用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 和方方樂趣的PN,你地會點選呢?
樓主: karanica
go

YORK 和方方樂趣的PN,你地會點選呢? [複製鏈接]

如果是YORK和THINK,大家又點揀呢?

原帖由 karanica 於 10-8-4 17:06 發表
我無請工人姐姐,只係比錢比親戚照顧,但佢又唔識英文,所以只好效學校教,同叫親戚平時播D VCD比佢睇!
係呀!YORK 的學費都幾貴,相對方方來說!YORK半日收HK$4365,而方方全日都係HK$4900幾!不過如果YORK真的教得好的話,都值得既!

...

九龍塘既THINK, 因為佢個半鐘英文, 個半鐘普通話...其他分校冇呢樣野架, Y既SELLING POINT係考PRE-STARTER AND 劍橋, 劍橋以我所見街外都有幾多人係自學OR 出去學, PRE-STARTER 因為呢個要係大陸考, 專FOR細仔, 要出去大陸考比較麻煩, SO都有好多細仔去讀,  但我見0的人POST又唔收細仔...

YORK半日收HK$4365,計左茶點,書簿,車費, 雜費未??如包埋都OK啦,
對我黎講,錢真係要計清楚, 因為K1今年足足加左600蚊, 即係LOCAL班3600, 冇通知既情況下新開既國際班就4200(開左先叫我地想轉就俾多0的$$), 另計茶點(3XX),書簿HALF YEAR(22XX),車費(600-1200), 雜費HALF YEAR(18XX)...等, 參加表演要俾$$, 唔表演就坐埋一邊睇電視, 因為要用上堂時間排練..
劍橋上堂同考試費另計(唔似唔係好貴$7500兩期),數學堂另計(唔記得), 仲有一個多智能班, 即係興趣班半日$3000一個月.
真要計清楚, 因為除左返學呢筆, 仲要同個B出去學畫畫, 跳舞...ETC...

不喜勿插

THINK 我就唔知,因為我MISS左報今年PN的日子!所以我無特別去探討!

YORK HK$4365是未包其他費用!校車要HK$700幾,視乎住邊區!書簿費HK$1200!茶點唔包,要自已準備!所以都幾貴!

不過註冊完後,即晚就有YORK的班主任打來,交代今日FUN DAY事宜,要帶d乜,又問你有無特別問題,好似好CARING咁,唔知係唔係我地算最後一批註冊,所以特別打過來講呢?

咁YORK會有幾多時間上英文?  是否由NET教?  有沒有普通話堂上呢?

原帖由 ttlucky0303 於 10-8-5 10:12 發表
九龍塘既THINK, 因為佢個半鐘英文, 個半鐘普通話...其他分校冇呢樣野架, Y既SELLING POINT係考PRE-STARTER AND 劍橋, 劍橋以我所見街外都有幾多人係自學OR 出去學, PRE-STARTER 因為呢個要係大陸考, 專FOR細仔, 要出 ...

LOCAL班冇NET班主任, 國際班就有, LOCAL班每日有25MINS英文堂,  國際班就好似全是英文另有普通話, 詳細你可以去Y個邊WEBSITE睇, 個邊會多好多資料

結果YORK呢幾日的 FUN DAY 和今日方方的開學日我都去左!雖然只有這幾天試下,但我都想睇下上課的情況如何!

講真,YORK我覺得同返出面的PLAYGROUP差唔多,唔多似返學!同埋佢上堂時又中英夾雜,同d老師的英文又唔係好好,所以...唔識講!

而今日返方方返左1個鐘頭多d,一返去,外面就有d嬸嬸(哈哈d嬸嬸帶粉紅色帽,超攪笑)幫忙落車,照顧小朋友!然後有護士探熱,消毒雙手!亦有嬸嬸幫忙弄好條校服紅色帶!好Caring!之後,換鞋,取學生証,玩左一陣!呢度有少少亂,可能又有家長,又有小朋友,太多人了!然後就分開唔同CLASS去唱歌!老師又解釋一下要帶d乜野返學,注意D乜!廣東話講一次,英文講一次!最厲害是後來邊校長都有來!YORK就無LAW,話哂FUN DAY第一日都無見到校長!接著就回課室食茶點,雖然只是餅仔同水,都好呀!

