用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會轉校長後...?
樓主: virginia_328
go

港大同學會轉校長後...? [複製鏈接]

kenfu,
其實直資學校始終係新, 不斷改革係正常的, 學校是很願意聽家長的意見, 家校亦合作得很好。
唉! 邊間學校的校長會容易做的呢 !
iwff
原帖由 kenfu 於 10-11-23 12:28 發表

希望你都有機會出席他們的家長會. 當你聽到一班家長話想小朋友讀得開心d, 輕鬆d; 一班家長話課程太淺, 想教深d, 教多d ...... 咁你就知道個校長有幾難做.
睇BK已多年, HKUGA最大的問題是班家長太投入, 投入到學校都 ...

醒目開學勳章

你唔講又沒有留意
但我兩次去first interview - second part and second interview
都係下午,又唔覺,但係...
學校應該吵鬧過sport centre
尤其一到break time

原帖由 kenfu 於 10-11-23 14:38 發表

Just my experience with my child share with you:
One day, my son and I went to Chai Wan Sport Centre from Chai Wan MTR station. My son said why this school was so noisy (my son was 6 years old on tha ...

醒目開學勳章 王國長老

所以我覺得今年校長決定見家長, 做得好!
(TO BE HONEST, 唔止校長, 其實家長之間, 之前亦覺得咁做係好)
今年家長o係上課時間黎面試, 自己黎睇真實既一面, 嘈唔嘈, 曳唔曳, 開唔開心, 秩序點樣, 等家長自己觀察, 真係覺得唔掂, 俾offer佢都唔會考慮註冊啦!
而唔同家長對學校有唔同期望, 亦真係有發生, 因為之前學校只考學生, 唔考家長, 所以有d家長黎到, 都唔知應該expect咩野, 又或者忍唔住將自己小朋友同人地學校比較, 當見到有唔同就好緊張--我唔可以話家長有咩唔岩, 只可以話, 資料錯配了
有d傳統學校, 我會話, 唔會點take家長意見, 譬如, 有學校6年都係一個飯商, 唔會問學生/家長意見, 食就食唔食就自己帶--雖然係好小既事, 但其實都反映到學校同家長之間溝通模式, 當然, 老土講句"民主係有代價", 但校方肯俾機會家長講, 會參考家長意見, 應該都係一件好事黎既

原帖由 kenfu 於 10-11-23 02:38 PM 發表

Just my experience with my child share with you:
One day, my son and I went to Chai Wan Sport Centre from Chai Wan MTR station. My son said why this school was so noisy (my son was 6 years old on tha ...

你就好啦, 可以諗"慶祝" o羅!
要$1000留位費, 我之前o個 d都只係$400間, 真係要快d諗清楚!

原帖由 ziyi 於 10-11-23 13:26 發表
想清楚好一些
港同留位費都要1000元
差不多夠一家3口的我去食一餐buffert 興祝的

醒目開學勳章

下午ELA時間,有人在學西洋劍,又人出去學校外面考察
但都唔夠隔壁的sport centre很吵
First interview - second parts未夠鐘唔俾入,我跟另一個家長都係去了sport centre坐一會
反而很多老人家在sport centre 談天說地
亦可能是因為我個馬騮囡比他們還吵耳
真的,有時我都怕了我的馬騮囡,幾想借聾耳陳對耳
好彩你的小朋友沒有機會跟我家的一起,否則你家小朋友一定好想打佢兩鑊

原帖由 kenfu 於 10-11-23 14:50 發表

Your interview times are the school normal teaching time??

May I ask DSS 課程 and 程度,also need to符合教育局的規定?
I thought DSS do not need to follow 教育局的規定 and they have freedom to do whatever they want !

kenfu
我覺得"朋輩" 的影響亦很大, 相信在品德較好的學校學習, 在家校合作下, 更能事半功倍!
原帖由 kenfu 於 10-11-23 14:38 發表

醒目開學勳章

係有指引的
我去音小也好,港同也好,真道也好,
一定有家長關心這問題,並提問

原帖由 harbinhk 於 10-11-23 14:59 發表
May I ask DSS 課程 and 程度,also need to符合教育局的規定?
I thought DSS do not need to follow 教育局的規定 and they have freedom to do whatever they want !

