用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 ...
樓主: llc
go

LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 [複製鏈接]

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

evato 寫道:
...
有家長謂interview不知所謂, 我真的不明白. 記得上年我interview St Cathrine, 根德園亦一樣要排長骨龍, 並不是約3點就3點interview, 也不見得它們安特別好. 是不是SJC 沒有它們這麼出名,你們就對它作出苛刻批評.

St Catherine 和 根德園的 interview 安排一樣不知所謂, 一樣有很多家長對它作出苛刻批評, 一視同仁, 有什麼問題呢? 再況且, 作出苛刻批評(既然事實如此), 又有什麼不妥呢?

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

我唔係SJC嘅老師,我個仔真係讀梗SJC嘅K1 MICKEY班,我編字圢咗成晚我唔係要你選這問面學校,我只係想講我嘅感受比你聽。唔該你唔好誤會。我相信SJC嘅老師係可以上此網,但我唔係
Hello! 我叫Vincent[url=]ImageShack[/url] :-D :-D :-D

llc 寫道:
這是信心的問題, 如那間學校不是出了很多出色的學生, 都不會有咁多人想入, 唔好自欺欺人啦, 唔明的只有你自己, 名次已是一個標籤, 你要知道這是個現實的社會, 你冇好成績, 好多工都做唔到, 你可唔可以叫你老闆唔好咁膚淺呀, 係你自己天真

tt2001 講得對 "吾好問點膚淺,會明既吾使講都明,吾明既講幾多都吾會明" 妳真係唔明我地講緊什麼

印象中此校的英文都幾好, 不過咁高調去講, 就有此地無銀三百兩的感覺喇!  若果下次拿第二, 會不會話"X分之微僅次於某校/喇小的學生"?  

根本我只係交流消息, 將我知的分享, 別無他意, 這校有不好的, 我都有講, 唔明大家為咩咁大反應

得你們兩個自己明咪得, 你地咁高深, 面對現實啦

llc
講得好只係交流消息。唔好唸得咁深奧!
Hello! 我叫Vincent[url=]ImageShack[/url] :-D :-D :-D

llc 寫道:
根本我只係交流消息, 將我知的分享, 別無他意, 這校有不好的, 我都有講, 唔明大家為咩咁大反應

重提一下妳的貼文: "真是可喜可賀, 對於聖若望的英文可以放心了"

妳貼文的第一句 "真是可喜可賀" 呼應了題目 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生", 完全沒有問題, 妳將消息交流, 分享, 值得贊賞! 如果只係交流消息, 講到這裡就已經足夠. 不過, 妳繼續有第二句 "對於聖若望的英文可以放心了", 這好明顯就是妳的主觀想法, 亦係其他網友質疑既地方, 大家就係唔明點解 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生" 會聯想到 "對於聖若望的英文可以放心了" 呢? 這兩句說話沒有任何因果關係, 做成 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生" 的原因可以有很多, 聖若望可以教出好英文的學生可能係一個原因, 亦有可能唔係. 不過妳就一廂情願地認為可以放心了. 膚淺既重點就在這裡, 什麼名次呀, 標籤呀, 好成績呀 全部不在討論範圍之內. 或者唔應該用膚淺這個詞, 太重了. 只係 "因為 ... 所以 ..." 這個邏輯在這裡不成立而已.

不過, 妳絕對有自由表達自己的想法, 其他人亦然. 我只是路過的, 見題目有趣才入來看看吧了.

簽名被屏蔽

tiggger 寫道:
I cannot agree more with qk's viewpoint.  In BK, all are given the right and freedom to share experience and express opinion.  Right?

Let's put an end to this fruitless argument with someone having a hidden agenda and an illogical mind.

我唔係已經清楚表明人人都有自由發表自己的意見咩???

"... 不過, 妳絕對有自由表達自己的想法, 其他人亦然. ..."