宜家覺得都更加唔知點選好!YORK我身邊大部份媽咪級朋友都話選 YORK!但上過兩邊的課後,感覺又覺得方方比較ORGANIZE D,同似一間學校!而YORK 又唔覺得英文特別好,D老師英文水平一般!又唔似學校!

太難選...

我囝囝是細囝方方學生,你面對的人生交叉點,的確好難決擇,我也有其他心儀的學校想申請插班,但一考慮到自己囝囝是細囝,自理能力弱,我就prefer囝囝响方方讀PN,然後再考出面既K1,到下年再算。

如果你小朋友是大囝,揀YORK是很好的選擇。如果是細囝,我就覺得方方較佳,因為在以往各家長的口碑,方方的老師和嬸嬸也是好有愛心,對照顧剛剛滿兩歲的幼兒亦較有經驗,這正正亦是我揀方方最主要的原因,至於英文程度的高低,如有不足下年再慢慢追吧,先學好自理能力再算。

原帖由 karanica 於 10-8-10 13:29 發表
結果YORK呢幾日的 FUN DAY 和今日方方的開學日我都去左!雖然只有這幾天試下,但我都想睇下上課的情況如何!

講真,YORK我覺得同返出面的PLAYGROUP差唔多,唔多似返學!同埋佢上堂時又中英夾雜,同d老師的英文又唔係好好,所以...唔 ...

你地好,
本人有小小意見~不喜勿插
我女都係方方讀左一年n1, 經過呢一年小女進步了不少, 的確老師嬸嬸們真係好好, 同埋方方如唔介意學費貴其實佢ga backup都好好, 有小學同中學, 此校英文亦不差, 由其是mr lance教得好好, 方方為一缺點係透明度不高!!! 唯一我最不滿意

至於york, 小女k1都考到, 但都最後沒有選擇!!! d人成日都話york英文幾好幾好, 試問2歲人仔岩岩先學講野, 可以學到咩英文呢? n1最多咪學a-z, 簡單生字, apple, boy, cat, dog......$4xxx一個月就係學呢d??? 相信家長學歷幾差都好應該起屋企自己教到麻!!!唔會n1同我講可以講到d句子嗎? 咁小朋友真係天才了, 其實小朋友可以講到句子英文我相信家長落了不小功夫or屋企有菲菲同佢講, 不是靠晒學校的~

小小經驗, 經過小女報n1/k1後, 我覺得選一間有愛心, 透明度高, 老師真係比個心去教小朋友重要過九龍塘呢3個字ga學校囉~比你地入到個"名"學校, 一個3x人, 人又多, 2個老師睇咁多學生一定會忽略到其他學生, 試問又點會好呢?!!?!

所以花c9講得好岩, n1係學自理能力多過要佢地學到d咩英文囉, 咁細個小朋友如果要學好英文大把時間比佢地去學啦~

囝囝係細b (1108).
之前
寫信比方方要求讀搜班生, 佢地都收咗. 本身都有另一間收囝囝讀PN.
兩間要考慮的係地點問題. 因住葵青區.
本來想幫囝囝揾番葵青區,但間間暫時on waiting list. 我覺得幫囝囝揾學校好困難,可能係細囝,
有d心儀的學校, 唔會收或連in都冇機會. 其實自已只想幫囝囝揾間有愛心的學校. 睇度大家的意見, 我都放心囝囝响方方讀PN,然後再考出面K1,到下年再算。

原帖由 jswailam928 於 10-8-10 17:58 發表
你地好,
我女都係方方讀左一年n1, 經過呢一年小女進步了不少, 的確老師嬸嬸們真係好好, 同埋方方如唔介意學費貴其實佢ga backup都好好, 有小學同中學, 此校英文亦不差, 由其是mr lance教得 ...