醒目開學勳章 王國長老

難得有人肯陪我8
尋日出result, 當然今日多日講了, 而家唔8等幾時
原帖由 kenfu 於 10-11-23 03:16 PM 發表
Wow !!
I know why the head of the school head of HKUGA is so Big Big Big ... From this morning to this moment, is so many many parents concern HKUGA's matter.

charlotte_mom
剛致電查詢校車上落車地點問題, 職員回覆藍田區我住o個條村無站, 以你經驗所知係咪無得要求o架 ?
職員俾咗江小姐個電話號碼叫我自己問,不過佢無聽電話,  你有無資料知道如在"匯景"(最近屋企都要行10-15分鐘) 上落是幾點及幾錢 ?
請幫忙, 無校車點返學呀 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 15:26 發表
難得有人肯陪我8
尋日出result, 當然今日多日講了, 而家唔8等幾時

醒目開學勳章 王國長老

我今晚返去SEND條路線你睇睇
另外, 校車條線係跟學生居住情況, 年年都有調整的, 所以你今年問佳景, 佢地都未必答得實
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 03:51 PM 發表
剛致電查詢校車上落車地點問題, 職員回覆藍田區我住o個條村無站, 以你經驗所知係咪無得要求o架 ?
職員俾咗江小姐個電話號碼叫我自己問,不過佢無聽電話,  你有無資料知道如在"匯景"(最近屋企都要行10- ...

Virginia_328,
匯景應該有站的, 因有唔少港同學生, 我要回家找返d資料才可以覆你, 或者其他港同家長有冇校車資料係手可以現在提供呀?
iwff

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 15:51 發表
職員俾咗江小姐個電話號碼叫我自己問,不過佢無聽電話,  你有無資料知道如在"匯景"(最近屋企都要行10- ...

charlotte_mom & iwff
真係好多謝你哋嘅資料 . 感受到你們的熱誠! 多謝哂 !
我在另topic 見到"江小姐"佢哋嘅服務態度,有d恐懼!
但我只住"屋村", 非大屋苑, 所以佢未必會"就" 我, 我行去"滙景MTR口"都要10-15分鐘, 所以都是一個很重要的問題 !

醒目開學勳章

Charlotte_mom send埋俾我啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 15:57 發表
我今晚返去SEND條路線你睇睇
另外, 校車條線係跟學生居住情況, 年年都有調整的, 所以你今年問佳景, 佢地都未必答得實

Charlotte_mom
可否講吓港同學生既語文水準如何 (e.g. 英文 and 普通話),因為本人深信語文基礎對小學生來說是很重要的. Thanks a lot.

醒目開學勳章 王國長老

我女小5, 仔小1
岩岩既家長會, 我問校長, 我見我女個視藝老師係北京人, 之前都係教pth, 既然一個會講, 一個會聽, 點解唔考慮視藝用pth黎教? (有好多家長讚成, 我地對小朋友pth水平有信心到呢個地步)
我仔小1, 開學一個月, 已經學晒所有聲母韻母, 而家所有有拼音既野, 佢都讀得出, 當然距離"會講"仲有一段距離, 但既然學校係普教中, 即日日都有得聽同講pth, 再睇埋我女進度, 我完全放心
英文: 聽講讀寫都要學, 聽同講我唔擔心, 佢地慣架喇(你知港同收d咩學生架啦, 唔怕羞架嘛), 雖然唔係班班都assign到net做英文老師, 不過學校都有另外請part-time上單元, 目標係每一班都有機會上net既堂
舊年小4, 我女其中一本"上課用"reader係roald dahl, 你可以去睇下係咩程度, 我相信唔太失禮
好老實的, grammar係操得無人地咁多, 所以我自己會捉個女做練習(學校有教, 但唔練就唔記得), 學校鼓勵creative writing, 亦希望學生可以o係寫作時用多d生字
原帖由 loklik451 於 10-11-23 06:21 PM 發表
Charlotte_mom
可否講吓港同學生既語文水準如何 (e.g. 英文 and 普通話),因為本人深信語文基礎對小學生來說是很重要的. Thanks a lot.
‹ 上一主題|下一主題