用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳翠茵及綠茵邊間較好?
樓主: paklok
go

將軍澳翠茵及綠茵邊間較好? [複製鏈接]

k1開始無分主流同國際班, 每日30分鐘普通話, 約一個鐘廣東話, 其餘時間英文, 上午班返9點放1點.

延展係唔同課外活動, 如果返延展, 學費俾多1千元, 會係學校食埋午餐, 然後有一個鐘頭活動:每日不同OGIC遊戲, 畫畫, 圖書時間, gym....

我個仔由pn開始讀, 佢返得好開心..

醒目開學勳章

原帖由 creamychoy 於 10-4-12 23:44 發表
k1開始無分主流同國際班, 每日30分鐘普通話, 約一個鐘廣東話, 其餘時間英文, 上午班返9點放1點.

延展係唔同課外活動, 如果返延展, 學費俾多1千元, 會係學校食埋午餐, 然後有一個鐘頭活動:每日不同OGIC遊戲, 畫畫 ...

上課好似幾充實,
延展我就未有需要住,
咁老師你認為有愛心嗎?
當初有無打算揀翠茵, 兩者點解揀綠茵呢,
sorry超多問題, 但就要交註冊費,
唔了解清楚我怕太遲呀, ths ths!!

我囡囡前兩年讀坑口綠茵的pre-nursery國際班, 最大的感覺是學校很商業, 讀咗8個月老師冇打過電話給我, 就算囡囡病咗唔記得通知學校, 都冇打嚟了解, 而且囡囡在家大部份時間是用廣東話, 所以上堂大部份時間都是聽不明英文老師說什麼,  普通話堂會好些, 我記得佢返嚟間唔中都有講普通話比我聽, 可能我那時同佢報local班會好些, 但那時報國際班, 就是想佢多接觸外語, 這反而令我囡囡害怕了英語, 這情形維持到佢轉咗讀第二間幼稚園K1既下學期才好轉~

咁奇怪. 我仔仔讀pn時, 頭一個月, 差唔多日日都收到老師電話, 講佢學校情況. 就算依家k1, 佢老師有時都打黎講亞仔最近點.....上次亞仔病左幾日, 一返學, 成班同學即時唱歡迎歌, 佢不知幾開心.

不過, 國際學校唔商業就假..要搵$$$痳. 只要亞仔讀得開開心心, 我就ok.

我覺得老師同亞嬸都好好...

我唔選翠茵係因為佢地無延展, 同埋我鍾意綠茵有條樓梯, 等亞仔可以行下. 因為平日佢都唔會有機會行樓梯....

聽你咁講我都放心d 咁請問creamychoy你仔仔英文學成點, ok嗎?? 我平時很少用英文同阿女溝通,只係同女女一齊睇書時先同佢講,教佢英文,如聽之前個媽咪咁講我都驚阿女會有怕英文既情況, 你仔仔有無呢 ?? 係咪已習慣同外籍先生溝通呢 ??

原帖由 creamychoy 於 10-4-16 13:12 發表
咁奇怪. 我仔仔讀pn時, 頭一個月, 差唔多日日都收到老師電話, 講佢學校情況. 就算依家k1, 佢老師有時都打黎講亞仔最近點.....上次亞仔病左幾日, 一返學, 成班同學即時唱歡迎歌, 佢不知幾開心.

不過, 國際學校唔商業 ...

我個仔英文無問題. 可能之前請開工人, 同我地有時都會同佢講英文.

But the staff of Greenville told me they also have the 延展班 too for K1-K3...  
It also costs about $1000/month including lunch.  Activities are similar to that of Greenfield.
原帖由 creamychoy 於 16-4-2010 13:12 發表

原帖由 creamychoy 於 10-4-16 13:12 發表

你仔仔那時都是讀IPN嗎?

‹ 上一主題|下一主題