用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1C AM @ Dorset Road
樓主: ho130
go

2010/11 K1C AM @ Dorset Road [複製鏈接]

1)  ho130 (son : tsz lok)
2)  jjhh (son: Rex)
3)  ET (daughter)
4)  aston-mama (son)
5)  Central (daughter: Natalie)
6)  be( ... [/quote]
7)  bobo-mammy (daughter : Boey)

Hello,

How about boey today, my son is okay and say goodbye to me at the entrance of classroom but later on he was little crying when I went to his classroom taking photos & video...., I think he may not if I left early.

Good luck to boey.

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-6 19:03 發表
5)  Central (daughter: Natalie)
6)  be( ...

7)  bobo-mammy (daughter : Boey) [/quote]

Hi,

噚日上堂都okay, 有唱打開雪柜, 有同學仔喊, 有人出座位喎. 淨得知咁多.

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-9-6 19:34 發表
Hello,

How about boey today, my son is okay and say goodbye to me at the entrance of classroom but later on he was little crying when I went to his classroom taking photos & video...., I think he may ...

咦? 我囝噚晚話唱ABC song wor

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-7 12:06 發表
Hi,

噚日上堂都okay, 有唱打開雪柜, 有同學仔喊, 有人出座位喎. 淨得知咁多.

Yes, last night, my son told me their class sang the songs for ABC & Twinkle Star...

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-7 12:06 發表
Hi,

好唔開心呀...

頭先kv打電話俾我, 話阿囝o係校車嘔得好犀利, 要我o地即刻接阿囝番屋企呀.... 我老公依家帶埋姐姐扑緊過去

可能佢唔夠o訓, 又有飲早奶既習慣... 點算... 佢有飲奶癮的...每朝唔飲奶唔得果隻...

好采佢無發燒...今日係第2日佢自己搭校車... 第3日番學就咁....

現在湊咗返屋企未呀? 會唔會係暈車浪呀?
我都成日驚亞囡唔夠瞓. 希望Rex冇乜事喇, 聽日如常返學喇.

原帖由 jjhh 於 10-9-8 09:53 發表
好唔開心呀...

頭先kv打電話俾我, 話阿囝o係校車嘔得好犀利, 要我o地即刻接阿囝番屋企呀.... 我老公依家帶埋姐姐扑緊過去

可能佢唔夠o訓, 又有飲早奶既習慣... 點算... 佢有飲奶癮的...每朝 ...

我個女星期一都說她坐的校車有同學嘔,真可憐!

佢11點到就已經番到屋企, 瞓埋教tim...

聽日要試下唔俾佢飲奶至得...希望有幫助

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-8 10:38 發表
現在湊咗返屋企未呀? 會唔會係暈車浪呀?
我都成日驚亞囡唔夠瞓. 希望Rex冇乜事喇, 聽日如常返學喇.

冇事就好喇, 明天開開心心返學喇!

原帖由 jjhh 於 10-9-8 13:35 發表
佢11點到就已經番到屋企, 瞓埋教tim...

聽日要試下唔俾佢飲奶至得...希望有幫助

承你貴言!

一定無問題既, 憑信心!

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-8 15:17 發表
冇事就好喇, 明天開開心心返學喇!

jjhh

唔好唔開心呀!我諗你囝囝可能唔夠瞓,加上朝早一飲完奶就坐校車,佢個肚仔唔適應就會嘔,比着大人朝早一起身,就空肚飲杯奶,再坐車搖來搖去,都會嘔。希望你囝囝無事,今晚瞓得夠,瞓得好,明天健健康康,開開心心上學去。

原帖由 jjhh 於 10-9-8 09:53 發表
好唔開心呀...

可能佢唔夠o訓, 又有飲早奶既習慣... 點算... 佢有飲奶癮的...每朝 ...

bobo-mammy

問過阿女,佢話返學有玩花喎 又話今日有唱打開雪柜;尋日有唱ABC song;仲有尋日有一個男同學同埋一個女同學喊,佢話佢地好掛著daddy mami.......

另外,阿女話老師曾經帶佢地睇過龜,又睇過魚喎 (但無餵),仲有玩過滑梯.........

呢兩日阿女話d老師同洗手間的嬸嬸都有請佢食糖。

以上唔知有幾多係真實,正確無誤的呢

Hi,

小朋友夠唔夠水飲?

