用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? ...
樓主: paiwai
go

想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? [複製鏈接]

回復 19# paiwai 的帖子

吃到到中學???哦……我還想最多一年就停了它……又沒治療作用,聽說副作用也不能忽視……真是兩難。

我仔仔今年中一, 小一下學期開始食RITALIN, 小六轉食CONCERTA 到E+

轉全日之後, 要係學校食藥, 因為老師要睇住佢食, 其實對佢自我形象都有影響, 細個時唔覺, 大大下佢會意識到! 除左藥力下跌脾氣轉差之外, 呢點都係轉食CONCERTA嘅原因 !

我地都係返學先食, 其他日子就唔食藥,等佢食多D野,

原帖由 jena2468 於 10-11-18 11:33 發表
我仔仔今年中一, 小一下學期開始食RITALIN, 小六轉食CONCERTA 到E+

轉全日之後, 要係學校食藥, 因為老師要睇住佢食, 其實對佢自我形象都有影響, 細個時唔覺, 大大下佢會意識到! 除左藥力下跌脾氣轉差之外, 呢點都係 ...

jena2468,
     想請教下....轉食左concerta脾氣有無改善左呢? 定係差不多呢? 份量多嗎?thx (我都覺得假日停下藥等佢食多d野..haha...現在我個仔都係放學先食lunch, 晚飯就延遲食..希望佢食多d

我阿仔都是吃 concerta, 吃了一年, 而家 27mg, 但已經不是太控制得到 (專心, 衝動和無耐性) 始終藥物只是幫到少少, 不過好過唔食, 反而行為治療更為重要...

現在 P.2 因上課時仍然唔專心 (發夢) , 所以 lunch 之後加多 1/4 粒 ritalin...情緒是易哭, 脾氣就無乜, Sat and Sun 都是無吃, 因為太瘦, 也是想他吃多一點。

小兒剛 confirm 是ADHD, psychologist 建議現在開始食藥, 其實係米6歲才建議食藥? (小兒剛剛5 歲)

the psychologist 話行為治療無大作用, 食藥係最有效.

通常建議都是6 歲先開始食藥, 請問你的小朋友是幼稚園階段嗎 ? 如果是的話, 可能留待上小一時才開始給他吃藥, 因為始終任何藥物都是有 side effect 的, 你都看到我們很多家長都是擔心小朋友的身體健康, 因為佢地吃左藥會無胃口唔食野, 脾氣亦無咁好, 無乜必要, 當然是不用吃藥。

食藥是最快最有效的方法但不是長期, 但要記住這些藥不能吃一世, 只是暫時同埋最快地解決小朋友上學和社交問題, 長遠黎講都是要行為治療....

原帖由 doraemonj 於 10-11-19 21:07 發表
小兒剛 confirm 是ADHD, psychologist 建議現在開始食藥, 其實係米6歲才建議食藥? (小兒剛剛5 歲)

the psychologist 話行為治療無大作用, 食藥係最有效.

其實你們的醫生開retalin給你們之餘,有沒有開多一隻止嘔的藥給你們呢?  如有記住一定要食。 因我仔最初睇的私家醫生話呢隻藥有等均retalin的易情緒燥情況的。 之不過多食藥物都係會另人身體較燥,因此我都有間中帶他睇中醫調理下。

因ADHD孩子自制力很低, 會常因衝動及不專心行為直接影響其表現並遭受責備, 自信心受損, 學業也較差.
藥物治療是幫助孩子平日學業及社交, 便孩子較專心及減少衝動行動, 從而幫助吸收知識及建立良好社交, 增加自信心.
小兒為小二生, 服用concerta 27mg後, 發現真的"定"了很多, 學業成績也有進步, 但情緒容易" 失落", 而且胃口很差, 5個月輕了4磅, 高了2cm. 很心痛, 從前活潑可愛的胖孩子變了這樣鬱鬱寡歡的. 這藥物真是有利有弊, 要吃到何時????
相信沒有一位家長是"接受"孩子吃藥的. 我們只能在有藥效的時間盡量照顧和教導他們, 好讓孩子減少衝動所帶來的不便.
聽說中藥能醫治ADHD的, 有家長知道嗎?
我們要一起努力! 父母就是孩子的良藥!
希望多些家長分享心德, 增加大家對教養ADHD孩子的知識和信心.

回覆 28# IwanBB 的文章

很有共鳴,特別是這句“從前活潑可愛的胖孩子變了這樣鬱鬱寡歡的. 這藥物真是有利有弊, 要吃到何時????”

