用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試成績唔好, 父母個心好難受
樓主: bingo09110
go

考試成績唔好, 父母個心好難受 [複製鏈接]

其他科都合格

原帖由 pony媽媽 於 10-1-8 12:21 發表
除了數學科, 你女兒的其他科目是否沒問題呢?
如是, 可能她對數字不太敏感, 或甚至有d抗拒, 很多小孩都有這個問題。我仔都曾經試過係咁, 而且答得好快(但錯), 係因為完全冇思考過, 我知你一定感到好生氣, 因為我當時 ...

除了數學科, 你女兒的其他科目是否沒問題呢?
如是, 可能她對數字不太敏感, 或甚至有d抗拒, 很多小孩都有這個問題。我仔都曾經試過係咁, 而且答得好快(但錯), 係因為完全冇思考過, 我知你一定感到好生氣, 因為我當時都好生氣, 甚至大力拍打張枱....

後來我試下用圖像記憶法,他做數要用多d白紙, 例如:
1) 5隻狗有幾多隻腳, 叫他畫隻狗, 叫他數下幾多隻腳, 然後寫個4字, 乘數表一定要熟, 咁5隻即x幾多?

2) 樹葉用咩量度?  試攞塊葉用軟尺量, 要量得好不方便個樣, 佢會在腦內有個印象, 量葉子用厘米尺時好輕鬆...
睇etv都有用, 講解好清楚的,
[url=http://www.sfc.edu.hk/AM/trc/etv/[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd01&cb=11224461]maths.htm]http://www.sfc.edu.hk/AM/trc/etv/maths.htm[/url][/url]
3) 買蛋糕個題也是要教他畫圖慢慢睇, 會清楚d...

有些有d數大人覺得好容易, 但是小孩未必明白, 唯有用她較易明的方法, 慢慢引導她。

TRY !

功課自己做. 我回家同佢一起對答案, 有錯先用螢光筆在題號點上,THAN教他怎去計(不會說ANSWER),讓他明白錯什麼. 每星期自己出TEST給他。把之前錯過的,改一改俾佢做。

每天我會出4題,困難的文字題給他,主要是+-X/。全對有獎賞積點.

平日生活上,多點運用.eg去購物和食飯,找回多少元?碟中有20隻蝦,我們一家4人,每人食多少隻?

我用獎賞積點的方式,去海洋公園,打機,看電影和禮物等,全用(日常)積點去計.當然賞罰分明.

父母對小朋友讀書的成績真是越來越高 , 我都明白 , 70分 就想80分 , 80就想90分, 90分就想滿分 , 我都明白 , 覺得自己小朋友應該會好d.

我囡K3時文盲, 唔識字, 到小一比我勁谷, 而家小二, 仲比我勁谷緊, 中英文全部近100分, 可惜, 數學分 ...... 無眼睇。

我兩公婆好比心機教, 兩公婆的遺傳因子優良 (我兩公婆會考攞 A), 但係個囡真係谷激都谷唔起, 真係好痛心。

很多 bk 家長都話Kumon Maths 會幫到小朋友, 於是, 我買部 nds, 每早都做 四式運算等數學。 (我個人覺得Kumon 都是四式混算)。

最後, 結果無變, 囡囡數學仍然好差, 點算好。

難道數學真是天生的嗎 ?

Dear all,

我囡囡讀小一至小四時,數學都不好,單以這科計算,是band 3的機會不小。但我一向覺得初小的數學不需要特別處理,因為整數四則運算,時間可以解決一切,大概沒有智力正常的小學畢業生對此感到因難。到四年級上學期時,班主任更要求我多點留心她的數學,但我的時間表是待五年級,學小數、分數四則運算這較為抽象的時候才出手。反而在初小,我讓她大量看中、英文書,多點和她傾談,天南地北,啟發智慧。又讓她多些玩耍,開開心心地讀書。呈分試前的考試分數我從來都不介懷。

到年級時奇蹟出現,她的智慧強了,我沒有像原先的計劃花很多時間於她數學科上,然而她的數學漸入佳境,讀六年級時更憑藉五年級良好的數學成績,入讀數學拔尖班。

她數學之所以突飛猛進,有可能是受惠於小弟開放式的教育,及對她的智力啟發。所以在初小時啟發智力,很可能比谷高分數來說更加有效、更長遠。

eviepa

當我睇完關於嗰單中三學生滑雪嘅意外新聞後,覺得個仔唔合格有MUD嘢大不了?最緊要係佢健健康康,一家人齊齊整整開心生活至係無價寶。

我個仔小一時全班39人佢考36,但我每次都對佢下次測譣或考試抱有期望,經過多年努力佢終於喺小六最後一次呈分試升倒上BAND 1成績,所以大家只要唔好氣餒就有希望 !

