用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學...大家點睇? ...
樓主: minijelly
go

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學...大家點睇? [複製鏈接]

It is quite funny that every year when people are awaiting for the results. Someone will start saying something like this. Thank you very much for your information.

I have chosen this school for my child because his cousin is in the same school, Grade 6 last year, and Grade 7 this year. He had a very happy childhood in the primary school life and is enjoying as much as he was in primary. He told us that teachers have a much higher expectation on them when they are in secondary. The discipline in the school is good, the senior grades are friendly, and they have to work much much harder to study. He has convinced me that the school is just the type I want. Happy in primary, and hardworking in secondary.

As for the example mentioned in this thread, the only thing that come to my mind is, no matter which school you are from, 林護 is a very tough school, and you have to work really hard. Student from WKF can enter that school, which is a band 1 school, means that WKF is not bad at all.

原帖由 ckw1500 於 10-10-16 12:54 發表
My kid was accepted by WKF last academic year.  But we did not register it.  After the deadline, WKF rang us and asked whether we would take the offer.  Not fair to those on the waiting list actually. ...

Don't follow what you said in the 1st paragraph.  I just expressed my personal feelings.

原帖由 jackymom 於 10-10-16 16:31 發表
It is quite funny that every year when people are awaiting for the results. Someone will start saying something like this. Thank you very much for your information.

I have chosen this school for my c ...

咁劍橋校友去住劍橋護老院會有優先?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 21:32 發表
有無咩哈佛大學同學會果d呢可

我坐馬鐵,好多時都見到佢地 D中學生,好嘈,用NDS 對打,叫囂,印象麻麻地!!

有次去聽中學TALK, 聽到一半己有不少家長走左, 第一次見到 中學TALK會咁多人半途走.....

之後參觀班房, 行去厠所, 比兩個中學生疑是TOUR GUIDE 的用手攔截我"你唔可以行呢度!" 我話厠所是否維修, 又話唔係,總之唔得. 真奇怪, 開放班房但同層卻不開放厠所.

點都好, 身為家長, 我覺得佢地的TALK或OPEN DAY應要包裝得好D, 包括學生接待家長的技巧.

校風方面, 我認為都O.K., 我住附近, 住我屋苑的中小學生都好乖.

原帖由 TINGMUM 於 10-10-16 23:29 發表
有次去聽中學TALK, 聽到一半己有不少家長走左, 第一次見到 中學TALK會咁多人半途走.....

之後參觀班房, 行去厠所, 比兩個中學生疑是TOUR GUIDE 的用手攔截我"你唔可以行呢度!" 我話厠所是否維修, 又話唔係,總之唔得 ...

真係好少家長聽中學talk會中途走的,通常都係唔願走,問長問短的多,好想知點解,係咪好悶?
中學搞talk,通常找出來見人的學生都係千挑萬選的,就算真係唔入得去,都可以禮貌地解釋一下,點解會咁回應?又係好小有的。

插班入了林護既小朋友, 好可能中一先至入去讀,入去之前成績已好好, 讀讀吓唔對路, 就走人.  

間中學係英中, 校舍又超級靚, 真係會有好多成績唔錯既學生報讀中一.

如果係小學已入讀, 好少讀至初中又轉校? 因已知道上到中學學校既模式.

林護係成績行先, 最少話成績以外既能力而優先取錄.

而佢地小學生出番泥讀傳統小學, 比較難適應, bk裡已有家長談論過好多次.     

純粹個人睇法.

原帖由 jackymom 於 10-10-16 16:31 發表

I have chosen this school for my c ...

我之前去過佢地小學既talk.

當時仲係舊校長(呂?), 我準時去到, 但校長就早左開咪, 可能都係同家長say吓hi, 但d staff 係條留梯度猛吹我行快d. 

<校長講野啦!行快d啦!行快d啦!行快d啦!>

大老呀!我放工馬上趕來,又著住隻高鞋,
光線又唔係好好,你想我pk嗎?

(相對培僑係星期6開,情況好好多.)

到最後學校員工叫家長有問題可寫係紙度,放進boxes裡.

