用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 york自從上咗新聞後,今年係咪無咁多人揀佢呢 ...
樓主: Edvychan
go

york自從上咗新聞後,今年係咪無咁多人揀佢呢 [複製鏈接]

回覆 2# vic6 的文章

Hi vic6,

e.....你個小朋友係小學組嗎, 因為我記得幼稚園組是沒有名次, 只得grading - (a,b,c,d)的, 如有錯, 請更正我呀.

其實講番個topic"自從出咗單新聞後,想知道大家對york點睇?係咪少咗好多人揀佢呢?"

樓主, 其實多唔多人揀york唔重要, 最重要係你自己喜唔喜歡間學校, 同適唔適合你小朋友讀,先至最重要的....

醒目開學勳章

我都想入int'l but 比左local,我share 下我experience, 我去左11間kinder interview,sofar York係我頭3名(老師,環境,玩具,books etc).
其實好耐之前我都有2位呀e係到教,重有2個e生係到讀,女,去左st.mary男唔記得but係 poly 社工graduated,唔好講咁耐,我個fd仔仔o岩o岩p1都係york去左宣小.佢都話york好好+英文真係好強.我見過佢小朋友真係好叻好c文又有禮貌.
我唔係好受其他人影響ge人,要自己了解過,去過,睇過,observed過,先知道咩suitable for自己小朋友.

我姪女的英文好勁, York 鼓勵佢逐個英文試考,這可表現學生的恆心、毅力、和好學精神, 小學校長會欣賞 。  York 這種方法,我也讚同。   就算讀其它名校,都應該準備這些資料。

咁大家估咁多直資學校出事...之後會唔會無人揀?
個d仲商業化....居然拎d錢去買股票...==

有時間學校咁agressive先好.

我個女都有pm offer 呀,
我仲諗緊讀唔讀呀!
不過我都同意間間學校都係咁商業化,
就算你比錢出去讀都係架啦,
最重要係
1.d老師有無愛心?
2. 學生開唔開心
3.學生學業成績
咁佢又3樣野都有wor,
除左單負面新聞之外,
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

其實我親戚係一頗有名既津小教書,我都有請教佢點選幼稚園。佢間學校都收好多st cat, kv & york 既學生。佢同我講st cat出黎既學生各方面都好,york既學生英文好,底子打得好好。佢間小學p1全級第一都係自己扣門考入既york畢業生。佢話學校選學生係睇小朋友本身既能力,好少睇佢來自邊間幼稚園更唔會理間幼稚園既是非。(都係既依家教書既都好鬼多野做,唔通收個學生仲要理埋間幼稚園既是非先決定收唔收咩!)
不過,我target係直資同私學,所以都想知道york既學生多數入邊間私/直小。

絕對有影響! 原本對york認識都唔多, 只係有個friend個侄入左陳守仁諗住都ok ar?!  可以一試...點知見到單news連報既意欲都無, 因為本身係catholic, 更加唔認同佢既做法!

Actually,what is the difference between int'l and local steam??? 2010 is it the first year of having the int'l steam??? if i got the local am offer,can i change it to int'l am?

國際班轉主流班機會好細了,因為國際班一早FULL哂,而主流班都或者FULL了,因為見到有媽咪話,要等到下年四、五月才會安排面試,即是話,要睇吓下年三月交雜費時,有冇人Give up offer,才有位interview下一批申請者。

國際班是一位本地班主任,和一位net班主任,全英文,另加每日25min PTH
主流班沒有net班主任,和不是每天PTH,其餘資料我就不清楚了。

原帖由 bluebluebe 於 10-11-27 01:40 發表
Actually,what is the difference between int'l and local steam??? 2010 is it the first year of having the int'l steam??? if i got the local am offer,can i change it to int'l am?

After interview of int stream, they also give me local offer.  But
actually interview for local stream, they already accept my son.  The teacher said the syllbus are the same.  The only different is int' stream has one more NET to stay in classroom.

兩個小朋友同樣醒目,當然還會看其他因素,如家庭背景,父母學歷,有冇certificate,有冇攞過,家長诚意.....所以變數太多了.

初初有News 話學校上頭條係非常唔開心,但現在慢慢發現這還好,冇太多人爭,有國際班,連細女都可有英普的學校讀.  现在PN也是國際班的,但如果K1冇國際班讀,我也寧去有學券的了,學费太贵又小了NET和PTH,好似值,不如去那些出名又平的,如糧堂,宣道,創價....再出外補英普.

不過,我相信校長也會盡力挽回聲謦,話哂佢有咁多間kinder.  York係最大,最進取的.  

Commercial 有冇唔好,大多私營機構也賺最多錢,相比政府部門,佢要commercial就一定會交工課.

原帖由 yinghung1234 於 10-11-26 09:06 發表
完全無考慮過呢間 , 出左事更叫朋友唔好揀 , 如果我係小學校長 , 兩個小朋友同樣醒目 , 我會揀另一間名聲較正面d 囉.

牟利牟到出晒面 , 遲d又唔知有無其他野爆出來. ...

同意.

原帖由 PEGGYP 於 10-11-26 10:56 發表
by the way, 我個仔剛剛去左”校際朗誦節”比賽,當日d對手係有kv,sc...etc,sc有家長重帶個老師一齊去(最後加操),好誇張...但最後取得甲等成績既就係一d好普通既kg,我唸呢d係家長既功勞.
我只係想講考到好既小學,不單是學校功勞, 我唸家長既付出先 ...

‹ 上一主題|下一主題