用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位漏洞 家長未交同意書 兒子已獲取錄 ...
樓主: elbar
go

升中派位漏洞 家長未交同意書 兒子已獲取錄 [複製鏈接]

原帖由 stanleya 於 10-7-14 21:32 發表
我覺得林大x都都好難做.佢見家長交左留位費一定有責任留翻個位比個小朋友啦, 如果佢唔留位, 咁小朋友又派得唔好, 咁點同個家長交代? 可能佢以為你家長大頭蝦未補文件啫.所有家長都應該知道揀左直資就要放棄中央派位. 如果諗住唔讀一定要同學校講清楚.
當然如果學校在上報時再謹慎明確同家長講聲未收到你的文件,搞清楚家長意願.咁就最好啦.
不過香港教育派位制度真係玩死人. 最慘係d小朋友. 見到佢地喊得好悽涼, 真係好唔開心.

我覺得你說得很中肯,根本三方面都有責任:政府、學校、家長。不過最無辜算是那位家長的兒子。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

以為機關算盡,怎知被自己的「絕世好橋」作繭自縛!當然,局方和校方也欠受害人(學生)一個解釋。

原帖由 petunia 於 10-7-13 08:56 發表
家長是不是在輸打嬴要呢?

換轉是林大x如果(記住....如果!)是band 1直資,佢交左留位費但係因為未交文件就無得讀,咁佢會唔會又投訴留位費不等於留位呢?

作為家長,用盡方法幫小朋友搵合心水的中學,這種情緒不難明白,但呢位家 ...

醒目開學勳章

我想問一個好愚蠢的問題
是吾是, 有直資收左, 無論呢間直資, 是否參加教統局的自行分配學位, 或者係中央派位, 而家長又confirm 左讀既, 呢個小朋友就無得再係中央派位架啦?

不參加「自行分配學位」及中央派位的安排,故申請入讀並不會影響學生參加「自行分配學位」的申請。

呢句的意思係乜呢? 不會影響學生參加自行分配學位?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-15 11:33 發表
我想問一個好愚蠢的問題
是吾是, 有直資收左, 無論呢間直資, 是否參加教統局的自行分配學位, 或者係中央派位, 而家長又confirm 左讀既, 呢個小朋友就無得再係中央派位架啦?

不參加「自行分配學位」及中央派位的安排,故申請入讀並不會影響學生參加「自行分配學位」的申請。

呢句的意思係乜呢? 不會影響學生參加自行分配學位?

女拔、男拔、SPCC、SPC、St. Stephen等等是屬於今年不參加「自行分配學位」及中央派位的安排的直資,咁樣即是:
例如你囝囝十一月報咗名男拔,你一月自行也可報名皇仁、喇沙,與報名男拔這類非派位直資沒有任何衝突,如果男拔收咗你,你一日未簽回協議書,你仍然可以繼續參加统一派位。你睇清楚佢寫的只是"申請入讀"or apply for a S1 place,並不是你誤會咗的"確認入讀"。

中華基金等則屬於派位直資。

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 10-7-15 15:24 發表

女拔、男拔、SPCC、SPC、St. Stephen等等是屬於今年不參加「自行分配學位」及中央派位的安排的直資,咁樣即是:
例如你囝囝十一月報咗名男拔,你一月自行也可報名皇仁、喇沙,與報名男拔這類非派位直資沒有任何衝突,如果男 ...

吾該晒, 同我理解一樣
我個女已經順利升中啦, 係有個朋友話, 佢看中一間直資中學, 收左, 還可以繼續參加統一派位, 我覺得無可能, 先甘問者, 吾該晒

原帖由 CrabPincers 於 10-7-15 16:02 發表

我個女已經順利升中啦,

唔好介意,八卦問吓,你囡囡係咪入咗BPS,如果唔方便講,請不用理會我。

醒目開學勳章

greendot

check pm

醒目開學勳章

早晨, crab crab

唔該晒你呀

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 10:33 發表
greendot

check pm

Please check pm too.

不知事主現在情況怎樣, 還可留在X大輝嗎?

我覺得個家長自食其果.

原帖由 greendotdot 於 10-7-12 20:55 發表
呢啲所謂專業人仕意見,不是我自己作!

直資中學或「不選也派」
(星島)2009年4月22日 星期三 06:30

(綜合報道)
(星島日報
報道)直資中學取錄中一學生可以有三種方法: ...

我有個問題, 係唔係考過任可一間(派位/非派位)直資而又無收, 到左派位無選直資佢都當你肯去?

原帖由 wensi 於 10-7-17 12:02 發表

我有個問題, 係唔係考過任可一間(派位/非派位)直資而又無收, 到左派位無選直資佢都當你肯去?

這個傳聞,據我理解只是發生在统一派位,舉例你衹選咗頭十個志願,其中的甲部或乙部志願曾經選過一間派位直資學校,其他11~30都漏空咗,如果當所有你自選的甲部、乙部的十個志願都失敗,電腦便有可能優先派一間合乎你當前條件的直資給你。

不用擔心,自己去考的並不關事,而且只是傳聞,你也可以填滿晒30個志願,都應該無咁差連第三十志願都派不到。

原帖由 greendotdot 於 10-7-17 13:26 發表

這個傳聞,據我理解只是發生在统一派位,舉例你衹選咗頭十個志願,其中的甲部或乙部志願曾經選過一間派位直資學校,其他11~30都漏空咗,如果當所有你自選的甲部、乙部的十個志願都失敗,電腦便有可能優先派一間合乎你當前條件 ...

Thanks! 我仔個區至差係去新亞.

回覆 4# mandy_lee 的文章

我都有同感.攪嚟攪去, 只攪到子女!

‹ 上一主題|下一主題