用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村學校(更新:有無家長已收到offer喇?) ...
樓主: haydenden1023
go

又一村學校(更新:有無家長已收到offer喇?) [複製鏈接]

佢話擴建的校園中會增加不同的活動室,e.g. 大禮堂、圖書館...etc.
課室就由24個增至32個......唔知有無記錯...有錯請更正......
不過唔知佢是否年年都是(大約)收咁少學生呢?

原帖由 嘻嘻 於 10-11-1 01:43 發表
又話擴建校園,課室多咗,但收生又得咁少

原帖由 嘻嘻 於 10-11-1 00:25 發表
老師考我囝囝: 公仔既眼睛,鼻鼻同我囝囝自己既鼻鼻喺邊度,玩疊高玩具,傳波波(ok全部做倒哂)
又問我囝囝問題:邊個帶你嚟呀?你叫咩名呀?
(答都無答過,又無眼神接觸)
最後我囝囝連by by都無表示
唉.....屎緊 ...

我諗我同你係同一個老師
好young..
係呀, 都有疊玩具同傅波波
我個女唔識傳波

佢同我講最快聽日就有電話通知
不過我無收到

我同老公都好鐘意個環境同d老師
希望聽日大家都會有好消息!

我係30號11點去in架,問題如下:
1.問姓名,幾多歲
2.邊個帶你嚟架
3.餵奶奶比bb飲
4.辨別水果及問橙酸定sweet
5.拎把梳出嚟問係咩嚟?(我阿仔仔話唔知喎=.=')之後再問把梳用途(答到)
6.問眼耳口鼻同頭髮位置
7.比糖講thankyou
跟住走得

有冇人知佢地仲有冇第二日interview呀?原來得咁少位咋,今年搵學校競爭真係好激烈喇....

原帖由 haydenden1023 於 10-11-1 09:54 發表
我諗我同你係同一個老師
好young..
係呀, 都有疊玩具同傅波波
我個女唔識傳波

佢同我講最快聽日就有電話通知
不過我無收到

我同老公都好鐘意個環境同d老師
希望聽日大家都會有好消息! ...

你呢個interview都比較上難喎...

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-11-1 00:33 發表
你問咁少野咋?我11am in,佢考我個仔勁多野!
1)問佢報名幅相係邊個
2)4個不同形狀積木,老師砌一次拆開後,叫我仔順序砌一次
3)問積木顏色
4)兔仔拼圖有3件衫,要砌老師指定果件,其餘兩件放入衣櫃
5)攞架綠色的士問係咩 ...

其實係唔係我們理解錯誤呢,佢間學校咁大,點會只係收120個咁少呀,會唔會係上午120,下午120,全日又120呀?

另外,聽講佢的k1小朋友會中途轉校,我估多數係因為那些小朋友有其他其心儀的學校收左之故,這是不是真的呢?有沒有讀緊的媽咪知道你的小朋友的同學仔會唔會就係咁讀讀下就轉左校呢?

我對這暑學校的感覺很怪,好喜歡他們的環境,老師又好似好有禮貌,但又唔知點解唔係太多人讀,會唔會我們當日interview見的一切都是假的????

希望有d過來人媽咪俾下意見!

(雖然仲未知收唔收自己,但都想知多d先)

醒目開學勳章

1.問仔仔叫咩名
2.我係邊個,跟住比左張貼紙佢
3.拎個bb叫仔仔餵佢,問眼睛,鼻鼻係邊,
佢同我既鼻係邊
4.拎左架小巴,的士同巴士問係咩,我仔答3次都係車車(因為佢唔玩車),但係miss係要佢講出3架分別係咩車,之後阿仔搶左架小巴玩,跌左落地,我叫佢"汁"返,個衰仔仲話架車有聲
5.miss推架車比佢接住再推比我,但係仔仔一接到就即刻勁大力推返比miss,結果第2次先成功
6.簡糖糖,走得
我一走出門口已經打定輸數~

之後個簡介會我見d miss真係會同小朋友玩,我仔係個塊板度睇數字數手指,有個miss又真係陪佢一齊數,唉如果個一幕包埋interview計分,我諗我會信心大增~
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

原帖由 bibikids119 於 10-11-1 15:38 發表
我係30號11點去in架,問題如下:
1.問姓名,幾多歲
2.邊個帶你嚟架
3.餵奶奶比bb飲
4.辨別水果及問橙酸定sweet
5.拎把梳出嚟問係咩嚟?(我阿仔仔話唔知喎=.=')之後再問把梳用途(答到)
6.問眼耳口鼻同頭髮位置
7.比糖講th ...

