用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd Interview
樓主: Febfeb
go

DBS 2nd Interview [複製鏈接]

原帖由 wunchaimom 於 09-11-22 18:50 發表

副校長係中國人,我無去簡介會,睇吓有無其他人可以答到你。
副校長 Mrs. Rakesh Nair Chandni 不是中國人。

my case need to wait nearly 1.5 hours

for parent around 1 min (counting),
for my son 10 min

啱啱問咗阿仔, 原來副校長都有問佢問題

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 Unclejt 於 09-11-22 20:27 發表
副校長 Mrs. Rakesh Nair Chandni 不是中國人。

多謝更正!

原帖由 Unclejt 於 09-11-22 20:27 發表

但點解當日 Mrs Lo 介紹嗰個中國人係副校長既 (好以姓葉, 唔知有冇聽錯呢)

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

我都聽倒佢介紹Mrs Yip 係副校長.

Ms Lo完全沒有問我亞仔問題, 全程只是副校長問, 咁係唔係要打定輸數?

原帖由 ladykin 於 09-11-22 21:53 發表

但點解當日 Mrs Lo 介紹嗰個中國人係副校長既 (好以姓葉, 唔知有冇聽錯呢)

原帖由 Febfeb 於 09-11-22 22:09 發表
我都聽倒佢介紹Mrs Yip 係副校長.

Ms Lo完全沒有問我亞仔問題, 全程只是副校長問, 咁係唔係要打定輸數?

有位 Assistant Headteacher 叫 Mrs Emily Yip,
可能都叫副校長掛...

Btw, Mrs Rakesh 係 Deputy Headteacher。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

彭官係校董之一, 佢通常係旁聽監考而唔出聲多!
至於Mrs Yip, 今年剛升了做assistant headteacher, 所以又係副院長, 前幾年佢已經開始幫手interview事務, 佢亦係Head of Music Department!

大家好
      本人有几個問題想請教下各位的.
請問:
      1.妳們面試時校長和副校長是用英文問家長的嗎?
       2.家長是否一定要用英文答問題呀?
       3.小朋友是否一定要用1st in時用過的語言回答問題呢?
       4.回答問題時是否真的要計時呢?
       多謝各位..............

Ms. Lo will ask you to choose either English or Cantonese.  Count 1 min.

for others, don't know

多謝妳的回复,
我想請問:1.校長是先要家長選了回答的語言之後再問問題?還是她問了問題之後再要家長選呢?
               2.校長是用英文問問題嗎?
        多謝........

我都係約9:30, 大約10:30見完。

原帖由 yeungboy 於 09-11-22 16:52 發表
吓?约10:00, 但係11:55先有得見?

我约9:30,下一場係11:10要到KTS。我真係好唔想見唔到KTS呀。唔知重有冇其他人有上午约DBS的經驗呢?請問你哋又遲幾多呢?

另外,請問彭官是誰呢? ...

原帖由 bowling68 於 09-11-22 20:29 發表
my case need to wait nearly 1.5 hours

for parent around 1 min (counting),
for my son 10 min

請問是父母各問一條各答一分鐘定只問一條父或母答?

Thanks !

醒目開學勳章

我的情況是, 父母只答一條問題, 1 分鐘, 會計時, 當父或母答完, 還有時間剩, 另一位可以補充!

原帖由 lindatai 於 09-11-23 12:01 發表
我的情況是, 父母只答一條問題, 1 分鐘, 會計時, 當父或母答完, 還有時間剩, 另一位可以補充!

Would they insist Father or Mother to answering the question ?

Thanks !

請問大家的小朋友, interview完咗時, 校長Miss Lo有沒有和小朋友說: you are very good, thank you, bye bye~
我個仔interview完出來時很開心, 因為他說老師讚佢! 但另一方面又告訴我佢有兩條問題唔識答, 但話唔記得問咩, 真係唔知佢係咪作野, 有兩條唔識又keep silence, 點會very good? 定係Miss Lo 見小朋友緊張唔識, 所以講啲安慰鼓勵嘅說話? 個心冷咗一截... 都係無希望...

醒目開學勳章

jeremyphlam, 校長沒有指明邊個答, 不過曾經有家長說, DBS是傳統學校, 所以由父親答會較好, 我當然樂意把這個機會讓給爸爸!

原帖由 lindatai 於 09-11-23 17:25 發表
jeremyphlam, 校長沒有指明邊個答, 不過曾經有家長說, DBS是傳統學校, 所以由父親答會較好, 我當然樂意把這個機會讓給爸爸!

lindatai, is the question difficult to answer ?

請問:是家長答完問題就要出來了呢?
‹ 上一主題|下一主題