 另一邊先生就叫小朋友拍下手, 拍下頭咁, 我個囡又唔SO人, 之後老師搵香蕉, 蘋果咁問下小朋友係咩, 我個囡又答得好快喎. 第2日就收到電話話收我個囡上午下午都得, 仲要一星期內覆及俾$10200 DESPOIT, 到最後我都無俾, 因較喜歡CDNIS, 如果到時CDNIS話收我個囡, 咁果$10000 就無左啦. 3月又要去IN GSIS, 你個囡仲有無IN另一間TIM呀?

原來係咁,真係好似victoria。
KCIS打電話比我時話淨係得下午班,問我in唔in,梗係in左先算。

CDNIS咁難入,要評估小朋友咁多野,仲要自己入課室in,我真係無信心!

我個女3月3號都in GSIS喔,你幾多號in?

話時話,你無比一萬蚊,應該有back up,而家讀緊個間係back up?

原帖由 florencewongpy 於 11-1-28 23:15 發表
下個月先IN? 非常容易, 佢叫得你去IN多數都OK, 不過唔知關唔關我早報名既關係, 我2年前已報左名, 當日我都係無去, 小組6人IN, 家長同一房, 2個老師同小朋友玩及問問題, 家長就同校長傾計, 過程約20分鐘, 校長只問了 ...

KCIS 開頭打俾我都話只有下午班, 但IN左後又話上下午都有, 可能好多人IN左都無俾留位費所以仲有好多位, 我地3月2日IN GSIS呀, 呢間咪仲難過CDNIS, 上年120人IN, 得27人PASS 個TEST, 都係無其望, 因我個囡讀WOODLAND, 可讀到5歲既, 如果今年衰晒就下年再黎過, 你囡囡讀邊間? 有IN VICTORIA? VICTORIA 同其他 IS 原全2回事喎!

總之兩間都難入,我既期望唔大!因為希望越大,失望越大嘛!

我個女而家係Kingston讀緊,而家煩緊點揀backup學校!

總唔可以間間都比deposit!

原帖由 florencewongpy 於 11-1-29 21:50 發表
KCIS 開頭打俾我都話只有下午班, 但IN左後又話上下午都有, 可能好多人IN左都無俾留位費所以仲有好多位, 我地3月2日IN GSIS呀, 呢間咪仲難過CDNIS, 上年120人IN, 得27人PASS 個TEST, 都係無其望, 因我個囡讀WOODLAND, ...

Kingston 都唔錯呀, 又有一條龍, 妳都唔使太擔心呀, 我下個BB都想報Kingston呀, 不過有D遠, 我住港島區呀, 你點睇間學校呀? 小朋友係咪都可講流利普通話同英文呢? 我上星期去Victoria school visit, 見老師及小朋友都以 Cantonese 為主,問個校長問題,  佢樣樣都好似夢查查咁, 所以對間學校印象麻麻. 所以下個BB會 Kingston or Woodland

D小朋友仲係學緊講野階段,暫時未知道佢地講得好唔好。不過的確有媽媽同我講個小朋友既普通話進步左!

我都唔知呢間好唔好,幼稚園同小學都係九龍塘,中學就係沙頭角,超遠!

你對間學校有咩評價?

原帖由 florencewongpy 於 11-2-2 22:47 發表
Kingston 都唔錯呀, 又有一條龍, 妳都唔使太擔心呀, 我下個BB都想報Kingston呀, 不過有D遠, 我住港島區呀, 你點睇間學校呀? 小朋友係咪都可講流利普通話同英文呢? 我上星期去Victoria school visit, 見老師及小朋友 ...

你囡囡係咪由一歲班讀到而家? 佢英文流利嗎?在家會講英文及普通話嗎? 因之前去過小學部行左個圈, 見到學生好有紀律, 英文口音都好標準, 唔會好港式, 唔知幼稚園部係咪咁呢? VICTORIA 一間有太多班啦, 一班又成30人, KINGSTON請問有多少班及人數幾多?

我個女幾個月大時報名,但係都排唔到一歲班,只係排到兩歲下午班!

自從個女出世,我同老公都係同佢講英文,識聽普通話多過廣東話,但大部分都明白既。其實佢六個月大開始係Tutor Time讀,聽慣普通話,由細聽到大,聆聽能力ok,加上我識普通話,曾有一段時間同佢講普通話。
佢既同學較少全英,大部分都係以廣東話為主,但係當然會聽得明英文,會講英文,我聽到D媽媽同小朋友講廣東話多。

我無去到小學部既開放日,係米大部份學生都係講英文?口音都ok?

原帖由 florencewongpy 於 11-2-8 23:00 發表
你囡囡係咪由一歲班讀到而家? 佢英文流利嗎?在家會講英文及普通話嗎? 因之前去過小學部行左個圈, 見到學生好有紀律, 英文口音都好標準, 唔會好港式, 唔知幼稚園部係咪咁呢? VICTORIA 一間有太多班啦, 一班又成30人,  ...

Hi Kiki, I am also targeting the same schools for my boy although he is 2 years younger than yours.  Since you mentioned the CIS, if you child gets accepted will you transfer to CIS after spending one year with cdnis?  I wonder having one year at the cdnis will help with CIS admission....As for esf, which one did you apply and is your child in cat1 or 2?  Thanks.
原帖由 kiki.kiki 於 11-1-2 23:53 發表
我地有朋友對仔女响cdnis讀, 朋友話幾好, 而且環境好又有中文讀, 所以叫我地去考

我冇諗, 我b係細b, 考到收我先算啦, cis要今年先可以報, 佢地pre-preparation班係4歲

我仲報咗esf, 不過只係waiting list

...

The website says that Canadian passport holders get priority, is this true?  I wonder how many Of the 400 applicants are canadians and how many canadians are admitted.
原帖由 florencewongpy 於 11-1-24 21:21 發表
當日情況係: 家長係房等, 小朋友 (4個一組), 跟2個外籍老師去另一地方面試, 我問返我個囡問咩題目, 佢話去左玩滑梯, 之後去睇故事書, 故事內容講巴士, 其他佢就答我唔到. 約45分鐘左右, 出黎佢已經好疲倦. 我其望唔 ...

newmama :

How is the interview, Can you share?

florencewongpy,

說起面試,還真要謝謝你呢!你的經驗給了我提示,女兒也由爸爸帶去面試呢!

尋日好順利,佢肯拖老師手跟佢走(無小朋友喊),足足見左45分鐘,佢第一個返圖書館,見到爸爸好開心。

我問佢係裡面玩咩,佢淨係話我知畫畫,用普通話數數,爸爸話有一個中國人老師,唔知係唔係普通話老師。問佢有唔同老師講野,佢話有,但就講唔出講左咩!總之佢好開心!

佢唔喊真係好好,都起碼有D希望,但咁多人爭咁少位,無咩期望!

原帖由  於 11-2-11 11:50 發表
newmama :

How is the interview, Can you share?
‹ 上一主題|下一主題