之前我轉時間, 佢約我11月13號去in , 唔知到時有幾多位剩

原帖由 dolphinmama 於 10-11-1 16:40 發表
其實係唔係我們理解錯誤呢,佢間學校咁大,點會只係收120個咁少呀,會唔會係上午120,下午120,全日又120呀?

另外,聽講佢的k1小朋友會中途轉校,我估多數係因為那些小朋友有其他其心儀的學校收左之故,這是不是真的呢?有沒 ...

又一村名氣不太大可能係佢冇小學backup, 課程唔係太深同埋有d家長覺得學費貴掛

原來13號都仲有得In,
依我所見,30/10當日都有成300個面試號碼架,都唔少人架~!
但事實有幾多位,就真係唔知喇,我果日都有問過其中一個老師,如果起新校舍,係咪會收多啲學生,佢話未必架,因為新校舍係起一啲課外活動呀,禮堂呀,圖書館之類咁啦

原帖由 siujanjan 於 10-11-1 16:56 發表

之前我轉時間, 佢約我11月13號去in , 唔知到時有幾多位剩

原帖由 bibikids119 於 10-11-1 17:14 發表
原來13號都仲有得In,
依我所見,30/10當日都有成300個面試號碼架,都唔少人架~!
但事實有幾多位,就真係唔知喇,我果日都有問過其中一個老師,如果起新校舍,係咪會收多啲學生,佢話未必架,因為新校舍係起一啲課外活動呀,禮 ...

嗯, 不過有得in都試0下囉, 咁多玩具0岩晒個囡玩, 嘻嘻

我都唔知點解唔多人識又一村學校, 可能佢地課程真係唔算深, 同D名校幼稚園K1讀梗K2嘅課程, 係完全唔同. 但我覺得OK啦, 咁細嘅小朋友, 等佢開心返學係好重要, 起碼唔會話唔鍾意返學, 對學習亦從無抗拒.  我大仔剛畢業上小學, 細女就剛入讀K1.

原帖由 haydenden1023 於 10-10-30 23:50 發表
係bk, 好少有家長講呢間學校
我上網睇佢, 覺得個校舍都幾舒服
所以就申請k1

今朝去, 學校好明顯係做到好尊重今次o既interview
d老師都好有紀律o甘
對我地都非常nice

其實睇資料都唔差
有net, 普通話老師
而家重擴 ...

我估冇禁少人,今年上午有A-F班,A & B班是全日班,每班大概20人,其他班大概有二十幾至三十幾人。下午班照我所知唔係好多人(大概十幾人)。

原帖由 dolphinmama 於 10-11-1 16:40 發表

另外,聽講佢的k1小朋友會中途轉校,我估多數係因為那些小朋友有其他其心儀的學校收左之故,這是不是真的呢?有沒 ...

我問老師120人是否全部?
她清楚答我120人是所有部(即am,pm,fullday)的收生總數...

醒目開學勳章

個日個miss介紹都係話收120個人,有8班,每位老師有12個小朋友
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

我個仔4月出世,所以考d野深d啩?

原帖由 嘻嘻 於 10-11-1 16:35 發表
乜差別咁大既???係咪分咗大細仔嚟in呢?
我嗰個係勁細仔所以考少d?而大仔就考多d嘢??

果日我都問左個miss,對,total收120人!

原帖由 lovelinda 於 10-11-1 21:32 發表
我問老師120人是否全部?
她清楚答我120人是所有部(即am,pm,fullday)的收生總數...

家長會時, 我聽到係210人喎
唔通聽錯, o甘大間學校,o甘多老師
又擴建..
收o甘小學生?!

今日就應該收到信
希望得啦!

今日會有信架啦?我以為佢地今日先發信,聽日or後日先收到添~~好緊張哩!

家長會時, 個主任話星期二應該會收到
如果星期三都好唔到就可以打電話去問~~
Good Luck!!
‹ 上一主題|下一主題