簽名被屏蔽

不是我的一廂情願, 而學英文不是一朝一夕, 可能是他在聖若望的底子打得好, 才有今天的成績

qk 寫道:

重提一下妳的貼文: "真是可喜可賀, 對於聖若望的英文可以放心了"

妳貼文的第一句 "真是可喜可賀" 呼應了題目 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生", 完全沒有問題, 妳將消息交流, 分享, 值得贊賞! 如果只係交流消息, 講到這裡就已經足夠. 不過, 妳繼續有第二句 "對於聖若望的英文可以放心了", 這好明顯就是妳的主觀想法, 亦係其他網友質疑既地方, 大家就係唔明點解 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生" 會聯想到 "對於聖若望的英文可以放心了" 呢? 這兩句說話沒有任何因果關係, 做成 "LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生" 的原因可以有很多, 聖若望可以教出好英文的學生可能係一個原因, 亦有可能唔係. 不過妳就一廂情願地認為可以放心了. 膚淺既重點就在這裡, 什麼名次呀, 標籤呀, 好成績呀 全部不在討論範圍之內. 或者唔應該用膚淺這個詞, 太重了. 只係 "因為 ... 所以 ..." 這個邏輯在這裡不成立而已.

不過, 妳絕對有自由表達自己的想法, 其他人亦然. 我只是路過的, 見題目有趣才入來看看吧了.

幫你補多句,最初頭其實只是批評那句說話的邏輯性,即係話如把SJC換上了任何一間小學,那句說話都係有問題,我都一樣會咁寫,最初的三個回應冇針對過SJC。

之後有其他家長發表對SJC的不滿可以有吾同原因,可能係有topic再提起SJC,所以又鈎起一些不愉快的經歷而有感而發,但係咁,就算那句說話冇出現過,他們都係對SJC不滿,吾係呢度講,都會係第二度講,那句說話根本沒有加深或減少他們的不悅,只是"講開又講....點點點"。

所以,那句說話既不合理之餘,仲要係呢個時候彈出黎(即呢排咁多SJC負面消息),然後收到兩"瓣"家長的批評,係咪自已攞黎衰

SJC多得佢吾少就真啦!(呢句又明吾明呀?)

簽名被屏蔽

如果係你小朋友就讀的小學, 你可能都係咁唸,  SJC的負面消息和我講的, 根本是兩件事, 你唔好成日問人明唔明啦, 係你唔明啫

我囡囡都係K1 WP班,初初都好似你咁,其實不要唔開心,他們說那麼多,可能因為學校不取錄他。如果學校沒有人面試,你都會有所懷疑啦!面試當天這麼多人,就知學校好。其實學校不取錄他們,一定有原因,他們不需這麼生氣,更不需說出一些負面的話。而且他們又唔係家長,對學校的認識有幾多!希望大家不要說這些不負責任的說話呢,對小朋友將來成長一定不好。“假若孩子生活在批評中,他學會譴責。”你覺得對不對?

llc 寫道:
如果係你小朋友就讀的小學, 你可能都係咁唸,  SJC的負面消息和我講的, 根本是兩件事, 你唔好成日問人明唔明啦, 係你唔明啫

如果係我小朋友就讀的小學(聖若望or XYZ也好),咁"LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望/XYZ小學的學生" + "真是可喜可賀"我會,之後嗰句”金句”吾知點黎。

“SJC的負面消息和我講的, 根本是兩件事”------------

當然,所以SJC家長主要是回應那些仍不滿SJC的家長,提供他們所知的。吾通閣下認為凡SJC家長都會因為”LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生….”而感到”對於聖若望的英文可以放心了”?

(吾使"高深"都一眼睇到咩問題la,有幾個真係思路、文筆...都高深既BK mami 都費事出手,驚你喊未定!)

tiggger 寫道:

Let's put an end to this fruitless argument with someone having a hidden agenda and an illogical mind.

Yes sir/madam!

根據這句子的邏輯,
『假如XXX中學的中一全級英文第一名是YYY小學的學生,
真是可喜可賀, 對於YYY的英文可以放心了』
XXX = 某名校
YYY = 某小學
例句:
『假如龍咁威中學的中一全級英文第一名是朱錦春小學的學生,真是可喜可賀, 對於朱錦春的英文可以放心了』

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題