Hi ~ 你跟我的情況很相似呢, 我囝囝也是 p.2 , 現在吃 concerta 27mg, 請問你囝囝吃了幾耐藥呢 ?
另外有討論區有講睇中醫的事宜, 但費用昂貴, 不是人人能付擔得起, 兒子也抗拒吃中藥, 大家也會傷感情, 所以暫時都是西藥治療, 下個月開始去小童群益會上 course , 你之前有無上過 ?

原帖由 IwanBB 於 10-11-23 17:50 發表
因ADHD孩子自制力很低, 會常因衝動及不專心行為直接影響其表現並遭受責備, 自信心受損, 學業也較差.
藥物治療是幫助孩子平日學業及社交, 便孩子較專心及減少衝動行動, 從而幫助吸收知識及建立良好社交, 增加自信心.
...

我囝囝由5月尾開始覆藥到現在, 因是看私家醫生, 所以費用也很昂貴的. 排政府要到明年年尾, 希望到時真的有位.

現囝囝正讀灣仔小童群益會的"adhd小孩情緒管理及與人合理小組", 希望盡能力幫到他. 你在什麼地區上堂呢? 課程名是什麼? 而坊間也有些私人機構開辦有關課程給小孩, 但實在昂貴, 負擔不了.

中醫方面, 我也希望讓孩子得到最好的治療, 但太昂貴了....有心無力....

原帖由 ahpei 於 10-11-24 11:34 發表
Hi ~ 你跟我的情況很相似呢, 我囝囝也是 p.2 , 現在吃 concerta 27mg, 請問你囝囝吃了幾耐藥呢 ?
另外有討論區有講睇中醫的事宜, 但費用昂貴, 不是人人能付擔得起, 兒子也抗拒吃中藥, 大家也會傷感情, 所以暫時都是 ...

其實唔想retalin,可用megavitamin therapy,use high dosage of b6, can reduce the symptom of ADHD.

中藥治療有多貴?哪裡的醫生比較好?

我個仔由5年級開始食藥,初時食RITALIN,食左2年,而家食CONCERTA 27MG,反而覺得CONCERTA無乜副作用,我個仔都好好胃口,相反食RITALIN時就吾想食野。佢今年中二,醫生話復活節試吓比佢停藥。

係呢,你地睇私家既媽咪有無人係睇沈孝欣或林中鍵?

現在我都是在看私家, 我都是報了灣仔小童群益會, 不過個名叫 "平衡發展小組" 因我的小朋友主要是比較衡動型, 呢個 course 是大人都小朋友一齊返, 分開兩個課室, 黎緊是期六開始, 希望有用啦 ~

原帖由 IwanBB 於 10-11-24 12:29 發表
我囝囝由5月尾開始覆藥到現在, 因是看私家醫生, 所以費用也很昂貴的. 排政府要到明年年尾, 希望到時真的有位.

現囝囝正讀灣仔小童群益會的"adhd小孩情緒管理及與人合理小組", 希望盡能力幫到他. 你在什麼地區上堂呢 ...

我囝囝係睇林中建醫生, 你囝囝呢?

原帖由 Connielai 於 10-11-29 15:54 發表
我個仔由5年級開始食藥,初時食RITALIN,食左2年,而家食CONCERTA 27MG,反而覺得CONCERTA無乜副作用,我個仔都好好胃口,相反食RITALIN時就吾想食野。佢今年中二,醫生話復活節試吓比佢停藥。

係呢,你地睇私家既媽咪有無 ...

邊度搵到"平衡發展小組"? 我唔見課程資料有...

原帖由 ahpei 於 10-11-29 15:55 發表
現在我都是在看私家, 我都是報了灣仔小童群益會, 不過個名叫 "平衡發展小組" 因我的小朋友主要是比較衡動型, 呢個 course 是大人都小朋友一齊返, 分開兩個課室, 黎緊是期六開始, 希望有用啦 ~

...

聽道係灣仔區$1300一星期3份藥.

原帖由 xixi1218 於 10-11-28 21:46 發表
中藥治療有多貴?哪裡的醫生比較好?

原帖由 IwanBB 於 10-11-29 21:52 發表
我囝囝係睇林中建醫生, 你囝囝呢?

我仔仔都係,睇左1年半,每次睇約$1800,6星期藥。你幾耐睇一次?

我好似貴D. 診金$800, 再加藥費$200/每星期, 6星期覆診.

原帖由 Connielai 於 10-11-30 14:35 發表

我仔仔都係,睇左1年半,每次睇約$1800,6星期藥。你幾耐睇一次?
‹ 上一主題|下一主題