用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問被培橋取錄的學生多來什麼幼稚園呢?? ...
樓主: vv518vv
go

請問被培橋取錄的學生多來什麼幼稚園呢?? [複製鏈接]

我仔今年係安基司讀緊k3, 我同爸爸都好希望佢可以入到培僑.
Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog同相簿啦!My Little Vinci日誌Vinci相簿

醒目開學勳章

不一定讀安基司就可以入到培僑, 安基司的小朋友有好些入到培僑, 主要是因為小朋友比較主動和不害羞, 普通話和英文都有一定程度. 其實都有好些其他幼稚園的小朋友入到培僑, 只要睇培憍校車走遍港九新界便可知道. 所以最主要是培養小朋友活潑和主動的性格.

我想問"安基司"是否在大埔, 另是否要"國際班"才有幾會入培橋.  另培橋學費多少?

醒目開學勳章

原帖由 HSH3410 於 10-9-30 11:41 發表
我想問"安基司"是否在大埔, 另是否要"國際班"才有幾會入培橋.  另培橋學費多少?

安基司的正校在大埔, 另外有分校在滌濤山和粉嶺. 不一定讀國際班才有機會入培橋, 最重要是看小朋友的語言能力和性格. 不過, 事實又係大部份讀國際班的同學考到培僑. 讀主流班的較少. 培僑學費$2,100加$100雜費, 每年收十個月學費.

If my son is now studying in International school, i.e. YMCA of HK, can he get a seat easily? is it the same as other children?

Thank you Civl Fox!

培橋係晤係活動教學呀? 我都幫亞囡報咗大埔安基司, 希望成功啦.....

My son studies in Anchors K3. Tomorrow will have interview. But my son is not so active in school but he is active at home.

囝囝今年讀PK Grade 1, from Anchors. 據我翻查有9個小朋友入了PKC,5個讀主流班,4個讀國際班.

Hi H-luk, 多謝你咁意見!

請問你的小朋友普英是否很流利, 是否很愛表達自己又表達得很好?
上什麼課外活動? 培橋我都很喜歡! 你們的小朋友上學一定開心的, 那其他, 如語文, 思考, 自我的管理能力是否合你的期望/ 要求? 我的 BB現在只是NURSERY, 但我都為他搜尋小學的資料了. 還有雜費多嗎?
THANKS

原帖由 MAYMAYNG 於 09-12-4 15:24 發表
我囝囝都係創價的, 出年又係讀培橋...

回覆 1# vv518vv 的文章

我囝囝係讀大埔英藝幼稚園

有無後補小朋友收到電話呀???

回復 1# manvvgigi 的帖子

Yes, need to register before  11 Dec noon.

回復 1# shirley_chan 的帖子

when will you receive their call? Is it this morning?

回復 1# hohowong 的帖子

yes.  This morning around 11am.

YES,IN THE MORNING

回復 2# shirley_chan 的帖子

Thanks for reply!

Congratulations! Do you register already?

We also received the call this morning.

回復 1# hohowong 的帖子

As I received the call during the meeting, I just dropped down the points she mentioned.  Probably will register tomorrow during lunch time.  Need to confirm with the family tonight if we would give up other offers.
‹ 上一主題|下一主題