多謝各位的意見!
我的B都是細B(0908),不過已經學識叫去洗手間,同自已食飯!但佢是超百厭的!

今日我都有去方方,感覺依然好好!放學時落雨,D嬸嬸仲幫忙搵的士!覺得方方的安排和組織報唔錯!

只不過我問身邊的朋友,有D讀過方方和YORK(讀方方的Nursery, 然後讀YORK的K1)及其他有小朋友的朋友,10個有10個都話YORK,佢地話2008年出世的,尤其是係細B,今年的nursery及來年的K1競爭好激烈,當然選YORK啦!YORK深D,難入D!至少KEEP住個YORK的K1位!

所以有D唔知點選好!

講真如果看這幾日,方方的確比YORK好!

花師奶,我想你這兩日都有返方方,感覺如何呢?

原帖由 fishballbaby 於 10-8-10 14:16 發表
我囝囝是細囝方方學生,你面對的人生交叉點,的確好難決擇,我也有其他心儀的學校想申請插班,但一考慮到自己囝囝是細囝,自理能力弱,我就prefer囝囝响方方讀PN,然後再考出面既K1,到下年再算。

如果你小朋友是大囝,揀YORK是很好的 ...

其實方方容易入是有原因的,以我依兩日的觀察,係因為方方的校舍實在太大,佢可以容納好多學生,開好多班,只要多人申請,佢又再開多一兩班。

如果你是有名校的OFFER,例如維記、學之園、劍鳴和樂基,我一定舉腳讚成,不要考慮方方的。

YORK真是好難入的嗎?  我沒有APPLY,我並不知道,只知道他的PN是新開的,所以,並不適合我囝囝。如果YORK真的好難入,咁你真的要好好考慮,無謂將來後悔呀!

我囝囝依兩日開學,初初在HALL時,不慣咁多人,有D扭計,但唱唱吓歌又OK。放學後,我讓他在跳舞室玩,他好開心呀,他好喜歡方方這校園,我感到好安心。
至於我放學時又是下雨,方方的嬸嬸團隊真是VERY GOOD,一個幫我截的士,一個就遮住我哋上車,真是照顧周到。

原帖由 karanica 於 10-8-11 16:09 發表
花師奶,我想你這兩日都有返方方,感覺如何呢?

哽係FUNFUL好D啦

原帖由 jswailam928 於 10-8-10 17:58 發表
你地好,
我女都係方方讀左一年n1, 經過呢一年小女進步了不少, 的確老師嬸嬸們真係好好, 同埋方方如唔介意學費貴其實佢ga backup都好好, 有小學同中學, 此校英文亦不差, 由其是mr lance教得 ...

點為之透明度不高??

花C9, my son is 0912 super small B, just apply Funful playgroup. Be honest, the main reason I apply Funful is greater chance to gain a seat of PN next year. would you mind to share more experiences in Funful? any other PN options for 2009 small B?

以我所知,舊年THINK都有收細B,可以一試。
12月細B真係比較難,尤其是名氣大的,因為連INTERVIEW都唔會OFFER到。

原帖由 mimmyc 於 10-8-17 23:19 發表
花C9, my son is 0912 super small B, just apply Funful playgroup. Be honest, the main reason I apply Funful is greater chance to gain a seat of PN next year. would you mind to share more experiences in ...

花C9, 之前考慮報方方的時候, 老公話唔出名, 又咁易入讀會唔會好差, 我都有D猶豫, 上來見到都有家長讚, 咁先放心D, 純粹睇WEBSITE上的教學理念等等, 我就PREFER 方方多過THINK, 嘻嘻~~其實, 12月細B係咪應該遲一年做大仔, 對將來升小一會好D呢?

個人認為都係方方好。 因為老師個個都夠經驗,絕對適合照顧幼兒。
‹ 上一主題|下一主題