用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區升中派位,你地派成點呀?
樓主: tom911
go

葵青區升中派位,你地派成點呀? [複製鏈接]

自行選了安柱一間,
大抽獎排安柱第一,83第二,全完第三。

原帖由 dobbybabie 於 10-7-14 11:49 發表
你是否自行選83做2nd?如果唔係就真是算好運了,

唉,當大少得知那個考4x都可以候補入荃官時,就更不開心。老師和我說(我相信是真的!)83的老師對照顧學生而言,比安柱做得好的,大部份小朋友入去後都會讀得很開心,大家一起努力啊。

原帖由 ykloo 於 10-7-14 09:30 發表
HI bnene

我小朋友同你大少一樣。佢考1X都是入不到安柱,係佢後面自行入咗李兆基,可風。還有很多成績比他差的入咗安柱。

真的並不好受,小朋友要面對同學的取笑我用咗非常多時間去開解佢,並且令佢喜歡83因以後還有6年時 ...

對啊! 實力最重要.......

原帖由 bnene 於 10-7-14 00:43 發表
我們全校只有5-7個左右吧,聽說大部份都是第二志願的。我們那邊大部份BAND1的,都選安柱的,只是大少運氣不好,考2X都派不中,同班考4X的卻入了。

今日考編班試,您們學校好像有很多人啊!我們只得小貓幾個。知道甚麼時候分好班嗎 ...
《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

阿仔今日有個同學在"83"退學, 因為昨晚收到林護通知後補收咗佢, 阿仔又有d唔開心啦.......
《常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?》 《而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求。》

原帖由 ykloo 於 10-7-14 09:30 發表
HI bnene

我小朋友同你大少一樣。佢考1X都是入不到安柱,係佢後面自行入咗李兆基,可風。還有很多成績比他差的入咗安柱。

真的並不好受,小朋友要面對同學的取笑我用咗非常多時間去開解佢,並且令佢喜歡83因以後還有6年時 ...

你的小朋友是讀那間小學呢? 都是石蔭主愛. 考到自行的同學是考第幾名呢? 因為下年就輪到我個仔啦!

林護和八三其實頗有緣的!不過這些消息對我們的孩子更加晴天霹靂,所以我決定瞞著大少算了。

原帖由 薯仔阿ME 於 10-7-15 11:54 發表
阿仔今日有個同學在"83"退學, 因為昨晚收到林護通知後補收咗佢, 阿仔又有d唔開心啦.......

其實可能很多人考到自行的,我們並不知情。或許有同學4x自行入了伍若瑜都說不定,這也是自行階段完成創舉的案例啊。

自行要入最top的band 1英中,當然最好是頭3名囉。我由大少升小五開始已作戰了,要到2012年才可以停下來,因為二少後年升中,九月升小五就要全力以赴,不要再靠運氣了。他見到哥哥的情況,也有點擔心呢。

原帖由 alice44 於 10-7-15 16:20 發表

你的小朋友是讀那間小學呢? 都是石蔭主愛. 考到自行的同學是考第幾名呢? 因為下年就輪到我個仔啦!

Hi Benen,

你家大少有無上家教會的英文班? 我仔今朝開始上B班.

醒目開學勳章

今年真係派得唔錯..

我仔間學校得1x人唔係頭3志願

安柱都好多人入左....林護就好似無

醒目開學勳章

入到林護都未必係好事...真係要好好好勤力先跟得上 @_@

小朋友可能會好辛苦

我囡讀八三...今年中五等放榜...
d老師真係唔錯....:

其實去 林護 or 安柱  叩門 ... 成功機會是否近零?

後補收的 ... 會否是小學校長 / 有力人士 幫忙?

(引用:
阿仔今日有個同學在"83"退學, 因為昨晚收到林護通知後補收咗佢, 阿仔又有d唔開心啦....... )

原帖由 tabo0890 於 10-7-19 23:09 發表

小朋友可能會好辛苦

d老師真係唔錯....::" />

好多人都咁講"入到林護都未必係好事".

沒有啊。

英文班我們在外邊上的。so far兄弟二人都學得不錯,二少還被選了去參加Scrabble比賽訓練班啊。
原帖由 薯仔阿ME 於 10-7-19 12:27 發表
Hi Benen,

你家大少有無上家教會的英文班? 我仔今朝開始上B班.

