用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 也許一切已太遲!?
樓主: 常樂
go

也許一切已太遲!? [複製鏈接]

原帖由 IGLOO 於 10-10-30 05:18 發表
"自然"的背後是很不自然,係要有一輪人工代的改造才可以自然地面對老師的問題。
yes

大家作為家長,必須要堅持自己的信念,要小朋友開心地成長,並不是代表不用學習,唔作準備,唔參加面試班,唔代表唔需要教子女簡單對答,
平日子女早上見到人會否說早晨?
有人給禮物會否說多謝?
坐時會否端正?
這些都是身教,說教是唔得的!

老師問你有無參加數學班,你可以答無,因為我爸爸每晚都會和我睇書,教我做功課,唔懂父母都會和我一同找答案。
我們放假時會到科學館參觀我最喜歡......
當然以上的都必須是事實,不能教子女說謊話,即是說平日家長與子女的生活就很重要了。

若果父母與子女有良好關係,父母又是主要的教導者,而且積極參加子女的學習過程,那一間學校會放過這樣的學生呢?!
你們是否重視小朋友在甚麼環境來學習?
你們是否重視子女的學習過程多過學習結果?
你們是否重視子女學習知識還是做人的態度與正面的人生觀呀?
那麼那些只重視小朋友是否參加很多課多活動的學校,你們相信這間學校是能配合你的教育理念來教導及輔助子女成長嗎?
你們是否相信那麼不斷迫使學生考取理想的學校是你們理想的學校嗎?
我聽到不少校長說︰「我唔想的,家長就是喜歡我們這樣呀!」
老師說︰「我唔想呀,校長要我這樣迫學生的,要做到增值,才可以保住學校的收生,保住收生,才能保住飯碗。」
家長說︰「我都唔想迫個仔,我都想給佢休息吓,唔參加不同的課外活動,好難找到好學校。」

各位家長,這個遊戲會這樣沒完沒了地玩下去嗎?我怕下代繼續下去,他們會BURN OUT 的,有無想過他們會有一天唔想再學這學那,只想整天在家中,甚麼也不想做了。

這遊戲總要有人叫停的,所有既得利益者唔會,我相信無人比作為家長更清楚自己子女需要甚麼!

我們想子女快樂成長,必須先與他們一同面對失敗,學校唔收唔代表無書讀,入唔到這些學校,那知你將來入的學校一定差過它嗎?!未必的

醒目開學勳章

同意小一面試有遊戲規則,唔收唔等於小朋友唔叻。

不過,無被催谷嘅小朋友,都會有DSS同私小收;同樣地,有唔少被努力催谷嘅小朋友,亦有見好多間都未必有offer,做家長嘅仲勞氣。

如果小朋友面試失利,其實父母亦唔駛後悔當初無做呢樣無做嗰樣去谷佢,因為好多時,如果佢唔match間學校,你做幾多嘢亦未必有用。

除非你講嘅"催谷",或者"有預備"和"有非常手段培訓",係教佢禮貌同喜愛閱讀,晚晚陪佢睇書講故事,仲有細細個帶佢周圍見人,唔怕在陌生人面前講嘢。呢幾點,其實好多校長都提過,要家長係呢幾方面下功夫,又無呃人喎。唔止面試,長遠對個小朋友都係好事。

原帖由 d2343130 於 10-10-30 18:06 發表

如果已有信念不"催谷"小孩因要為小一入學面試而"準備考試". 那便不用認為太遲=沒為小朋友作好準備, 因這些已不是一般DSS/私校收生的準則. 她們應不會收你的小朋友.

所以她們的學位,真是留如"有有預備"和"有非常手段"培訓的小朋友.

沒有機會也不是你或你小孩的問題.

這是此"遊戲"之規則,並不代表你的小朋友不聰穎.
...

我想講有"預備"都唔一定有回報.  做哂所有野, 也唔係100%保証.  