我的小朋友今日放學後同工人姐姐表示非常口渴。工人問佢:你在學校有沒有飲水呀?小朋友回應:有呀,但老師只比好少水。工人問:咁你有冇同老師再要多點?小朋友回應:有問老師,但老師無再比喇。

其實每朝早,我的小朋友會飲一杯奶,食一個飽仔和再飲多一杯水便出門上校車。在校只飲半杯水,對佢黎講,可能唔係咁夠,但我諗老師有佢地關注的問題。我已經吩咐工人接小朋友落校巴時,準備一d 水比小朋友即時補充。

唔知小朋友講得啱唔啱,佢話一返到學校,老師就叫佢地上洗手間,茶點時去多次,最後便是上校車離開學校前去多次。

1C AM@Dorset

6)  be (daughter)
7)  bobo-mammy (daughter : Boey)
8)
9)
10)

啱呀! 全對, 只是我個囡冇同我講唱ABC song.
sir 滑梯只 sir 一次炸.
老師教我哋早上返學要叫miss孫, miss lam(2個), miss au/o早晨,
我問佢你讀邊間學校: 佢話讀"根德園幼稚園"
我淨係知咁多, 大家得閒上嚟報料喇!

Thanks.

原帖由 Central 於 10-9-9 01:38 發表
bobo-mammy

問過阿女,佢話返學有玩花喎 又話今日有唱打開雪柜;尋日有唱ABC song;仲有尋日有一個男同學同埋一個女同學喊,佢話佢地好掛著daddy mami.......

另外,阿女話老師曾經帶佢地睇過龜,又睇過魚喎 (但無餵 ...

Hello, 你地好, 我個女都係讀呢班嫁 !

呢幾日都有同佢番學 :

Day 1 : 有Baby first 睇, 放學問佢有無出公園做運動, 佢扭頭, 再問佢有mug嘢玩, 佢話無, 因為老師佢地好忙喎 ! 不過有同佢地唱"abc" !
Day 2 : 睇Barney, 玩汽球, 唱"吹個大波波" !
Day 3 : 唔知個套係mug, 有tomato, 有青瓜公仔, 出佐公園玩滑梯, 睇魚同烏龜, "打開雪櫃", 食雪糕喎 !

今朝同佢番去都係睇Barney呢, 基本上個個小朋友都係望住部電影呢 !

多謝LanaMom詳細報導!

原帖由 LanaMom 於 10-9-9 10:21 發表
Hello, 你地好, 我個女都係讀呢班嫁 !

呢幾日都有同佢番學 :

Day 1 : 有Baby first 睇, 放學問佢有無出公園做運動, 佢扭頭, 再問佢有mug嘢玩, 佢話無, 因為老師佢地好忙喎 ! 不過有同佢地唱"abc" !
Day 2 : 睇Barn ...

You're welcome. 只係講我所知呢, 希望大家能夠知道佢地係學校啲嘢, 等我地同佢地可以多個話題呢 !

今日佢就同我講有個男同學喊, 有出去玩滑梯, 唱"洗衫歌"喎 !

放學時有問過Miss Lam同Miss O, 佢地話每天會帶小朋友去3次toilet, 就算佢地無需要, 都要佢地去呢 !

至於飲水, 基本會食茶點時飲, 其他時間若果小朋友要求, 佢地都會俾佢地呢 !

我再問為何入課室前無同小朋友用酒精洗手, 佢地就話怕有啲小朋友敏感呢, 不過會等佢地坐定定先再去洗, 順便去埋toilet呢 ! 聽佢地咁講, 我會同個女洗佐手仔先入課室呢, 因為我係湊佢番學呢, 這樣感覺小朋友會衛生啲呢 !

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-9 11:17 發表
多謝LanaMom詳細報導!

多謝關心呀, 今日囝囝無問題la.  我俾少o左一半奶佢飲, 同要佢食哂一個蛋糕仔至俾佢番學, 今日就ok la

不過佢一見到校車lai就即刻偏嘴 , 上到校車就"bei"左d眼淚係度, 但忍住無流落lai...唉... 真係見者心酸...

原帖由 Central 於 10-9-9 00:56 發表
jjhh

唔好唔開心呀!我諗你囝囝可能唔夠瞓,加上朝早一飲完奶就坐校車,佢個肚仔唔適應就會嘔,比着大人朝早一起身,就空肚飲杯奶,再坐車搖來搖去,都會嘔。希望你囝囝無事,今晚瞓得夠,瞓得好,明天健健康康,開開心心上學去。

...
‹ 上一主題|下一主題