用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港兒童弦樂團
樓主: MaggieHei
go

香港兒童弦樂團 [複製鏈接]

知唔知 28/11 開班的是否真是開了4班 ? 原本只是 2 班 (星期六及日各一班)

如果你話選時間上課,你直接打電話去問,因為班別佢地會睇小朋友級別分,我小朋友當初選星期日下午3後上課,最後佢話無我級時間上課,最後跟團比時間上課!

呃...你好呀...
我係樂團嘅團員
都起樂團拉左七至八年架啦
唔知有咩可以幫到你?:]

Hyperactivehy,小甜,

我小朋友在樂團學左差不多一年,小組式,學得好開心,由零到現在,拉得好好,想問大約幾時可以考級?

唔該~我想問下面試難唔難?同埋有咩野可以注意下?^^

一般來說﹐再學多一年左右﹐可以試下考三級。

原帖由 333CHAN 於 09-12-8 13:23 發表
Hyperactivehy,小甜,

我小朋友在樂團學左差不多一年,小組式,學得好開心,由零到現在,拉得好好,想問大約幾時可以考級?

問過阿sir,話最少兩年先考慮考級,因為是小組式,我擔心唔知幾時先可以考級,有冇人學左幾奈考到3級嘎?

只有你小朋友的導師最清楚你小朋友的情況。

不過我自己也在學校教小提琴班﹐每班4-8 人﹐年齡會有最多4-5歲的差異。我接手時竟然有幾個學生學了3-4年都依然只有初學程度。有些基本功﹐讀譜和練習習慣的問題﹐有時在班制的課堂裡比較難兼顧每位同學的能力和興趣﹔處理問題上﹐也會比較缺乏彈性﹔和家長溝通的機會也不多(相對我自己私人教授的學生﹐我會要求/鼓勵家長每堂陪同上課)。

然而我也是那種不急於要學生考級﹐但非常著重基本功的老師﹔學生一般要跟我學接近兩年左右﹐我才會安排他們考三級或以上。

原帖由 333CHAN 於 09-12-17 13:57 發表
問過阿sir,話最少兩年先考慮考級,因為是小組式,我擔心唔知幾時先可以考級,有冇人學左幾奈考到3級嘎?

醒目開學勳章

室樂團好唔好既呢?
知唔知幾人一堂?

樂團考級一問

請教一下:係樂團考三級,需要收費?

原帖由 hyperactivehy 於 09-12-5 23:50 發表
呃...你好呀...
我係樂團嘅團員
都起樂團拉左七至八年架啦
唔知有咩可以幫到你?:]

我囝囝上年E個時間開始係度學,是眨眼巳一年喇!囝囝係由零開始而家巳拉到十幾首歌仔喇!仲拉得唔錯真係好開心,最開心係可以同佢一齊上同,因我可以好清楚知到佢學左D咩,拉D咩歌,尤其好似我小朋友係五歲開始學,如個別學佢根本唔識話到比我地聽有D咩唔明,又唔會知佢拉得啱OR錯,而同佢一齊上堂好似一齊學咁我提下你,你又提下我,每次見到佢進步真係好開心,E種親子感覺真係好好.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0
‹ 上一主題|下一主題