原帖由 JustAFather 於 10-10-30 11:09 發表
只會留給有預備的人。

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

Deleted

你唔須要自責, 你講個D,我都有做, 花左好多時間精神, , 但結果都係.......: (

原帖由 Ivy.cheung 於 10-10-30 09:52 發表
好有同感, 我都開始自問係咪K1開始應該比多D堂佢上, 例如英文班、普通話班等等. 又或者幼稚園揾間出名D等等 ......

而家好似有D後悔, 但又想囝囝開心過童年, 唔想佢成日上堂做功課.

不過, 相信而家都係時候加緊點, ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

唔上要SMART, 重要特別鍾情大B.  由K1開始......

原帖由 Queenie_0012 於 10-10-30 18:22 發表
D 校長梗係咁講架喇~
唔通話俾你聽, 我地要D SMART 架~
要WELL TRAINED O既細路咩.

所以, 如果你小朋友平時少接觸外界, 咁就真係要TRAIN 下, 等去面試時, 唔會怯場, 已經好好. TRAIN 係指你自己教都得架喇. 去面試 ...

你講個D, 我都有做,好似圖書館由K2開始, 每2星期都去一次, 現在也差唔多...., 每天見到屋企樓下管理員會自動講早晨或午安.......其他也有, 最後結果都係.....: (

幸好, 今天都去了一間算是心儀的小學註冊左.  成個人都放鬆了.   不過我重有個細仔, 想去過多幾年又玩過呢D咁GAMES真係想CCCC.

原帖由 tojanice_ma 於 10-10-30 23:25 發表
大家作為家長,必須要堅持自己的信念,要小朋友開心地成長,並不是代表不用學習,唔作準備,唔參加面試班,唔代表唔需要教子女簡單對答,
平日子女早上見到人會否說早晨?
有人給禮物會否說多謝?
坐時會否端正?
這些都是身教,說教是唔得 ...

我都有做, 我阿仔都有哂呢特徵, 由佢IN K1開始已係一個開朗, 不害羞既小朋友.  校長又唔見鍾意我阿仔....

原帖由 traeh 於 10-10-30 23:33 發表

不過,無被催谷嘅小朋友,都會有DSS同私小收;同樣地,有唔少被努力催谷嘅小朋友,亦有見好多間都未必有offer,做家長嘅仲勞氣。

如果小朋友面試失利,其實父母亦唔駛後悔當初無做 ...

點解覺得學習=唔開心?唔開心,係因為小朋友去上課外活動,家長定必期望小朋友有成績,咁就會無形中push小朋友,小朋友又點會開心呢!

坦白講,我仔每星期有8樣課外活動,學英文,數學,國語,畫畫,游泳等。昨天我問阿仔好唔好cut一至兩樣,原因係想同佢花多些時間訓練小肌肉寫好字。佢一口拒絕我,話一樣都唔想cut,佢學得好開心。

我個仔有上面試班,原因好簡單:我哋唔清楚小學面試形式同要求!我地只有15分,要搵私小或直資backup。經過5個月的培訓,阿仔明顯有進步,我地兩公婆覺得縱使阿仔應該全軍覆沒,但在面試班所學既已有所得著。以阿仔05年12月尾細仔來講有兩個offer已經好感恩。

原帖由 35C9 於 10-10-30 11:21 發表
一世流流長, 學習有大把時間, 童年得一個, 支持要擁有快樂的童年!

有時學校選學生都要講下眼緣嘅,有哂呢d特徵只係一張入場券。

原帖由 WinkyLee 於 10-10-30 23:56 發表
我都有做, 我阿仔都有哂呢特徵, 由佢IN K1開始已係一個開朗, 不害羞既小朋友.  校長又唔見鍾意我阿仔....

醒目開學勳章 王國長老

講真丫, 就算幾標榜愉快學習既學校, 入學一樣面試一樣揀人, 點揀? 除左反應快人醒目人見人愛之外(無得train啦), 底子亦係assessment項目之一
所謂底子, 樓上都有講, 父母(((平時)))身教, 小朋友(((本來)))已經識既禮貌, (((日積月累)))得返黎既中英文閱讀oral水平, 全部都睇!