謝謝!
班主任、鄰班班主任及副校長都叫我們stay with 83,因為保良局辦學比很多學校都好,而83出名是校長及老師都是關愛學生的。

而大少的堂姐中一至中五在林護讀,中六去了83,也畢業好幾年了,今年剛大學畢業,她鼓勵大少說,若不是83,她真的入不了HKU,所以叫我們加油。

請問83有精英班嗎?大少有了明確的目標,首要是挑戰入精英班啊。

另祝您女兒會考成功!

原帖由 tabo0890 於 10-7-19 23:09 發表

小朋友可能會好辛苦

d老師真係唔錯....::" />

我猜校方很要求學生能有很進取的學習態度,要首要的學術水平當然要高,才可以enable學校在同等的課程上再深入講解,又或讓學生深入探究。

當然,這會不會讓學生變得鑽入牛角尖,也是說不定的。

原帖由 黃巴士 於 10-7-20 15:38 發表

好多人都咁講"入到林護都未必係好事".

安柱今年好像收了6個候補,全都沒有這個山頭的學生,沒記錯的有梨木樹主愛/仁立/荃官小/世德,有否有力人士就不清楚了,不過應該小學宗教背景也有一點點關係吧。

至於林護,候補生應該更難,首先應該是門試時表現不算太差那一種吧。

原帖由 mrsanthony 於 10-7-20 13:10 發表
其實去 林護 or 安柱  叩門 ... 成功機會是否近零?

後補收的 ... 會否是小學校長 / 有力人士 幫忙?

(引用:
阿仔今日有個同學在"83"退學, 因為昨晚收到 ...

醒目開學勳章

原帖由 bnene 於 10-7-20 23:09 發表
謝謝!
班主任、鄰班班主任及副校長都叫我們stay with 83,因為保良局辦學比很多學校都好,而83出名是校長及老師都是關愛學生的。

而大少的堂姐中一至中五在林護讀,中六去了83,也畢業好幾年了,今年剛大學畢業,她鼓勵大少說,若 ...

校長好風趣好nice架~  
有時d家教活動佢都走黎睇下玩下
我唔係一個活躍既家長..都覺得佢唔錯:

老師真係出個心去對小朋友
我女話有次做讀書報告...老師比晒資料佢地去跟
但同其他學校朋友傾開
只係比個題目就算..一d提示都無
佢先至覺得原來自己咁幸福..老師對佢地咁好.
家長日亦聽到老師比左好多針對性既提示小朋友
比我感覺佢地真係有去了解過小朋友

有人同我講83並唔係真正band1既學校
唔夠班..
但我覺得d學生好開心..校風唔錯...
對我黎講咁都好夠啦..
夠唔夠班..真係睇自己..所以你仔個堂姐係無錯架.

我細仔就真係唔夠班喇...band2仔..入唔到
而家要跳出青衣

講左咁多廢話..答番你先..有精英班架~
叫你囝囝加油啦~
不過唔好咁大壓力~ 做好平時就very good ~

我女成績普通..真係唔知入唔入到原校中六
但都係果句啦...中學時期無學壞..我當賺左喇~

選校除了睇banding 之外, 我個人反而會著重校風及老師與校長之關愛程度,  老師與校長都對學生好, 學生才會讀得開心!  如果只是讀書好, 老師與校長與同學之間無溝通, 訓練出來的學生只會是讀書機器!

我仔讀band 2 中學, 不過好好彩, 老師同校長都對學生好好, 校長都好關心學生, 他也經常與同學傾計呢! 我覺得阿仔上了中學後, 基本上是進步中!  

中學生最緊要頭兩, 三年, 打好基礎, 不要學壞!!

原帖由 tabo0890 於 10-7-25 15:23 發表

校長好風趣好nice架~  
有時d家教活動佢都走黎睇下玩下
我唔係一個活躍既家長..都覺得佢唔錯::" />

老師真係出個心去對小朋友
我女話有次做讀書報告...老師比晒資料佢地去跟
但同其他學校朋友傾開
只係比個題 ...

請問  樂善堂梁植偉紀念中學   是否都是關愛學生的好學校(Band 2 頭)?
‹ 上一主題|下一主題