eviepa:
多謝你的分享! 我也分享下我大仔的情況!我大仔小學時數學也是馬馬,粗心大意,我也試過做公文數,但起色不大, 而且他做功課速度慢,學校功課也不少,再做公文就百上加斤,所以他做到乘數便停了, 不過我先生認為他問題不大,主要是數學是分開解難和運算兩大範疇,我仔主要是運算不小心,所以考試分數不高,但在解難方面並沒有大問題,(有時甚至是一點就明)所以我們沒有再同佢補數學,而所謂的"操數",對阿仔又好似沒有很大的作用,4年級他的數學老師是"操"的老師,他做到"怕怕" ,由話鍾意數學(開學時),到話唔鍾意數學, 而5,6年級的數學老師是自稱唔操學生的老師(因為家長問點解數學功課"甘"少 ),我地無另加數給他做,但係佢又好似d數越來越好喎!
現在中一,他的數學越見有起色,我想最主要是唔好令小朋友覺得自己差,同埋家長太緊張,他們會知道的,對他們會有壓力,所以好似eviepa那樣,我想對小朋友會更好!

原帖由 eviepa 於 10-2-22 23:28 發表
Dear all,

我囡囡讀小一至小四時,數學都不好,單以這科計算,是band 3的機會不小。但我一向覺得初小的數學不需要特別處理,因為整數四則運算,時間可以解決一切,大概沒有智力正常的小學畢業生對此感到因難。到四年級上學期時, ...

原帖由 LS+MCS 於 10-2-23 08:50 發表
當我睇完關於嗰單中三學生滑雪嘅意外新聞後,覺得個仔唔合格有MUD嘢大不了?最緊要係佢健健康康,一家人齊齊整整開心生活至係無價寶。

我個仔小一時全班39人佢考36,但我每次都對佢下次測譣或考試抱有期望,經過多年努力佢終 ...

同意!!
小朋友的學習路程是長途賽, 長跑手.  今日落後了, 唔代表以後都會輸.
起跑快了, 唔代表一定會KEEP得住仍然是"頭".

當初我都認為小朋友係小學階段都唔洗咁谷, 都80幾分, 只係錯d careless mistakes, 點解仲要不停花咁多時間去操exercises為攞多幾分, 我寧願用時間比小朋友睇多d課外書, 多d其他活動....但而家升中既制度, 唔係咁講法啦, 你成績唔夠好, 即無接近90分,都做唔到band 1生, 小朋友唯有變成考試工具, 不停操papers.

原帖由 黃巴士 於 10-2-24 20:11 發表

同意!!
小朋友的學習路程是長途賽, 長跑手.  今日落後了, 唔代表以後都會輸.
起跑快了, 唔代表一定會KEEP得住仍然是"頭".

每次我女成績唔好或唔乖, 我都好想取消所有課外活動, 成日心大心細, 敢諗係唔係好唔'arm'?

其實唔夠時間讀書, 但我女唔想cut課外活動, 應該點做好?

原帖由 do-re-me 於 10-2-25 02:13 發表
每次我女成績唔好或唔乖, 我都好想取消所有課外活動http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=119&cb=11224485&n=a136fd25, 成日心大心細, 敢諗係唔係好唔'arm'?

其實唔夠時間讀書, 但 ...

你去衡量吓啦!!
取消所有課外活動的時間去溫書, 她可以接收到書本幾多呢??
假設取消3小時, 係咪等於多了3小時的書本吸收知識呢??
可能只有1小時是她吸收到的.  餘下的2小時可能是白費, 又可能多了2小時的諄外活動, 令她更有POWER去操多2小時的書本.
好像工作咁, 1星期7天工作, 為何要有1天休息日呢??
適當的調劑, 會令大人/小朋友更有衝勁.
如果時間唔夠, 不如CUT少少, 唔好CUT灑佢D課外活動.
小朋友沒活動, 沒處發洩精力的.:;pppp:

其實可唔可以同大家分享小朋友由尾四, 點係幾年間可以爭入前十幾名呢? (我相信要成為你講既band 1生, 係39人中都必定要考頭10-13), 其中既學習過程係點呢? or 係小朋友突然開hill? 是否要out晒所有學校或課外活動呢? 又是否不停在外操卷呢 ?

thanks!!!!