樓主我同意你講, 我只係想要一間可以關心仔女成長, 愉快學習既學校, 我又唔係要仔女成為人中之龍, 點解都咁難  奈何呢個社會就係咁, 套用小學紀念冊一句老套說話"學問如迹水行舟, 不進則退", 你唔谷, 大把人谷, 所以操fit d為左張入場券, 無可口非

家庭教育最重要....唔代表在校學習唔使理.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

非常同意.

我想舉一個例子, 就係, 如果父母沒有栽培仔女, 沒有為子女"盡力" 去叩去見去抽一間所謂熱門小學, 而係任由GOV 派了一所不知名的小學的話, 該父母所受既壓力一定唔比現在所謂不停TRIN UP仔女為入名校的父母小.

醒目開學勳章

係呀, 呢幾個真係最重要, 唔train會後悔嘅項目, 不過train完都仲要個小朋友match間學校, 又有眼緣同運氣。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:20 發表
除左反應快人醒目人見人愛之外(無得train啦), 底子亦係assessment項目之一
所謂底子, 樓上都有講, 父母(((平時)))身教, 小朋友(((本來)))已經識既禮貌, (((日積月累)))得返黎既中英文閱讀oral水平, 全部都睇!...

自問阿仔過往經驗, "黑"仔成日掛住身邊.  好運少之又少去探佢.  

原帖由 traeh 於 10-10-31 00:41 發表
係呀, 呢幾個真係最重要, 唔train會後悔嘅項目, 不過train完都仲要個小朋友match間學校, 又有眼緣同運氣。

Let's make learning a happy part of the process. My girl takes Maths class, arts class and Chinese lessons outside school when she was in K3, but she liked them! When kids are still small, they can be molded by you. I don't think being too relaxed is good for the kids. Later they will feel very hard to adapt to primary school life.

Interviews are actually competitions. When my girl was in K2, I did not train her too much and thought she would be ok. After interviews, I found that she could not answer academic questions like calculation and spelling. I thought she spoke quite clearly but I saw the other kids, they were much more confident and outspoken. So if you join the competition, you must prepare your kids well, though that  doesn't guarantee you will be granted a seat.

The school won't give mercy to kids who are not their cup of tea.

原帖由 traeh 於 10-10-30 23:33 發表

如果小朋友面試失利,其實父母亦唔駛後悔當初無做 ...

Agree....家長平時亦要有相當嘅付出才可以........

同意, 遊戲規則係咁, 唯有攞左入場劵先再愉快學習.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:20 發表
講真丫, 就算幾標榜愉快學習既學校, 入學一樣面試一樣揀人, 點揀? 除左反應快人醒目人見人愛之外(無得train啦), 底子亦係assessment項目之一
所謂底子, 樓上都有講, 父母(((平時)))身教, 小朋友(((本來)))已經識既禮 ...

其實....... 一樣米養百樣人
天才可能你唔攪佢都是天才
不過好多人都講小朋友是一張白紙
有d 野你唔教, 唔比人教又點會識

我唔係話家人唔可以自己教曬.......
不過出去學好多時可以比家長知道重點, 然後指導小朋友應用返出來
(我說話有懶音, 比言語治療教我們點教小朋友講野好好多, 我之前真的沒想過)

家教就更加一定要平日做得到出來, 唔係只有返學先用...... (雖然我細時係甘)

其實日日流流長, 你唔比小朋友學野做乜?
唔出去學都要在小朋友在家有野做吧
講好多故事又得, 做好多運動又得
甘一定有d 野小朋友是做得比較好吧
你唔會問學校點解唔收小朋友, 係因為佢好多電視節目都可以講返出來......

老實說比唔到最好都可以盡力比

當然遲唔遲沒人定啦, 加油啦, 人生漫長

‹ 上一主題|下一主題