用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st. catherine interview
樓主: scn
go

st. catherine interview [複製鏈接]

我上年都係選擇以英語面試, 我覺得最緊要選小朋友習慣用的語言, 因為主要都係睇小朋友的表現. 老師問我點解會選SC, 我話希望可以俾一個好的英語環境小朋友成長, 老師好似都BUY喎!

個個都in英文...我寫左in中文...

醒目開學勳章

我有朋友都係寫用中文interview

醒目開學勳章

原帖由 vhchoi 於 10-9-17 02:46 發表
If I choose English , will teacher interview parent in english too?

yes
that's a NET who cannot speak Cantonese

如果揀中文 interview,小朋友用左英文答問題的話,老師係會要求小朋友用番中文答多次的。

所以如果大家的小朋友習慣用英文講 car, apple, red....... 之類的話,記得把握呢個幾月時間,快 d 教番佢地 d 中文名稱

咁即係1日派哂!!!!
唉, 呢次真係大鑊喇

我兩年前幫大女報都冇咁 crazy!! 嗰時我成十月先打電話去 SC 寄信攞 form ...

for 大家 reference, 我大女兩年前 interview 時係咁 ...

我撰中文 interview
先入去 waiting room(課室) 有1-2位老師係度睇住, 幾張枱上有不同玩具, 任小朋友去玩! 有人話係呢間房老師已經係度觀察緊小朋友, 咁我覺得最好係你坐係後排的椅子, 讓小朋友去玩, 最好鼓勵到佢同其他小朋友做到分享, 千其唔好掙玩具 or 見到玩具就太興奮! 跟住會叫名入另一班房家長同小朋友面試見老師! 嗱兩年前可能問小朋友 d 嘢淺 d, 家陣競爭咁多可能會深 d ..

問亞女
1) shapes
2) matching - 幾張動物圖片, match 番一樣樣的圖片
3) show 咗一張玩樂場的圖畫, 指下個遷秋問係咩, 又指下呢問下唠, 又問呢度係咩地方黎0架

問我
1) General 問題關於小朋友 - 邊個照顧, 平時做咩 ...
2) 點解撰 SC

SC Campus 都唔錯, 老師好 nice, 我都好鍾意, 當然 school fees 係貴, 不過真係一間不錯的學校!

祝你地的小朋友能入到家長又心儀, 又適合小朋友的學校!!

原帖由 prettygirls 於 10-9-16 22:09 發表

Sept 14 早上係SC Website 已話派哂la!

tks so much for your info skchiu....
i chose Cantonese for the interview, will teacher deduct points if my baby answer in English??? i heard this rumor from other parents
pls help..tks alot

原帖由 skchiu 於 10-9-17 10:02 發表
咁即係1日派哂!!!!
唉, 呢次真係大鑊喇

我兩年前幫大女報都冇咁 crazy!! 嗰時我成十月先打電話去 SC 寄信攞 form ...

for 大家 reference, 我大女兩年前 interview 時係咁 ...

我撰中文 int ...

多謝恐龍媽同skchiu 既資料 !

特此聲明我冇種族歧視, 純粹想知道St. Cat 既外籍老師多數係咩國籍, 冇特別意思.

如果選英文, 就會由外籍老師interview, 所以家長都係要講英文. 我上年in, 老師拿起支牙刷, 問這是什麼? 我個B答 "Brush the teeth", 老師就說 "It's a toothbrush"老師個樣都cool cool地. 我心諗,見老師個表情,以為唔得. 點知又收到offer喎!

其實中或英interview都冇影響.
我囝當年用中 in.個囡去年用英in. 兩個都讀到.

我3號是寄過去咁即是都冇份啦!算吧....咁難in.
另想請教以架好多學校in時都會問家長平時邊個湊佢及通常同佢地去邊度玩?咁你地會點答架???

原帖由 S_Trader 於 10-9-17 15:13 發表
有冇人知13號寄信去有冇機會攞到FORM呢? 通常14號到.
我見大家都好擔心咁.

計13號chop應有吧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 S_Trader 於 10-9-17 15:28 發表
咁就真係唔知郵局當幾時囉. 13號dl, 寫好就係郵差收信前放咗入郵筒架啦. 希望有啦.

好似有人打去問過14號chop都有,睇翻之前d post啦
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 anlywan 於 10-9-17 14:54 發表
另想請教以架好多學校in時都會問家長平時邊個湊佢及通常同佢地去邊度玩?咁你地會點答架???

如實作答

醒目開學勳章

原帖由 anlywan 於 10-9-17 14:54 發表

our answer:
小朋友係工人湊嘅~
平時每朝我地都會同佢行半個鐘晨運, 睇吓d花草樹木
週末除咗會去探公公婆婆爺爺嫲嫲之外, 都會去後山行吓/去附近嘅海邊/遊樂場/太空館/科學館 etc

I called the school on 15 Sept and they said we can still get the form if the stamp date is 14 Sept

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-17 15:30 發表

好似有人打去問過14號chop都有,睇翻之前d post啦

我當時回答: 小朋友係婆婆同工人姐姐湊. 假期時, 會帶BB去公園, 同埋戶外的地方, 等小朋友可以接觸多D大自然.
‹ 上一主題|下一主題