用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道interview
樓主: kc_01k
go

播道interview [複製鏈接]

回覆 3# kc_01k 的文章

我個囡都係in左大約20分鐘咋!會唔會係咩都唔識所以咁快,真係好擔心!

醒目開學勳章

原帖由 Gradies 於 10-10-11 09:46 發表
我個囡都係in左大約20分鐘咋!會唔會係咩都唔識所以咁快,真係好擔心!

我信學校, 唔會咁唔公平, 放心!

原帖由 beetle 於 10-10-11 08:46 發表
好似係佔一半。

我覺得冇可能佔一半咁多. 我入左去十分鐘唔夠, 問得2題無聊問題 :
1. 如有其他名校收讀, 將如何抉擇?
2. 會否過份溺愛小朋友

佢話in 完我時, 我好想叫佢, 不如你再問下我添.

原帖由 Gradies 於 10-10-11 09:46 發表

我個女都in左30min.  可能我係第一日上午, 考官未掌握好keep time, 所以 over run. 到下晝檢討後, 要快手d, 20min內見完.

醒目開學勳章

原帖由 ohmama 於 10-10-11 11:43 發表

我覺得冇可能佔一半咁多. 我入左去十分鐘唔夠, 問得2題無聊問題 :
1. 如有其他名校收讀, 將如何抉擇?
2. 會否過份溺愛小朋友

佢話in 完我時, 我好想叫佢, 不如你再問下我添. ...

我多你一條, 就係平時邊個湊小朋友, 好擔心呢度佔幾多分.  我答到好似背書咁, 太緊張喇......

其實都幾可悲, 如果比重佔好高, 小朋友讀書竟然在於父母口才.

家長面見, 我都無出過聲, 全部係我老公答, 答得唔多好, 果位老師亦好似好拿拿聲咁, 除左問問題, 就只係講 " 我問完啦", 我地兩公婆用5-10min, 好求其咁答完2條好"行" 的問題, 就行落樓等湊仔, 中途見到亞仔在班房內遊蕩.....由上禮堂到走人, 加埋等候時間, 全程都係20min.....跟住去食下午茶
睇怕我地都係....嘩哈哈

原帖由 nicolelouie 於 10-10-11 11:46 發表
家長面見, 我都無出過聲, 全部係我老公答, 答得唔多好, 果位老師亦好似好拿拿聲咁, 除左問問題, 就只係講 " 我問完啦", 我地兩公婆用5-10min, 好求其咁答完2條好"行" 的問題,

我地可能係同一老師.

而我亦覺得in我的老師十分年青, 我第一眼見, 會覺得似書記多d.

我個女都系朝早面試, 整個過程大約一個鐘到, 女女話: 老師問她普通話, 英文字同埋中文字. 普通話問題一: 你叫什麽名字? 問題二: 你喜歡什麽食物. 女女兩條都識答, 英文好似問水果, 數字等, 英文有D水果女女話唔識. 中文字好簡單, 她說識曬. 唔知真定假?? 家長問題: 一, 如果名校同播道同時錄取, 選哪間?問題二: 會否溺愛小朋友? 自己覺得希望不大. 聽天由命啦!

對對, 很年青的....好似 7號房....咁上下
求其問...求其答

原帖由 ohmama 於 10-10-11 11:57 發表

我地可能係同一老師.

而我亦覺得in我的老師十分年青, 我第一眼見, 會覺得似書記多d.

***老師好似好拿拿聲咁

我都有咁覺得呀, 我開頭有d緊張, 到講得順左, 就話問完。其實...佢地教細路既時候會唔會都...

醒目開學勳章

原帖由 myrchan 於 10-10-11 13:30 發表
***老師好似好拿拿聲咁

我都有咁覺得呀, 我開頭有d緊張, 到講得順左, 就話問完。其實...佢地教細路既時候會唔會都...

見我地個老師, 反而一d都唔求其.  我係5號房面向門口嘅一位長髮老師.  每答完一題, 老師都眼定定望住我地兩個停幾秒左右, 攪到我地好尷尬, 唔知係唔係仲想我講咁, 最驚嘅就係, 老師個頭zoom我地好近, 有d似被問話感覺.  完成後我有少少犯罪感覺.

我都係7房呀!! 怪不得感覺一樣
原帖由 nicolelouie 於 10-10-11 13:27 發表
對對, 很年青的....好似 7號房....咁上下
求其問...求其答

播道幾時知result?

11月2日公佈, 不用2nd interview, 算好快。

原帖由 gegemok 於 10-10-11 14:23 發表
播道幾時知result?

我小朋友星期六都有去,佢都話係用英文同普通話問問題,都係有關於水果同動物.見我同老公嘅老師都係問兩條問題,基本上成個過程都幾流暢,但真係太多人報名,小朋友就算答啱都未必可以成功,所以我自己已經做定心理準備.

其實9/10同23/10係咪一樣?全部int晒先再assess邊d收? 如果23/10先int完果d...咪好急....(2/11就出result) ....

原帖由 Kaka1014 於 10-10-11 11:58 發表
我個女都系朝早面試, 整個過程大約一個鐘到, 女女話: 老師問她普通話, 英文字同埋中文字. 普通話問題一: 你叫什麽名字? 問題二: 你喜歡什麽食物. 女女兩條都識答, 英文好似問水果, 數字等, 英文有D水果女女話唔識.  ...

我同你家長及學生問題都一模一樣。

我地家長interview都一樣係問果兩題, 其實上年都係。我地兩公婆, 有理無理, 都盡量答得有咁多得咁多, 我覺老師好留心聽喎, 佢都有答幾句, 當然我地講大部份啦, 大家似傾偈囉。

小朋友有中英文認字, 有考講英文和普通話。我仔話佢有一個中文字唔識, 老師仲教佢tim。

醒目開學勳章

原帖由 gegemok 於 10-10-11 15:24 發表
其實9/10同23/10係咪一樣?全部int晒先再assess邊d收? 如果23/10先int完果d...咪好急....(2/11就出result) ....

10月23日並無interview喎.

無咩?我問校長...佢話9/10當天有1400人見...23/10仲有d.....
‹ 上一主題|下一主題