用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否有保圓小學已註冊的家長在此
樓主: 匿名
go

是否有保圓小學已註冊的家長在此 [複製鏈接]

Re: 是否有保圓小學已註冊的家長在此

我仔仔係獨仔得5分,last night抱住一睇冇防0既心態上網result,點知津校都ok左wor,不過我都係鍾意保圓小班教學多d

M&J 寫道:
真開心見到保圓的家長都是重視自己子女學業,我相信出年是第一屆,保圓必到會盡他們的力量把第一間在屯門的直資學校弄得有聲有色,我反而擔心是自己的女兒會辛苦。

AGREED.

1.圓玄本身係殺校後番身,所以劉校長一定會盡全力去搞好間學校

2.保良局係區內0既學校成績都很好,佢地同一間殺校合併,佢地要挽回家長0既信心同學校0既聲譽,所以佢地一定會盡全力去搞好間學校

既然兩個辦學團體都一定要盡全力搞好間學校,而轉左直資後資源亦充裕左,有彈性左 (如科目編排,老師選擇,小班教學,兩文三語教學等等)其實我自己反而唔係好擔心間學校會搞得唔好,初間可能真係需要d時間協調同運作,不過長遠黎講,我都幾有信心

agreed with yatkan

Totally agreed with Yatkan.   
****未經本人許可, 不得轉載****

咁想請問: 是否暫時沒有特別需要留意, 直至學校再通知才算呢?

聽聞暑期會有類似補習班之類可以參加, 大家有興趣嗎?

html> Lilypie Baby Days
該用戶已被刪除

LoveBear,
yes, 一定會參加.你地小朋友讀邊間kindergarten?

我小朋友讀聖彼得堂幼稚園架! 唔知其他媽咪呢?

還我呢...我知道保圓現在尚有少量位, 如果大家有朋友還想入讀, 可以至電查詢一下! :

LoveBear,
我小朋友都係聖彼得堂(兆麟),你呢?

本人亦選擇玄圓學校給女兒入讀,對學校絶對有信心.這間學校將會是屯門最好,最多人選擇的,只不過今年是第一年所以沒太多人知曉,而且亦是開慌牛,將來一定能與蔡繼有,陳守仁這兩間小學並駕齊驅.相反本人擔心的是屯門區中學學生質素未及香港,九龍的中學吧如果保良局再在屯門區舉辦直資英文中學這樣就perfect 啦!

請問各位家長,

我新搬入屯門,對呢間學校有興趣;但係因為巳過左簡介會,所以希望可以在此對學校加深了解.請問你地可以講講嗎?任何有關課程,制度,上課模式,上下課時間,課外活動,anything 都可以講. 還有面試時問學生咩題目??又問家長什麼?

感激.

請問各位家長,

我新搬入屯門,對呢間學校有興趣;但係因為巳過左簡介會,所以希望可以在此對學校加深了解.請問你地可以講講嗎?任何有關課程,制度,上課模式,上下課時間,課外活動,anything 都可以講. 還有面試時問學生咩題目??又問家長什麼?

感激.

dear 傻妹,

你好呀! 我工作太忙, 所以也很久沒上來了, 誰知沒有甚麼新消息。

至於你的問題, 我口才不好, 只可給你"保圓"的網址:
www.yyps.edu.hk , 你可以上去看看他們的介紹, 希望能在那兒找到一點點資料吧!

我有去過一次簡介會, 氣氛不錯, 校長, 老師, 主任等都輪流講解, 頗有系統。

希望我們繼續保持分享, 直至開學....一直交流啦...  

dear mm,

sorry, 忘了回應你呢....

我小朋友也是兆麟苑的。今天冷得很, 我叫菲傭連羽絨外套都給他穿上入學校, 希望不會著涼吧!

不知我們認識嗎?  

LoveBear,

多謝回應,我都有上過保圓個網址睇,但係都係d皮毛資料料.anyway,唔該晒!

hi, 各位靚靚媽,

這個標題好像很久沒有人發言了.....

剛收到保圓寄來的"英文"及"普通話"課程資料, 請問大家會報讀嗎?

我暫時都未有頭緒....     

原本打算報讀仁愛堂的"英文"及"普通話"課程, 而家梗係報番自己小學攪ge課程呢, 等阿女可以熟習吓學校環境同認識吓d同學仔Y嗎.     

spiderman_mama,

謝謝你的回應!

我昨天致電保圓查詢, 她們說今次的普通話班主要是教小朋友拼音, 多講多聽; 而英文班方面就是以話劇形式讓小朋友多聽多講, 從而減低對英文的恐懼。

而且她們說遲些會有類似"學前先修班"的班給小朋友預先適應小學的生活; 由於我小朋友在星期六巳有其他班要上, 我現時又不想她太忙, 所以我可能到時才報名了。

請問每年要幾錢學費? 有聯繫中學嗎?
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題