用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳有4間直資小學邊間好?
樓主: virginia_328
go

將軍澳有4間直資小學邊間好? [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-9 11:03 發表
如果想考直資, 語文底子係基本, 中英文閱讀同理解要有ok水平 (例如k3開學無耐就考小學, 小朋友起碼應該識睇簡單reader, 一頁起碼有2,3句果d, 識認d high frequency words)
課外活動又唔無必需既, 表現出色當然好啦,  ...

想請教Charlotte mom, 播道係咪一定要交portfolio??如果唔交會唔會唔比報名, 或減低被收機會?? 呢間係我考慮之一, 所以擔心如果portfolio做得唔好, 會唔會好有影響? 如果可以, 最好唔須要交啦.

醒目開學勳章 王國長老

我無聽過播道一定要交, 不過而家10個交form 8個都夾埋portfolio, 都係希望**如果**校長有機會睇就加下分姐
播道最後都無收我個仔, 我相信佢都係好大部分睇小朋友表現(我對自己見老師表現好有信心架, 哈哈)

佢有寄信黎話如果想拎返d個人資料, 學校可以安排, 我覺得又幾貼心wor

原帖由 BBTWIN 於 10-3-9 11:22 AM 發表
想請教Charlotte mom, 播道係咪一定要交portfolio??如果唔交會唔會唔比報名, 或減低被收機會?? 呢間係我考慮之一, 所以擔心如果portfolio做得唔好, 會唔會好有影響? 如果可以, 最好唔須要交啦. ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-9 11:49 發表
我無聽過播道一定要交, 不過而家10個交form 8個都夾埋portfolio, 都係希望**如果**校長有機會睇就加下分姐
播道最後都無收我個仔, 我相信佢都係好大部分睇小朋友表現(我對自己見老師表現好有信心架, 哈哈)

佢有寄信 ...

唔該哂你既資料, 我都相信係睇臨場表現多過portfolio. 不過好多野都好難講, 臨場表現有時都係講彩數, 你知得幾歲小朋友既臨場表現好難捉摸, 所以都係平常心會比較好.

醒目開學勳章

,像LOGOS-邱校長說,面試時先會給小朋友玩到阿媽阿爸都唔記得才開始面試.

所以平常心啦.

原帖由 BBTWIN 於 10-3-10 11:24 發表

唔該哂你既資料, 我都相信係睇臨場表現多過portfolio. 不過好多野都好難講, 臨場表現有時都係講彩數, 你知得幾歲小朋友既臨場表現好難捉摸, 所以都係平常心會比較好. ...

將軍澳有4間直資小學:
1. 播道書院 (EC)
2. 優才(楊殷有娣)書院  (GT)
3. 保良局陸慶濤小學 (PLK LHT)
4. 香港華人基督教聯會真道書院 (LOGOS)

原帖由 靚太太 於 10-3-12 02:35 AM 發表
Charlotte mom

我見到你係一個好肯解答問題的熱心媽咪,我想問下你地講的學校簡寫我睇唔明呀!

介唔介意寫個簡稱即係代表咩學校呀???
唔該!

同埋我可唔可以pm你傾下計呀!

...

醒目開學勳章 王國長老

無所謂呀, 你PM我lor
原帖由 靚太太 於 10-3-12 02:35 AM 發表
Charlotte mom

我見到你係一個好肯解答問題的熱心媽咪,我想問下你地講的學校簡寫我睇唔明呀!

介唔介意寫個簡稱即係代表咩學校呀???
唔該!

同埋我可唔可以pm你傾下計呀!

...

原帖由 ziyi 於 10-3-8 16:55 發表
其實選擇申請一條龍的DSS, 我個人覺得要將她們放在首選,就不要想官津,所以呈唔呈分都沒有關係.

因我唔敢肯定LOGOS是否唔呈分,所以唔敢寫,費事俾人鬧
正如你跟我也不知道EC是否唔呈分一樣.

...

dear ziyi

我都同意你的說法.