跟著校長台上一早已有了兩張紙,(不是從boxes抽出來.)答了兩條,便說其餘會在校網全部回答.跟著當然食言.沒有答過家長半條問題.

而培僑talk相對好好多,家長可即場發問,之前羅校長又有急才.

我不是培僑的家長.去過兩個talk,見有家長提,順度吹吓水.   

我只知道個小學校長好有問題... 因係簡介會時, 有家長問如果小朋友上學有d唔開心, 唔願意, 校方會點幫手...  個校長竟然同個家長講, 如果係心理問題, 應該出去搵社工...  學校社工要照顧好多人, 佢係幫唔到手的...  個學生如果有問題, 係唔應該再返學的...

原帖由 IWAT 於 10-10-18 18:07 發表
我只知道個小學校長好有問題... 因係簡介會時, 有家長問如果小朋友上學有d唔開心, 唔願意, 校方會點幫手...  個校長竟然同個家長講, 如果係心理問題, 應該出去搵社工...  學校社工要照顧好多人, 佢係幫唔到手的...   ...

吓! 咁都得? 如果學生係學校唔開心,竟然叫人出去搵社工,咁間學校的社工做咩?

醒目開學勳章 王國長老

我仔舊年考小一, 去左好多小學聽info session, 曾經問一間學校點支援有特別需要既小朋友, 校長proudly present"我地學校個個禮拜都有社工", 當時我已經O咀, 心唸一星期至黎一次??!!!

估唔到有更絕既答法!

原帖由 Ivy07 於 10-10-18 08:38 PM 發表

吓! 咁都得? 如果學生係學校唔開心,竟然叫人出去搵社工,咁間學校的社工做咩?

請問有無媽咪 知道今年中學部老師留失多吾多. 又可吾比一個 example 行政怎樣混亂, 謝

我係外人,對呢間學校完全沒認識,不過我覺得一間學校run得好唔好,由老師的流失率可以知道十之八九,因為老師是最瞭解學校運作的人。

我朋友前幾年係呢間教過, 教左一年, 立即走人, 佢同我講, 呢間學校行政好亂, 校長講一套, 做一套, presentation 要老師做好晒, 佢出來同家長 present, 但講完, 是沒有照個 plan 來做的, 佢好多同事, 都相繼走了

我當時個仔考入小一, 所以問佢意見, 她說小學部就不是太清楚, 因為她教中學部, 不肯定將來由小學部升上中學個班小朋友, 得唔得, 不過如果要她給意見, 就叫我不要讓我仔入讀, 成績叻個 d 小朋友都會轉校的, 叫我想清楚
教育王國以外之相冊連結已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

離題, 純粹818
幾年前, SPCC(小學)仲o係半山, 我去聽簡介會
當時我遲到, 自己都知衰, 咪去到最尾攝埋角落企, 好快有個miss見到我, 佢幫我搵位, 叫我埋去坐, 仲幫我整開個窗簾問我睇唔睇得清楚
其實以SPCC既名氣, 我呢D小家長(仲係無關係果批家長), 100黎聽簡介會既人之中, 99個都遲早變"路人甲", 佢地唔需要對我特別客氣, 但人地就係做得好!
難怪SPCC可以培養出質數好又HUMBLE既學生
原帖由 catcatmom 於 10-10-18 11:27 AM 發表
我之前去過佢地小學既talk.

當時仲係舊校長(呂?), 我準時去到, 但校長就早左開咪, 可能都係同家長say吓hi, 但d staff 係條留梯度猛吹我行快d. 

<校長講野啦!行快d啦!行快d啦!行快d啦!>

大老呀!我放工馬上趕來,又著住隻高鞋,
光 ...

我朋友囝囝係讀小學部, 我見佢本英文書由A-Z, 好似本字典咁, 教法都好特別, 唔似傳統津校.
如今天交A, 咁搵些A字相關英文字教.  
雖然外間COMMENT痳痳, 但佢小朋友英文&英數都OK.
但朋友話到如轉回津校中學, 佢會幾困難接上.
課外活動都唔係太著重&認真去PROMOTE.

請問中學部師生流失率多少呢?
‹ 上一主題|下一主題