原帖由 LS+MCS 於 10-2-23 08:50 發表

我個仔小一時全班39人佢考36,但我每次都對佢下次測譣或考試抱有期望,經過多年努力佢終 ...

我個仔都是果種做功課慢, 中文科操唔起的例子,而且一做中文功課就想睡覺. 幾行詞語用兩個鐘都寫唔起, 大人同小朋友都痛苦非常..... 我都是CUT了一些課外活動, 例如鋼琴,英文,游泳.  現在只剩下FENCING(學校學) 和中文公文(每次半份)  少了課外活動和慳了學野要帶出帶入的時間, 每天加了一些私人時間比佢做自己喜歡的事, 如看書, 玩玩具, 有時15分鐘, 有時半小時, 又洗腦式地灌輸學習中文的重要性, 可能每天有些少自由時間, 佢最近是精神好了, 集中注意力有D進步.  希望可以找到更好的方法改善他的學習態度!

原帖由 黃巴士 於 10-2-25 12:31 發表

你去衡量吓啦!!
取消所有課外活動的時間去溫書, 她可以接收到書本幾多呢??
假設取消3小時, 係咪等於多了3小時的書本吸收知識呢??
可能只有1小時是她吸收到的.  餘下的2小時可能是白費, 又可能多了2小時的諄外活動, ...

原帖由 TINGMUM 於 10-2-25 13:02 發表
我個仔都是果種做功課慢, 中文科操唔起的例子,而且一做中文功課就想睡覺. 幾行詞語用兩個鐘都寫唔起, 大人同小朋友都痛苦非常..... 我都是CUT了一些課外活動, 例如鋼琴,英文,游泳.  現在只剩下FENCING(學校學) 和中 ...

我自己點CUT都會剩返一項運動俾佢發洩精力. 仲會同囝囝商量, 佢同意先CUT.  
我自己覺得多做運動可以令小朋友更有精神. 如果唔係我囝囝會愈做功課愈攰, 瞓極都唔夠.
有精神, 心情舒暢, 先有心機用腦運算.
大人返工都係啦, 大人就可以話就算無精神都可CONTROL到強迫完成. 小朋友眼訓就眼訓, 會HEA咗D功課或溫書"哦哦哦.", 可能一D都唔入腦喎.
無精神溫書時: -
囝囝: 你有教/講果咩??
我   : 有呀, 幾時幾時??
完全失憶....
浪費時間&真係令大家都辛苦!!

陪太子讀書記住忍忍忍, 唔好發脾氣.

原帖由 do-re-me 於 10-2-25 22:45 發表
陪太子讀書記住忍忍忍, 唔好發脾氣.

我有時都會同佢講我陪佢讀, 會有難頂的時候.  唔知佢明唔明白?? 但起碼自己講出來舒服些.
但又雖然佢無答我, 但我直覺覺得佢有小小體諒及盡量改善的.
努力吧!!

我就係想佢體諒下我, 比下面. 可惜佢仲未知咩係體諒.

回覆 2# do-re-me 的文章

無錯...小朋友考試成績唔好, 父母個心的確會有些難受! 但其實就算小朋友成績好好,做父母的心也有時會有一種無形壓力...有80分就想90分, 有90分就想100分...當你小朋友次次都100分, 你就會驚佢可否保持"100分"的紀錄.
我有個姪女, 她自小的校外同校內的表現都十分出色, 她小一上學期次次默書都100分, 考試科科成績亦是數一數二,但佢阿媽個心愈來愈不安, 對個女的成績愈加緊張,又怕個女面對不起"失手"....果真到下學期, 個女中默錯了一個字, 個阿媽竟然好不開心,忍不住罵了個女一頓!
其實大家都要放鬆些, 做父母是要幫助孩子提起學習興趣, 教他們面對和減低讀書壓力, 而"不是"增加他們的壓力...!!嘗試放開懷抱地享受陪伴孩子學習和成長, 喜與悲也共同度過!

http://www.ixl.com/
for  pre- k   -   p6
‹ 上一主題|下一主題