另外, LHT 固定收費我想是因為他的學校太細, 真的不夠其他直資新.
MIHO

我一直都有留意播道同真道, 因為兩間都係一條龍基督教學校, 想請問佢地係活動教學, 還是傳統教學? 面試是否都是着重英語能力呢?

播道係唔需要交protfolio,只係要交K1同K2既成績表同埋啲課外活動既Certificate。

我相信以家好多幼稚園啲成績表都成本protfolio啦!

by the way, 如果要考呢類小學,個人心得,語言好重要,如果小朋友識用英文或者普通話溝通,一定有優勢。

原帖由 BBTWIN 於 10-3-9 11:22 發表

想請教Charlotte mom, 播道係咪一定要交portfolio??如果唔交會唔會唔比報名, 或減低被收機會?? 呢間係我考慮之一, 所以擔心如果portfolio做得唔好, 會唔會好有影響? 如果可以, 最好唔須要交啦. ...

我也是住在TKO,  小女將於今年九月升讀小一, 之前我有參加區內四間直資的簡介會. 最後區內只報了播道和真道, 因我們覺得較合適而且我們首選基督教學校.

其實除了簡介會外, 我們也盡量認識多一些學校的家長和學生, 因為他們是最了解學校的.

感謝主, 播道同真道都收了我女兒, 我覺得播道較着重語文表現, 面試會考英文和普通話. 而我女兒說真道並沒有考英文和普通話, 只玩了豆袋和一些遊戲. 我想較着重主動性和性格表現吧.

至於portfolio, 我見十個中九個也會交. 而且我們覺得可以給女兒作一個幼稚園的小小總結和回顧, 就當是給她的一份禮物吧! 我想她將來一定很喜歡.

原帖由 cnet123 於 10-3-17 12:20 發表
我也是住在TKO的,  小女將於今年九月升讀小一, 之前我有參加區內四間直資的簡介會. 最後區內只報了播道和真道, 因我們覺得較合適而且我們首選基督教學校.

其實除了簡介會外, 我們也盡量認識多一些學校的家長和學生 ...

thanks cnet123 for your sharing.

I should be grateful if parents in the two schools can share if the spiritual environment of the schools are rich.

Million thanks :)

cnet123

恭喜你囡囡能考到心儀的小學,
請問你囡囡幼稚園是否讀英普或英文班?
有無特別報讀d咩班以増加考入直資或band 1小學的機會 ?

原帖由 virginia_328 於 10-3-17 16:30 發表
cnet123

恭喜你囡囡能考到心儀的小學,
請問你囡囡幼稚園是否讀英普或英文班?
有無特別報讀d咩班以増加考入直資或band 1小學的機會 ?

女兒N1是讀國際英文班, K1-K3轉了讀活動教學的幼稚園. 我在女兒K1時開始搜集各小學的資料並决定已直資為目標. 我們知道女兒的幼稚園在語文方面並不太強, 所以在女兒k2 時報讀了一些英文班, Phonics 班和普通話班. 並每晚和她讀故事書和玩英文字卡來增强她的語言能力.

多謝你的分享 !

原帖由 cnet123 於 10-3-17 18:14 發表

女兒N1是讀國際英文班, K1-K3轉了讀活動教學的幼稚園. 我在女兒K1時開始搜集各小學的資料並决定已直資為目標. 我們知道女兒的幼稚園在語文方面並不太強, 所以在女兒k2 時報讀了一些英文班, Phonics 班和普通話班.  ...

很戥你高興, 如果我囡囡都這樣成功就好了
請問你會選擇那一間, 為什麼?

原帖由 cnet123 於 10-3-17 12:20 發表
我也是住在TKO的,  小女將於今年九月升讀小一, 之前我有參加區內四間直資的簡介會. 最後區內只報了播道和真道, 因我們覺得較合適而且我們首選基督教學校.

其實除了簡介會外, 我們也盡量認識多一些學校的家長和學生 ...
‹ 上一主題|下一主題